השיטה של רפאל ליירט מהנדסים: חידות אלגוריתמיות ברשת

קשרים הדוקים עם הטכניון בחיפה וחדרי בריחה וירטואליים שמורכבים מחידות ברשת הם חלק מהשיטות שבאמצעותן רפאל מערכות לחימה מנסה להתמודד עם המחסור הגובר במהנדסים ועובדים מקצועיים בשוק העבודה

ניסוי "הזדמנות פז"- יכולת חדשה לצה"ל - כיפת ברזל ימית / צילום: דובר צה"ל
ניסוי "הזדמנות פז"- יכולת חדשה לצה"ל - כיפת ברזל ימית / צילום: דובר צה"ל

"העידן שבו חברה שרוצה כוח אדם איכותי מפרסמת מודעת דרושים בעיתון חלף", אומרת סמנכ"לית משאבי אנוש של רפאל, שגית סלע-גל בשיחה עם "גלובס" על המרדף שהיא מובילה אחר המוחות והכוחות שאולי יצמיחו יום אחד את כיפת הברזל הבאה. ובחיזור הנמרץ אחרי מהנדסי מכונות, אנשי אלגוריתמיקה ותוכנה, מומחים לסייבר ובעלי מומחיות נוספים שהביקוש להם בשוק עולה בהרבה על ההיצע, גם רפאל הממשלתית נדרשת ליצירתיות. 

בשבועות האחרונים, רפאל פתחה במסע גיוס של מומחים לאלגוריתמיקה שנחוצים לה במסגרת שורה של מיזמים שהיא מאיצה בתחום הראייה הממוחשבת. החברה, שמעסיקה כ-8,000 עובדים בעיקר בצפון, ניסתה ללכוד את תשומת לבם של מועמדים פוטנציאליים באמצעות חידות מורכבות שרק לבעלי ידע וניסיון באלגוריתמיקה הפתרונים.

את שרשרת החידות גיבש אביב, מהנדס תוכנה באשכול הראייה הממוחשבת של רפאל שעובד בשורותיה כבר 20 שנה. את שמו המלא רפאל לא מתירה לפרסם, משיקולים של ביטחון מידע. החידה האלגוריתמית שאביב חיבר משולבת בסיפור מסגרת סוחף ומותח שהועלתה לעמוד הפייסבוק של רפאל, והופצה בקרב חובבי הסוגה בפורומים שונים ובקבוצות של מביני עניין. את ההשראה לחידה הזאת קיבל אביב מכמה מהלכי גיוס יצירתיים שעשו בשנתיים האחרונות השב"כ והמוסד במסגרת ניסיונותיהם לגייס מומחי סייבר.

קבלת כרטיס הכניסה למסע החידות האלגוריתמיות כרוכה במענה על שאלה מתמטית מורכבת כשלעצמה, כזאת שמהווה כלי סינון ראשוני שמבטיח שמי שמסתובב בחדר הבריחה הווירטואלי הרוויח את השוטטות בו ביושר.

כל שלב מ-8 השלבים שהמועמד המאותגר נדרש לעבור בודק את יכולותיו הטכנולוגיות ואת מידת הידע ובקיאותו בתחומים שונים, כמו גם את יכולותיו הוויזואליות ורמת היצירתיות שלו. מענה נכון על כל חידה פותח למועמד את השער לקראת השלב הבא שבמרכזו חידה חדשה, מאתגרת וסבוכה עוד יותר.

"הפרס הגדול" לפותר נכונה ניתן בסוף שרשרת החידות, בצורה של קבלת גישה לערוץ שבו ניתנת למועמד האפשרות לצרף את קורות החיים ולשלוח אותם לרפאל כדי לפתוח בהליכים לגיוסו לשורות החברה. אחרי שבועות שבהם כ-1,000 מועמדים לתפקידים ברפאל הלבינו לילותיהם בניסיון לפתור את הקושיות המורכבות, הגיעו לקו הגמר 5 פותרים.

