משרד הבריאות מחזיר לשולחן את רפורמת הסימון הירוק

9 חודשים לפני כניסת הרפורמה לתוקף, ל"גלובס" נודע כי הקריטריונים לסימון שיעודד צרכנים לצרוך מזון בריא יותר יפורסמו בעוד כ-3 שבועות • עוד הוחלט לאפשר לרשתות לסמן מחלקות שלמות בירוק, גם כשמדובר במזון בתפזורת • בניגוד לסימון האדום שייקבע על גבי מוצרים מזיקים, הסימון הירוק יהיה וולונטרי

ירקות קפואים בסופרמרקט / שאטרסטוק
ירקות קפואים בסופרמרקט / שאטרסטוק

אחרי חודשים ארוכים שבהם נדמה היה כי במשרד הבריאות ויתרו על הסימון הירוק כחלק מרפורמת סימון המזון והתמקדות במזון המזיק, ל"גלובס" נודע כי המשרד פועל להכנסתו מחדש - 9 חודשים לפני כניסת הרפורמה לתוקף, עם תוספות קלות. 

בימים אלה מגבשים במשרד רשימה של מוצרים שיזכו לסימון ירוק, ומבהירים כי בניגוד לסימון האדום, הסימון הירוק יהיה וולונטרי - כלומר, על-פי החלטת החברות. עם זאת, ל"גלובס" נודע כי רשתות השיווק יוכלו לסמן "מחלקות ירוקות" - כלומר, כאלה שכל המוצרים בהן יהיו מומלצים על-ידי משרד הבריאות, כשמדובר לא רק במזון ארוז אלא גם בכזה שמגיע בתפזורת.

הקריטריונים למוצרים שיוכלו לקבל סימון ירוק יפורסמו להערות הציבור בעוד כ-3 שבועות.

"הדרך להנגיש תזונה בריאה" 

"נגדיר קטגוריות ירוקות גם עבור מזון, וגם את הפרופיל התזונתי שבעטיו ניתן לשים סימון ירוק. קוטג', למשל, יוכל לקבל סימון ירוק", אומרת ל"גלובס" ד"ר רונית אדוולנט, מנהלת מחלקת תזונה במשרד הבריאות.

ומה יישאר מחוץ לסימון הירוק? "שום דבר שיש בו ממתיק מלאכותי לא יקבל סימון ירוק. המזונות הירוקים יהיו כאלה שאנחנו שלמים איתם מבחינת הנחיות תזונתיות". 

הסימון הירוק אמור להוות ניגוד לסימון האדום ולציין מוצרים שמשרד הבריאות מעוניין לעודד את הצרכנים לצרוך, בהם ירקות, פירות, קטניות ומזון לא מעובד. "הסימון הזה הוא הדרך להנגיש את התזונה הבריאה המומלצת על-ידי משרד הבריאות" אומרת אדוולנט. 

לעודד אכילה משפחתית 

לפי ד"ר אדוולנט, המוצרים שיסומנו בירוק רלוונטיים למספר סוגיות, כשהראשונה היא מניעת תחלואה כמו סוכרת או מחלות לב המבוססת על מחקרים בנושא. היבט נוסף במוצרים שאותם יאשר המשרד לסמן בירוק קשור לאכילה חברתית. במשרד הבריאות מעוניינים לעודד את הצרכנים להעדיף אכילה משפחתית ליד שולחן, על פני אכילה מול הטלוויזיה או על הדרך תוך כדי נסיעה, למשל.

בנוסף מדברים במשרד על מעבר לצריכת מוצרים עונתיים, כלומר "אכילה בהתאם לעונות השנה שבהן המזון גדל, ואז הוא גם בעל הערך התזונתי הגבוה ביותר"; ומזון שלם שבניגוד למזון טחון או מעובד מגיע בצורתו המקורית ומכיל את הערך התזונתי הגבוה ביותר.

במקביל, בשבוע שעבר תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, הקדימה את כניסת הרפורמה והוסיפה לאריזותיה סימון אדום על מספר בודד של מוצרי חלב, ביניהם קוטג' 9%. ההחלטה להקדים את השוק תאפשר לחברה לבדוק בסדרי גודל קטנים יותר את השפעת הסימון על הרגלי הצריכה.