צילום בתוך הקלפי? בליכוד יודעים שהפעם יתקשו לתעד את המצביעים הערבים

יו"ר ועדת הבחירות יידרש להכריע השבוע בעניין שהטריד את מנוחתם של רבים בבחירות שהתקיימו באפריל: צילום של מצביעים בתוך קלפיות בכפרים ערביים, שנועד להפחית את מספרם • וגם: מי רוצה את ליברמן בחוגי הבית שלו? • פרשנות

ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר
ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הבחירות חנן מלצר/ צילום: טל שניידר

אתמול (ד') תפסתי במצלמה רגעים נינוחים בין יו"ר ועדת הבחירות, השופט העליון חנן מלצר, ובין ח"כ דוד ביטן, לשעבר יו"ר הקואליציה האימתני של הליכוד, אחד האנשים המשפיעים ביותר בימין הישראלי וחשוד בפלילים. ביטן משמש בתפקיד המשמעותי של נציג הליכוד בוועדת הבחירות. גיל סגל, מנכ"ל מפלגת "יש עתיד", הוא נציג הסיעה המקבילה, כחול לבן.

ביום הראשון לרישום המפלגות המתמודדות לכנסת ה-22 טפטפו אל האולם הצנוע של הוועדה בעיקר אלה שלא יעברו את אחוז החסימה. את הטקס הפורמלי, של מתן אפשרות לכל אחד ואחת להתמודד צריך לעבור, ולכן האירוע התקיים כסדרו ואף שודר בעמוד הפייסבוק של הוועדה. אנשי ועדת הבחירות מיומנים מאוד; אחרי הכול, כולם היו שחקנים ראשיים או משניים רק בפברואר השנה והם זוכרים את הנהלים בעל פה.
איש זהות, משה פייגלין, תכנן להיכנס פנימה עם הטפסים ועם אנשיו, אך לא היה מוכן כשהגיע תורו. כמה דקות קודם לכן הוא התראיין בתחנות הרדיו וערב קודם עוד הסביר שחיכה לטלפון מאיילת שקד, יו"רית הימין המאוחד, וכך מצא עצמו בהתארגנות של הרגע האחרון. בקומת חדר ועדת הבחירות רכנו פייגלין ואנשיו מעל שולחן המזנון הקטן של הכנסת כדי למלא את הטפסים.

בחדר הוועדה המתינו לפייגלין ולכן שחררו את הנוכחים לכ-15 דקות הפסקה. בפסק זמן זה פטפטו מלצר וביטן להנאתם. השיחה קלחה. חברים, מדוע לא. אחרי חצי שנה אינטנסיבית שמלצר שימש בה כיו"ר הוועדה וביטן אחד משני בכיריה, ולקראת שעות ממושכות הצפויות להם, ניכר שכיף להם ביחד. אבל ביטן ידע כבר שהפעם נושא הצבת המצלמות בכפרים הערביים לא יעבור בקלות.

לפני מספר ימים נודע שהליכוד מתכנן לשחזר את מהלך הצבת המצלמות בקלפיות שבכפרי החברה הערבית ויישוביה. החלטתו הקודמת של מלצר ניתנה ביום הבחירות, 9 באפריל. סביב השעה 10:00 בבוקר הופץ וידיאו של פעיל ליכוד שהוצב כמשקיף באחד מן הכפרים הערביים ונשא מצלמת גוף. אנשי ועדת הקלפי במקום ביקשו ממנו להפסיק לצלם ומישהו תיעד את השיח ומיהר להעבירו לכלי התקשורת. פעיל הליכוד לא צילם מאחורי הפרגוד, אך כן תכנן לתעד את הנעשה בשטח של מזכירות הקלפי, המקום שבו נרשמים אנשים עם תעודת הזהות שלהם לפני שהם הולכים אל מאחורי הקלפי.

