בחירות 2019 | בלעדי

כך ברגע האחרון הועלמה אסדת הגז לוויתן מהמצע של מפלגת כחול לבן

ל"גלובס" נודע כי בעקבות אי הסכמה בין ארבעת ראשי המפלגה הוחלט ביממה האחרונה להוציא מהמצע את הסעיף שלפיו האסדה שממוקמת 10 ק"מ מול חופי ישראל תידחק לעומק של עשרות קילומטרים אל תוך הים • לפיד ויעלון דרשו את המהלך, ואילו גנץ ואשכנזי התנגדו לו

גבי אשכנזי, יאיר לפיד, בני גנץ, משה בוגי יעלון, מפלגת כחול לבן/ צילום: כדיה לוי
גבי אשכנזי, יאיר לפיד, בני גנץ, משה בוגי יעלון, מפלגת כחול לבן/ צילום: כדיה לוי

בעקבות אי הסכמה בין ארבעת ראשי מפלגת כחול לבן, הוחלט ביממה האחרונה להוציא את סעיף, שנחשף ב"גלובס", לפיו אסדת הגז שממוקמת 10 קילומטרים מול חופי ישראל, תידחק לעומק של עשרות קילומטרים אל תוך הים. ל"גלובס" נודע כי בעוד שיאיר לפיד ובוגי יעלון דרשו את המהלך, בני גנץ וגבי אשכנזי התנגדו לו. המצע שנוסח בסופו של דבר, ממנו נפקד מיקומה של האסדה, חושף פערים בתוך חברי הקבוצה.

בתחילת השבוע נחשף ב"גלובס" החלק הכלכלי של המצע של המפלגה החדשה, ובו סעיף שנוגע לבחינת האפשרות של הזזת אסדת לוויתן, שהבעיות בנוגע למיקומה - הן בתחום הגנת הסביבה והן מבחינת האיומים הביטחוניים על המדינה - הטרידו את ראשי המפלגה.

אלא שמהמצע הרשמי שיצא היום, סעיף זה נעלם כלא היה ואין בו אף מלה על אסדת הקידוח. מאחורי הקלעים, גורמים במפלגה מציינים כי מאחר שמדובר בפרויקט עצום בהיקפו ורגלי האסדה, במשקל 15,500 טון ובגובה 98 מטרים כבר הורדו והוצבו במים, הנזק כתוצאה מן ההזזה של האסדה יהיה רב על התועלת. עוד נאמר לנו, כי האמירה הקודמת במצע מראש לא היתה חד משמעית וכללה ביטויים כגון "נשקול" ו "נבחן". "לכן, העדפנו שלא לכלול ניסוח כזה במצע", אמרו.

אלא שמדובר בתשובה מעט תמוהה שכן רק לפני יומיים, כאשר שאלנו אם לא מדובר בשלב מאוחר מדי בפרויקט כדי להזיזו, נאמר ל"גלובס" מפורשות, כי "יש עדיין זמן עד לראשית הקידוחים ויש עוד הרבה זמן עד שישלימו את פיתוח מאגר לוויתן. הנושא הזה הוא הפיך. כל מי שאומר לך שאין דרך להשיב את גלגל אחורה מאחר שהציבו את רגלי הבטון, לא אומר אמת".

עוד נמסר כי מכיוון שמדובר בנושא עם "חשיבות ציבורית למען הדורות הבאים. לא באנו סתם עם מיקום האסדה החדשה, אלא על בסיס עבודה יסודית".

אז איך קורה שבמפלגה חדשה יש מדיניות זיג-זג שכזו בנוגע לנושא כלכלי מהותי מן המדרגה הראשונה? האם יד ימין של כחול לבן לא יודעת מה עושה יד שמאל של המפלגה?

במפלגה מנסים לשוות לתהליך קבלת ההחלטות על ניסוח המצע של הגוף המשותף פרופיל רציני ומעמיק. היום (ד’) קיימו נציגים של המפלגה שיחות תדרוך טלפוניות עם כתבים מכלי התקשורת הרבים כדי להסביר את אופן העבודה על המצע. "זה לא רק הצעת מדיניות או תפיסה אידאולוגית", הם אמרו, "אלא מדובר בנקודות לביצוע".

התחייבות כלפי התושבים להזיז

כפי שפירסמנו השבוע המצע המתגבש של כחול לבן מבוסס ברובו על המצע של מפלגת "יש עתיד", שהופץ בחודש שעבר באלפי עותקים לכל כלי התקשורת. גם שם נכתב באופן מפורש על הכשלים, לטענתם, במיקום של האסדה. "הכשלים המהותיים בתהליך קבלת ההחלטות להקמת אסדות הגז במרחק 10 ק"מ, בראש ובראשונה לא נערכו הבדיקות הביטחוניות הראויות. לא ניתן מענה לפערים בדבר יכולות הטיפול בתקלות שפך חומרים מסוכנים לים וזיהום אויר ממיקום האסדה במיקומה המתוכנן", נכתב.

