100 מחשבות על 100 ימים: "ליצור תוכנית לבניית 60 אלף יח"ד בשנה"

מה צריך לעשות עם הסכסוך הישראלי-פלסטיני, איך ניתן להבריא את מערכת הבריאות, וכיצד לשמור על כלכלה חופשית • 100 אנשי חברה, כלכלה, רוח ותרבות מסמנים את המשימה הדחופה ביותר ל-100 הימים הראשונים של הכנסת • חלק רביעי בסדרה

100 עצות לממשלה החדשה
100 עצות לממשלה החדשה

■ יואב הר־אבן, מנכ"ל רפאל

"להמשיך להשקיע במחקר ופיתוח"

"אין אתגר גדול וחשוב יותר מביטחון מדינת ישראל. יש להמשיך להשקיע במחקר ופיתוח, בשימור מיטב המוחות בתוך ישראל ובעיקר בהייטק הביטחוני".

הכתבות הנוספות בפרויקט: 

100 מחשבות על 100 ימים ראשונים: חלק ראשון

100 מחשבות על 100 ימים ראשונים: חלק שני

100 מחשבות על 100 ימים ראשונים: חלק שלישי

■ עודד רוז, מנהל לשכת המסחר ישראל־אמריקה

"מהלך מדיני אזורי"

מה הכי דחוף לנו עכשיו? ליצר מהלך מדיני-כלכלי אזורי, בשיתוף המדינות המובילות באזור. במסגרת תפקידי, כמנכ"ל לשכת המסחר ישראל-אמריקה, אני נפגש עם ראשי הלשכות המקבילות שלי בעולם הערבי. יש צמא להתקדם הלאה. לשים את היריבויות ההיסטוריות מאחור, לבנות על הפוטנציאל העצום הקיים במזה"ת ולטעת תקווה אצל כולנו. במקום להיות מונעים מפחד, אנו מעדיפים להיות מונעים מתקווה".

■ וויסאם קאחוואש אגברייה, לשעבר סגן ראש עיריית אום אל פאחם

"לתכנן דירות למגזר הערבי"

"הממשלה צריכה לקדם תכנון של מרחבי תעסוקה ואזורי תעשיה במגזר הערבי, לצד תכנון למגורים שמהווה את הבעיה הכואבת ביותר במגזר. צריך לעשות זאת תוך שיתוף והידברות עם אנשי מקצוע מהחברה הערבית שמבינים את הנתונים והבעיות הייחודיות, ולא להנחית מלמעלה. הצמיחה במשק תקפוץ פלאים בעקבות השקעה בחברה הערבית".

■  משה קפלינסקי, מנכ"ל נשר 

"לקיים תעשייה ישראלית עצמאית"

"המשימה הדחופה ביותר הניצבת מולנו כיום היא השבת הלכידות והסולידריות. עלינו לחזק את השורות ולעבוד כגוף אחד. עלינו לשמור על שיח ענייני ומכבד, ולזנוח את השיח הפופוליסטי. לצד ‘הסטארט-אפ ניישן' קיימת גם תעשייה מתקדמת, שיוצרת מקומות עבודה ומחוללת צמיחה במדינת ישראל - במסים ובהשקעות. מדינה שחושבת לטווח ארוך חייבת לקיים גם תעשייה ישראלית עצמאית. זהו אינטרס לאומי".

משה קפלינסקי / צלם: תמר מצפי
 משה קפלינסקי / צלם: תמר מצפי

■ רמי לוי, בעל השליטה ברשת "רמי לוי שיווק השקמה"

"להמשיך בפתיחת השוק לכלכלה חופשית"

"הממשלה החדשה-ישנה חייבת להתמקד במספר משימות: קודם כל להמשיך בפתיחת השוק לכלכלה חופשית ולסייע ליצרנים ולחקלאים במתן הטבות והקלות שיאפשרו להם להתחרות בייבוא. בנוסף, חשוב גם לעשות רפורמה משמעותית בבריאות, להמשיך לטפל במחירי הדיור, לפתח את התחבורה הציבורית, להגביר את פריון העבודה ולצמצם פערים בחברה בין המרכז לפריפריה".

■ גיא פינס, איש טלוויזיה

"לא לדרוס את המפסידים"

"הכי דחוף בעיני זה לזכור שבמשחק הדמוקרטי, במיוחד כמנצח, עדיף לא לדרוס את מי שהוא לא אתה ולשמור על הייצוג שלו כדי שלא יאבד האמון בשיטה"

■  אורנה פרץ, פעילה חברתית

"לתמוך בחולים הנזקקים"

"הממשלה חייבת לשים את החולים הנזקקים בראש סדר היום הציבורי. תקצצו מטייקונים, משכר הח"כים, תעשו מס בריאות דיפרנציאלי, למה על חשבון חולים ומסכנים, שאיתם משחקים גם עם הקנאביס הרפואי? עושים עלינו מסחרה. החליפו את השיטה ומשחקים איתנו משחקים. מערכת הבריאות צריכה לתמוך בחולים הנזקקים, לא להתעמר בהם".

