שאלה של 250 מיליון שקל: כיצד "פייק ניוז" מתגלגל והופך ל"עובדה"

פרקליטי רה"מ טענו השבוע כי עלות חקירותיו הסתכמה בעשרות מיליוני שקלים • זאת לאחר שבמשך שנה רה"מ ואחרים הפיצו כי מדובר ב-250 מיליון שקל - סכום שהשתרש בשיח הציבורי • בדקנו כיצד פייק ניוז מתגלגל

בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר
בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר

כמה עלו למשלם המיסים חקירות רה"מ נתניהו? השבוע נכתב בעתירה של עורכי דינו של רה"מ נתניהו לבג"ץ כי עלות חקירותיו הסתכמה ב"עשרות מיליוני שקלים". זאת לאחר שבמשך כשנה הלכה והתפשטה בתודעתם של חלק מאזרחי ישראל הטענה כי החקירה עלתה רבע מיליארד שקלים. טענה זו הוכחשה בתוקף מהרגע הראשון על ידי המשטרה וכן על ידי עיתונאים שונים כולל בעיתון זה. למרות זאת, המספר המנופח - 250 מיליון שקלים - התגלגל בתקשורת וברשתות החברתיות מאז.

המשרוקית של "גלובס" עשתה סדר ובדקה איך הנתון הכוזב הזה התפשט כאש בשדה קוצים.

לפני שנה דווח בערוץ 20 כי מקור בכיר במשטרה העריך כי "עלות החקירות בתיקים בהם חשוד ראש הממשלה נאמדת בכרבע מיליארד שקלים, מכספו של משלם המיסים". דוברות משטרת ישראל מיד התייחסה לדיווח ומסרה כי "הניסיון להצמיד תג מחיר לחתירה לחקר האמת וללחימה חסרת פשרות בשחיתות מופרך מיסודו. יתרה מכך, הסכום ההזוי הזה לא נשען על שום אמת מידה ולא על רציונל מקצועי".

בעקבות הדיווח של ערוץ 20 החלה בטוויטר מלחמת גרסאות לגבי הוצאות המשטרה ותקציביה, אליה הצטרף גם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ׳ שכתב כי "בבסיס כל הליך פלילי ניצב אינטרס ציבורי וגובה ההשקעה בחקירה צריך להלום אותו. זה ממש לא "להצמיד תג מחיר לחתירה לחקר האמת". אל תהיו דמגוגים", כתב סמוטריץ׳ והוסיף, "אם אתם טוענים שהמספר הזה לא נכון ומטיל דופי במשטרה למה אתם מסרבים למסור את המספר האמיתי?!". חבר-הכנסת אומנם לא התייחס לסכום שדווח, אך סרב לקבל את נתוני המשטרה והגיש שאילתא רשמית בעניין.

מי שלא סייע להכריע בשאלת עלות חקירות נתניהו היה המפכ"ל רוני אלשייך, שאמר לערוץ 20 בערב הדיווח כי המשטרה "לא תשתף את הציבור בשאלה הזו, מפני שהחקירה עודה מתנהלת". כשנשאל "אם אנחנו בסדר-גודל של עשרות מיליוני שקלים", השיב אלשייך "אני לא חושב".

13% מהשיח ברשתות

מפלגת מרצ לא המתינה למפכ"ל ולמחרת שידור הכתבה פרסמה פוסט בחשבון הפייסבוק שלה שפקפק במספרים שדווחו ערב קודם לכן בערוץ 20. "כל תקציב המשטרה עומד על 11 מיליארד שקלים, ובשנת 2017 עמדו ההוצאות המשטרתיות על חקירות, מודיעין ומז"פ על 82 מיליוני שקלים (כפי שחשף חיים לוינסון). אם אנחנו מאמינים לערוץ 20, המשטרה הוציאה פי 3 מסך תקציב החקירות שלה על חקירת ראש הממשלה. תחליטו אתם אם זה נשמע לכם סביר".

מסוף מארס 2018 ועד סוף ינואר 2019 הנתון הזה הלך והבשיל, גם אם לא נעשה בו שימוש תדיר בראיונות של נבחרי ציבור. על-פי חברת Vigo המתמחה בניתוח השיח ברשת, מאז פרסום הדיווח לפני שנה בערוץ 20 ועד לשבוע זה, שאלת העלויות של חקירות נתניהו תפסה 13% מכלל השיח ברשת על חקירות ראש הממשלה. המחקר של החברה מנטר את השיח בכל הרשת הפתוחה, ללא וואטסאפ, אך כולל בתוכו את פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, יוטיוב, בלוגים, פורומים, אתרי חדשות וטוקבקים.

10 חודשים של שקט

בתקופה המקבילה מחוץ לרשת, בתקשורת הממוסדת, חלפו עשרה חודשים של שקט יחסי ובמהלכם לא נעשה שימוש נפוץ בנתון הזה. כל זה השתנה לפני חודשיים בעקבות כתבתה של דנה וייס שהתמקדה ביועץ המשפטי לממשלה, ושודרה ב"חדשות סוף השבוע" ב-19.1.2019. אומנם בכתבה לא היתה כל התייחסות לשאלת עלות החקירות של ראש הממשלה, אך זה לא מנע מח"כ דודי אמסלם לנקוב למחרת ברדיו בתג-מחיר גבוה מזה שדווח במקור בערוץ 20. בראיון לאפי טריגר בגלי צה"ל, במהלכו השמיע ביקורת על התנהלותו של מנדלבליט, אמר אמסלם כי "המשטרה שמה כמעט חצי מיליארד שקל, כמעט 500 מיליון שקל כדי לחפש דברים על ראש הממשלה".

כאמור, חודש לאחר הראיון של אמסלם, כחלק ממסע הבחירות של ראש הממשלה נתניהו, פורסמו הסרטונים עם אותו הנתון המקורי מערוץ 20 של "רבע מיליארד שקל". כמה שבועות לאחר מכן עתר נתניהו לבג"צ ועשה שימוש במספרים נמוכים בהרבה. אז נתניהו ואלשייך רואים עין בעין? ייתכן, אבל מה שבטוח זה שבעידן של הפצת מידע כוזב ברשתות חברתיות ובתקשורת הממוסדת, רצוי להישמר מפני דף המסרים ובעיקר לסמוך על ראיות ומסמכים משפטיים.