הצעת יש עתיד, כללה גם התחייבות להקמת ועדה, בשיתוף התושבים, שתבחן במהירות האפשרית את ההיתכנות הכלכלית להעברת האסדה ללב ים תוך שימוש בטכנולוגיה המיטיבית הקיימת. יש עתיד סמכו ידיהם על עבודת מחקר גדולה שנעשתה על ידי פרופ׳ תא"ל במיל׳ שאול חורב, לשעבר יו"ר הועדה לאנרגיה אטומית וכיום עומד בראש מרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית והחוקר ניר זרחי. השניים הזהירו כבר לפני יותר משנה על הבעיות הביטחוניות העולות ממיקום האסדה במקום בו החלה כבר להיבנות.

לדבריהם, מדובר במתקן נייח בגודל של בניין מגורים ענק, שלא ניתן לשנות את מיקומו במקרה של התקפת טילם ארוכי טווח ומדויקי מטרה. לפי ההערכות, החיזבאללה מחזיק כיום מצבורים מן הסוג הזה ופגיעה שכזו עשויה לגרום להשבתת משק האנרגיה הישראלי ולהוביל לשפכים מזהמים ומסוכנים שינועו לחופי המדינה תוך 24 שעות מרגע המתקפה הארטילרית.

בשנים האחרונות, משה יעלון, העומד בראש מפלגת תל"ם, העלה מספר פעמים את החשש כי בתהליך קבלת ההחלטות בנוגע למיקום האסדה, היתה מעורבת שחיתות. "כשהייתי שר בטחון, מישהו נתן חוות דעת בטחונית שיש עדיפות לאסדה במרחק 10 ק"מ מהחוף ולא בלב ים; מעבר לשיקולים הסביבתיים, אני מסתכל על שיקולים ביטחוניים, ואני מגלה שאין חוות-דעת כזאת ממשרד הביטחון. מישהו אחר נתן. פניתי למבקר המדינה שיבדוק מי נתן חוות-דעת ביטחונית - לא דרך שר הביטחון, שזו בעצם האחריות שלו. אם הוא עקף את משרד הביטחון ביודעין, זה נראה לי מסריח. הנושא עדיין נמצא בבדיקה, אבל עולה כאן ריח של סירחון. לטענתי יש כאן פרשה שלא נחקרה, שבטח יקראו לה תיק 5000".

מה קרה ב-48 השעות האחרונות?

הכיצד זה שהסעיף על האסדה נמחק לחלוטין ולא נותר ממנו זכר? האם יתכן שחלק מן החברות המסחריות הנוגעות בדבר יזמו פעולה, הרימו טלפונים לשני הצירים המובילים האחרים במפלגה ודחקו בהם.

בני גנץ, יו"ר המפלגה האמור להיות הפוסק הסופי בסוגיות השנויות במחלוקת בין הרביעייה, קיבל ככל הנראה החלטה ביממה האחרונה, שאין לכלול במצע כעת סוגיה שהיא מורכבת מדי ליישום מכיוון שההזזה עלולה לדחות את הפקת הגז בשנתיים ועלות המהלך הוא גבוה מאד.
בכל זאת, הדבר הפתיע את הקבוצות הירוקות המעורבות בפעילות להזזת אסדת הגז. נציגי הקבוצות הללו סיפרו בימים האחרונים שהם משוכנעים שמצע כחול לבן יכלול אמירה, ולו רק אמירה הצהרתית, על כך שהנושא הזה על הפרק.

יש לציין כי גבי אשכנזי שימש עד לא מזמן כיו"ר חברת חיפושי הנפט והגז שמן. החברה שנוסדה כפרטית על ידי חיים לייבוביץ, ג׳קי בן זקן ואברהם נניקשווילי, נעזרה בזמנו בקשרים הצבאיים של אשכנזי כדי להשיג אישורים לביצוע קידוחים בסמוך לשטחי אש. ב-2011 החברה יצאה להנפקה בבורסה אך ב-2013 אחרי השקעה של מאות מיליונים של דולר ננטש קידוח ׳ים 3׳ והחברה קרסה, תוך שאשכנזי נושא אחריו מאז תביעה ייצוגית ענקית.
נציגי החברות המסחריות המעורבות בפרויקט טרחו להדגיש בפני גלובס היום כי לא היה שום ניסיון מצדן להשפיע על קבלת ההחלטות בתוך המפלגה בנושא הזה ביממה האחרונה.