■ לימור לבנת, שרה לשעבר

"לקיים סיורי פתע בבתי החולים"

"אילו הייתי צריכה להשיא עצה אחת לממשלה החדשה, הייתי מציעה לה לקיים סיורי פתע, ללא תיאום מראש, בבתי החולים הציבוריים, לערוך סיור שרים בראשות ראש הממשלה, במחלקות הפנימיות, במסדרונות. לפנות למחלקת ה-MRI ולשבת שם בתור עם החולים. מדינת ישראל גדלה בקצב מדהים, אך לא נעשתה כל התאמה בתשתיות, הן במספר הרופאים, במספר חדרי המיון וכו'. זו המשימה הבהולה הניצבת לפיתחה של הממשלה הבאה".

לימור לבנת / צלם: תמר מצפי / צלם: תמר מצפי
 לימור לבנת / צלם: תמר מצפי / צלם: תמר מצפי

■ האשם חוסיין, מנהל מינהלת הפיתוח של המגזר הדרוזי והצ'רקסי במשרד ראש הממשלה

"לפתח את המגזר הדרוזי והצ'רקסי"

"הממשלה צריכה לתכנן וליישם תוכנית חומש חדשה לפיתוח המגזר הדרוזי והצ'רקסי. יש צורך בתכנון מפורט של הישובים הדרוזים והצ'רקסים".

■ חיים כצמן, מייסד ומנכ"ל גזית גלוב

"לייצר השקעה דיפרנציאלית בחינוך"

"המשימה הדחופה ביותר של הממשלה החדשה היא לטפל בפריפריה, קודם כל באמצעות השקעה דיפרנציאלית בחינוך. כדי לשמר את ההון האנושי בפריפריה ולהעצימו. איש לא יגור בפריפריה אם לא יהיה בה חינוך מצוין, מתנ"ס, צופים, שירותי בריאות ועוד. זה לא כסף גדול במונחים לאומיים, אבל המהלך הזה יישא תשואה גבוהה מאוד גם לחברה וגם למשק הישראלי".

■ פרופ' מיגל דויטש, אוניברסיטת תל-אביב

"לא לעשות דה־לגיטימציה לשומרי הסף"

"המשימה החשובה ביותר היא דווקא הימנעות מעשייה: הימנעות מדה-לגיטימציה של "שומרי הסף" ומוסדות אכיפת החוק; הימנעות מחקיקה אשר תאפשר שרירות שלטונית ותפגע ביסודות ההגנה על זכויות הפרט ועל האינטרס הציבורי, כגון חקיקה שתבטל את עילות אי-הסבירות ואי-המידתיות; בנוסף, בתחום הכלכלי יש להימנע מנקיטת מהלכים אשר יפגעו ביוזמה הפרטית ובצמיחה, כגון הטלת מסים חדשים".

■ ד"ר אמיר זיו־אב, איש עסקים ולשעבר המדען הראשי במשרד התחבורה

"להפחית פערים ואי־צדק חברתי"

"הפערים החברתיים והניכור בין קבוצות האוכלוסייה השונות הם האיום הגדול ביותר לקיומנו. לא איראן, לא החמאס ולא החיזבאללה. אנו אלופי העולם המערבי בפערים החברתיים, בדריסת זקנים במעברי חציה ובהריגת פועלים זרים וערבים באתרי בנייה. הפחתת הפערים, הניכור ואי הצדק החברתי והפיכתנו לחברה סולידרית, יצרנית וצודקת - זו המשימה הדחופה ביותר".

■ שלומית וגמן רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון

"להילחם בהלבנת הון ובמימון טרור"

"יש לוודא שהמאבק בארגוני הפשיעה ובפשיעה הכלכלית יימשך, ויש להשלים בדחיפות התקנת צו איסור הלבנת הון ומימון טרור לסקטור הפינטק והמטבעות הוירטואלים, כדי לצמצם הסיכון לניצול זירות אלו למימון טרור והלבנת הון מחד, ולהמריץ את השימוש בתחום הפינטק בישראל מאידך".

■ עדינה בר-שלום, אשת חינוך וכלת פרס ישראל על מפעל חיים

"תיעדוף הפריפריה בחינוך"

"המשימה הראשונה של הממשלה היא השוואת רמת החינוך החברתית והעירונית לילדי ישראל כולם - פריפריה ומרכז. הממשלה חייבת לעשות תיעדוף בפריפריה, בתקציבים אבל גם ביחס הכללי של הממשלה אליה".

