חברות הפועלות בתחום המימון החוץ-בנקאי נהנות לאחרונה משגשוג, ומניותיהן רושמות בחודשים האחרונים עליות מרשימות. פעילותן של החברות הללו מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה, בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים.
בשנה האחרונה נהנית פעילות הסקטור מרוח גבית חזקה גם מכיוון הרגולטור, המאפשר לחברות להרחיב את פעילותן, להגדיל את תיקי האשראי ולחדור לתחומים חדשים, כמו מתן הלוואות לטווח ארוך לעסקים בינוניים. זאת, לצד הגדלת היקפי הגיוס שלהן בשוק ההון ובמערכת הבנקאית.
בבורסה בת"א נסחרות כיום שתי חברות גדולות יחסית מבחינת היקפי פעילותן - נאוי ופנינסולה; שלוש בינוניות - אס.אר אקורד , אופל בלאנס ושוהם ביזנס ; ועוד מספר חברות קטנות. חברות המימון החוץ-בנקאי, רובן ככולן, הגיעו לבורסה בת"א "בדלת האחורית", באמצעות מיזוגים לשלדים בורסאיים. חלוצת המצטרפות, ומי שמובילה את הסקטור מבחינת שווי שוק והיקפי פעילות, היא אחים נאוי של דורי ושאול נאוי, שהגיעה לבורסה ב-2011 ונסחרת כיום בשווי של 765 מיליון שקל.
רק בשבוע שעבר דווח על חברה נוספת בתחום שצפויה להיכנס לשוק ההון; חברת ההשקעות עילדב , שבשליטת רוני שטרנבך, עדכנה כי חתמה על הסכם לרכישת נתח של 25% ממניות חברת מלרן הפרטית, באמצעות הקצאה פרטית, תמורת 21 מיליון שקל, נוסף על מתן הלוואה של 17 מיליון שקל.
מלרן, שנמצאת בשליטת ריאן מואנד, התחילה לפעול ב-2008, ופעילותה מתמקדת "במיוחד במתן אשראי לעסקים במגזר הערבי (B2B), בעיקר באמצעות מסחר בממסרים דחויים". לפי הנתונים שמציגה עילדב, תיק האשראי של מלרן מסתכם בכ-300 מיליון שקל, והכנסותיה לרבעון הראשון של 2019 עמדו על 11 מיליון שקל, עם רווח נקי של כ-2 מיליון שקל, אחרי שאת 2018 כולה סיכמה עם הכנסות של כ-45 מיליון שקל ועם רווח נקי של 12.5 מיליון שקל.
סקטור בעלייה חברות המימון החוץ בקאי בבורסת תא
אס.אר אקורד: 53% בשלושה חודשים
המניה שמובילה את העליות בתחום בשנים האחרונות היא מניית אס.אר אקורד שבשליטת עדי צים (לשעבר מבעלי רשת המזון "כמעט חינם"), אשר השלימה התקדמות של 53% בשלושת החודשים האחרונים, ושל 260% בשלוש השנים האחרונות. שווייה של החברה הגיע לכ-420 מיליון שקל.
צים, ש"אסף" סחורה במחירים נמוכים הרבה יותר, בשנים 2017 ו-2018, והגיע עד להחזקה של כ-88% מההון, מכר בשבוע שעבר מניות, בבורסה ומחוצה לה, בכ-7.1 מיליון שקל, וירד להחזקה של 84.4% בחברה. זאת, ככל הנראה, על רקע רצונו להגדיל את הסחירות ואת החזקות הציבור בחברה.
מניית פנינסולה, שבה שולט בית ההשקעות מיטב דש (52%), רשמה היום עלייה של 3.3% והשלימה התקדמות של 87% בשנה האחרונה. שווייה של החברה הגיע לכ-472 מיליון שקל.
גם מניותיהן של אופל בלאנס ושל שוהם ביזנס רשמו עליות מרשימות. הראשונה, שאותה מוביל המנכ"ל דני מזרחי, עלתה בכ-84% בשנה האחרונה, ושווייה הגיע לכ-323 מיליון שקל. השנייה, הנמצאת בשליטת אלי נידם, רשמה עלייה של כ-170% בשנה האחרונה והגיעה לשווי של כ-160 מיליון שקל. נאוי, החברה הגדולה בענף, מפגרת מאחור עם עלייה של 26% בלבד בשנה האחרונה, ושווייה עומד על כ-772 מיליון שקל.