"אין ספק שהיום תהליכי הסינון ובדיקת ההתאמה של עובדים ברפאל הרבה יותר ממוקדים ואפקטיביים", אומר אביב ונזכר בהליכי הקליטה שעבר לפני כ-20 שנה בבואו לרפאל, כשהיה סטודנט להנדסת תוכנה במכללת אורט בראודה שבכרמיאל, שהיו סטנדרטיים ושמרניים יחסית, והחלו במשלוח של קורות חיים, בהמתנה לריאיון עבודה שהוביל לאחר מכן לעוד שרשרת של ראיונות ולמבדקי התאמה, בין השאר מבדקים ביטחוניים. "כיום, משך התהליך הרבה יותר קצר והוא הרבה יותר חווייתי", אומר.

סוללות כיפת ברזל בחצר הטכניון

ואלה לא רק חידות אלגוריתמיות. הנהלת החברה מתחזקת קשרים חמים עם מוסדות אקדמיים ברחבי הארץ, אבל שיתוף פעולה בולט במיוחד הוא עם הטכניון בחיפה. בין הגופים מתקיים קשר ארוך שנים, כמעט אינטימי, ובמרכזו שיתוף פעולה אינטנסיבי בין חוקרים ומומחים, שמתבטא היטב גם במצבת כוח האדם של החברה. על פי נתוני רפאל כשליש מעובדי החברה הם בוגרי הטכניון.

רפאל נחשבת אחת החברות הדומיננטיות בימי הגיוס שמתקיימים בטכניון, ובניסיון לשבות את לבו של הסטודנט המתלבט היא עושה שימוש בנשק הכי טוב שלה: בשנים האחרונות היא כבר פרסה בחצרות הטכניון סוללות של כיפת ברזל ומיירטים של שרביט קסמים כדי להמחיש לדור העובדים הבא שלה לאן היא מכוונת.

"הטכניון לא עובד אצלנו", אומרת גל, "הטכניון הוא גוף מחקר ומוסד אקדמי עם מטרות משלו ואנחנו מעבדה לאומית וחברה עסקית לכל דבר, אבל פעמים רבות יש זהות אינטרסים. רבים מבין עובדי רפאל מרצים בטכניון, חושפים סטודנטים לפעילות החברה ומאתרים את הטובים והמתאימים לעבודה אצלנו".

"הקשר הזה תורם בצורה מרשימה לרפאל ולטכניון ומביא תועלת רבה לחוסנה הכלכלי של מדינת ישראל", אומר בשיחה עם "גלובס" סגן נשיא הטכניון לקשרי חוץ ולפיתוח משאבים, פרופ' בועז גולני. "רבים מאנשי רפאל שנמצאים בדרג של חוקרים בכירים משמשים מרצים מהחוץ ומנחים של פרויקטים אצלנו, כמו בתוכניות שקשורות לאלקטרו-אופטיקה, הנדסת חשמל, פיזיקה ועוד - תחומים שקשה להכשיר בהם כוח אדם מקצועי ואין ספק שהם ממלאים לנו חור, שכן בלעדיהם לא היינו יכולים לספק את התכנים שלדעתנו ראוי לספק לסטודנטים שלנו".

לדברי גולני, "יש אצלנו מספר לא מבוטל של חברי סגל ובהם פרופסורים שבעבר היו אנשי רפאל, עזבו אותה והמשיכו את דרכם המקצועית בטכניון. אני מניח שבטווח הקצר ההחלטה שלהם גרמה לכאב מסוים ברפאל, אבל בטווח הארוך, כשעושים חשבון של רווח והפסד, המעברים האלה תרמו תרומה מדהימה לשני הגופים, בצורה של הפריה הדדית".

"חברת הייטק לכל דבר"

המסר המרכזי של אנשי מערך הגיוס של רפאל לעובדים צעירים מדבר על עמידה בחזית החדשנות, סביבת עבודה יציבה ובטוחה, אופק קידום ביחידות וחטיבות החברה ומנגנונים משומנים שתפקידם למנוע שחיקה מקצועית. בהיותה חברה ממשלתית, אין לרפאל האפשרות להבטיח לעובדים שהיא חפצה ביקרם אותם הרים וגבעות שיכולות להבטיח להם חברות מתחרות שפועלות בשוק הפרטי, ועדיין, לפי דוח השכר וכוח האדם של רשות החברות הממשלתיות לשנת 2017, רמת השכר הממוצעת בחברה היא 27,618 שקל בחודש - רמת שכר שנחשבת גבוהה לעומת החברה הביטחונית הממשלתית המתחרה, התעשייה האווירית, שבה רמת השכר הממוצעת היא 23,847 שקל בחודש.