עדינה בר שלום /צילום: יוני רייף
 עדינה בר שלום /צילום: יוני רייף

■ גילה אלמגור, שחקנית תיאטרון

"להושיט יד לפלסטינים" 

"אולי אני עדיין חולמת, אבל אני לא רוצה לאבד את היכולת לחלום. עכשיו, כשראש הממשלה נבחר לאחד ממאה המשפיעים בעולם ויש לו את הגושפנקא הזו של מגזין טיים, הייתי רוצה לראות אותו מושיט יד למשא ומתן עם שכנינו. אחרי שכבר עשינו את זה עם מצרים ועם ירדן, הגיע הזמן שנושיט יד לפלסטינים".

 פרופ' ערן פייטלסון, המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית

"להפוך את הדיור לבר השגה ולהתנות את האכלוס בתחבורה ציבורית"

"הממשלה הקודמת ניסתה לבצע דברים רבים שלא הובילו לשינוי מבחינת הדיור, כשהאתגר הגדול היה ונותר להפוך את הדיור בישראל לבר השגה. יש צורך לשנות את המדיניות כך שתיתן מענה לשכבות אוכלוסיה שונות בתלות במצבן, ולא כנגזרת ממחיר השוק ועל ידי תכנון על הנייר למלאי.

התכנון והאכלוס צריכים להיות מותנים בתחבורה ציבורית נגישה, אחרת המצב יורע, שכן התכניות הנוכחיות מוטות רכב פרטי ולא מתואמות עם התחבורה. לכן, יש לשנות את תפיסות התכנון, כך שיתייחסו לתחבורה ציבורית ולהתניידות של הולכי רגל".

■ יעל ארד, מומחית ליזמות ופיתוח עסקי, המדליסטית הראשונה של ישראל

"יצירת הסכם עם הפלסטינים"

"יש בישראל של ‭ 2019‬הרבה אתגרים פנימיים וכלכליים, אבל אולי החשוב מכולם הוא יצירת הסכם עם הפלסטינים, כזה שיאפשר פתרון ראשוני או פתרון ביניים עם שכן-אויב. ההסכם יאפשר לאזרחינו החיים בדרום הארץ חיים נורמטיביים, סביבה נורמלית לגידול ילדים ובניית קריירה. הוא יאפשר גם לפלסטינים לבנות חיים נורמטיביים".

■ בל אגם, פעילה למען הקהילה הטרנסג'נדרית

"להעלות הקצבאות לקשישים"

"חיים פה אלפי קשישים מתחת לקו העוני, וניצולי שואה שחיים פה ללא שום כבוד מינימלי. אני מקווה שבסיבוב הזה יעלו הקצבאות לקשישים שיקבלו חיבוק חזק מהמדינה היפה שלנו. ומסר לכולם: לכו תבקרו קשישים בודדים, תארחו להם חברה - הם אלה שעמדו פה ראשונים למען המולדת".

■ אלי כהן, מנכ"ל תרמוקיר

"ליצור תוכנית לבניית 60 אלף יח"ד בשנה"

"שר האוצר צריך לנקוט מדיניות חדשה ולהקים לתחיה תוכנית רב שנתית לבניה מואצת של 60 אלף יחידות דיור בשנה עד 2030. תוכנית כזאת חייבת לצאת מהקופסא בממדים שלה, בפריסה שלה ובעיקר בשחרור כל החסמים בבגופי הרלוונטיים כמו וועדת התיכנון, רמ"י וכדומה".

■ מלכה פיוטרקובסקי, רבנית ואשת הלכה

"להקים מערך לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית"

"המשימה הדחופה ביותר היא בניית מערך כולל של מניעה וטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפות מיניות, אשר מספרם הולך וגדל באופן מדאיג. השפעותיהן הקשות של התקיפות המיניות על הנפגעים. יש לבנות תוכנית חינוכית המתייחסת לסיבות הגורמות לאדם לפגוע בזולתו, טיפול בהן והנחיית הדרך שבה ניתן למנוע את הפגיעות".

■ צבי סטפק, מייסד ובעלים משותף של בית ההשקעות מיטב דש

"לטפל בחינוך, בקיטוב בין התלמידים"

"המשימה הדחופה מכולן היא החינוך. המערכת הזו, עתירת התקציבים, מייצרת לצערי תוצרים הדורשים שיפור, והיא מקוטבת בין מעט תלמידים מצטיינים והרבה מאוד בינוניים וחלשים. הכל, בעיניי, מתחיל ונגמר בחינוך, ובעיקר במורים".

צבי סטפק / צלם: דור מלכה
 צבי סטפק / צלם: דור מלכה

■ דפני ליף, מובילת מחאת 2011

"יותר ממלכתיות"

"המשימה הראשונה של הממשלה הזו היא לייצר תרבות עבודה פחות צינית ואלימה בין אלו שנבחרו לשרת את הציבור. לצערי הרב המשחק הפוליטי מכער את הלוקחים בה חלק. אני מקווה שנראה קצת יותר ממלכתיות, אף שאני בספק".