רוב החברות דיווחו על שיפור ניכר בתוצאותיהן ברבעון הראשון של השנה. פנינסולה הציגה צמיחה של 34% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של כ-18 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה החברה עלייה של 45% ברווח הנקי שהגיע לכ-7 מיליון שקל.
אס.אר אקורד רשמה ברבעון הראשון קפיצה של 73% בהכנסות המימון לעומת הרבעון המקביל, לרמה של 24 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה החברה קפיצה של 83% ברווח הנקי שהגיע לכ-12.5 מיליון שקל.
שוהם ביזנס דיווחה על צמיחה של 72% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל, לרמה של כ-10.8 מיליון שקל, והציגה בשורה התחתונה קפיצה של 89% ברווח הנקי ברבעון לכ-3.7 מיליון שקל.
אופל בלאנס רשמה עלייה צנועה יותר של 13% בהכנסות המימון, שהסתכמו בכ-15.8 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הציגה שיפור של 25% ברווח הנקי לרמה של כ-6.5 מיליון שקל.
"יש מקום להמשך עליות בסקטור"
למרות שריבוי החברות יכול לתת תחושה של פריחה וצמיחה בענף, פעילות שוק המימון החוץ-בנקאי עדיין שולית מסך פעילות שוק האשראי בארץ, והמערכת הבנקאית עדיין מחזיקה בכ-98% משוק האשראי. לסקטור, לכן, יש ככל הנראה עוד הרבה מקום להתרחבות.
אייל שני, סמנכ"ל השקעות באפסילון, אומר בשיחה עם "גלובס" כי "אנחנו ממליצים על הענף הזה מעל שנתיים. מה שקורה לאחרונה זה שהמודעות לענף בקרב הפעילים בשוק ההון עולה. בשוק הבינו שיש כאן ענף שהוא לגיטימי, שעושה כסף, ושיש לו לאן להתקדם.
לראיה, הוא אומר, "ראינו שמור בית השקעות נכסו להשקעה במניות שוהם ביזנס (עם החזקה של כ-7.5%), בית ההשקעות אלטשולר שחם נכנס להשקעה באופל בלאנס (רכש כ-10% מההון) ומיטב דש כבר הרבה זמן בעל שליטה בפנינסולה. כך שהמוסדיים שמים את הפוקוס על התעשייה, וזה אומר שהענף ימשיך ליהנות מאשראי זול בטווח הארוך, כי המוסדיים יוכלו להזרים מימון בהנפקת אקוויטי במידת הצורך, לצד גיוסי האג"ח של החברות. וזה מאוד מאוד חשוב כי חומר הגלם של התעשייה הזאת זה גיוס כספים בזול".
ברבעון הראשון היו דוחות טובים של החברות. מה צפוי ברבעון השני?
"אנחנו צופים שהרבעון השני יהיה מעט חלש יותר בחברות הגדולות יותר, כמו נאוי ופנינסולה, ואילו בחברות הקטנות יותר, ביניהן אס.אר אקורד, אופל בלאנס ושוהם ביזנס, אנחנו צופים המשך גידול בתיק האשראי ושיפור בתוצאות. העובדה שריבית בנק ישראל נותרת ברמה מאוד נמוכה, ולא עולה, לצד הירידה הדרמטית בתשואות האג"ח בחודשים האחרונים, היא מאוד חיובית עבור הסקטור".
בשורה תחתונה אתה מעריך שיש עוד מקום להמשך עליות?
"כן. יש עוד מקום להמשך עליות במניות הסקטור. התעשייה נסחרת במכפילים של 8-11, כך שהמשך הצמיחה עוד יוריד את רמות המכפילים. ככל שתיק האשראי יגדל, ואנחנו צופים שהוא ימשיך להתרחב בשנתיים הקרובות, גם המכפילים, שנמצאים היום ברמה סבירה, ואפילו נמוכה, יגדלו. צריך לזכור גם שמרבית החברות האלה מחלקות דיבידנדים, שזה גם משהו מאוד חיובי למשקיעים, בעיקר המוסדיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.