דיכוי ההצבעה יוצר הטיה לטובת הימין

הסיפור הזה טורד את מנוחתם של רבים בישראל. הפעיל הליכודי היה אחד מבין מאות פעילים ואולי אף יותר שנשלחו למשימת "איתור זיופים" באותו היום. לפני הבחירות הכשיר הליכוד קבוצות עצומות של אנשים שצוידו במצלמות כדי לתעד את הקלפיות הערביות. האינטרס של הליכוד באותו היום היה לתת תפוצה רחבה ככל האפשר לפעילות המאורגנת הזו. הסיבה לכך ברורה: המהלך נועד להעלות את שיעור ההצבעה בקרב היהודית ליותר מ-68%, ואחת הדרכים היא לדכא את שיעורי ההצבעה של הערבים.

לליכוד היה אינטרס מובהק שרבים מהמצביעים הערבים יידעו שהם מתועדים בכניסתם לקלפי וכך לא ירצו להגיע אל הקלפי. דיכוי הצבעה שכזה יוצר הטיה לטובת הימין; גם אם ההטיה לא מעלה ספציפית את שיעור ההצבעה בליכוד, הרי ששיעור גבוה בימין באופן כללי אמור לאפשר לליכוד להקים קואליציה - מה שלא קרה לבסוף. הידיעה שיש מצלמות בקלפיות המתעדות הגעת אנשים להצביע פשטה כאש בשדה קוצים. נותר רק לשער מה הייתה ההשפעה של הידיעה הזו.

בתום יום הבחירות, התגאו אנשי משרד הפרסום קייזלר-ענבר בפרויקט הביצועי הזה.

"בזכות המשקיפים מטעמנו אחוז ההצבעה ירד מ-50%, הנמוך ביותר שנראה בשנים האחרונות", הם כתבו בעמוד הפייסבוק שלהם. השיעור 50% מתייחס כמובן לערבים בלבד. פרס ישראל בדרך. איזה גיבורים.

החלטתו של מלצר ביום הבחירות נתנה פתח לליכוד להמשיך בכך. מלצר הורה שתיעוד חזותי יוגבל והמצלמות יוחזקו בתוך התיק של הפעילים, אך התיר לבצע הקלטת אודיו והוסיף כי "בשעות ההצבעה ניתן יהיה להפעיל תיעוד חזותי (וידיאו) באמצעות המצלמות רק במקרה של חשש לפגיעה מהותית בטוהר הבחירות או בסדרן התקין, למשל השמעה של איומים על חברי ועדות הקלפי, הצעות למתן שוחד בחירות או חשש לאלימות במהלך יום הבחירות". עוד קבע מלצר שניתן יהיה להפעיל מצלמות אחרי סגירת הקלפיות, בעת ספירת הקולות.

בעקבות האירועים ביום הבחירות פנו אל ועדת הבחירות ח"כ תמר זנדברג (מרצ), ארגון עדאלה, הרשימה המשותפת והתנועה לאיכות השלטון - וביקשו תשובות. מלצר נענה לפניות והודיע כי ינהל דיון מקיף בנושא.

בשבוע הקרוב יתקיים הדיון בפני השופט מלצר וההכרעה בו עשויה להיות אחת המרתקות והחשובות: מצד אחד, עקרון החשאיות הקבוע בחוק יסוד הכנסת באשר לשיטת הבחירות; מן הצד השני, טענת הליכוד וטענת הימין, שיש לפעול ביתר נחרצות כדי למנוע זיופים בקלפיות.

ישראל ביתנו: ליברמן מחוזר בשמאל

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, מוצא עצמו בשבועות האחרונים בחוגי בית בצפון תל אביב וברמת השרון. מעוזי כחול לבן ("יש עתיד"), מפלגת העבודה ומרצ פותחים את הראש ורוצים "להקשיב לליברמן וגם לאתגר אותו בנושאים החשובים לנו", נכתב בלשון אחת ההזמנות לחוגי הבית.

עדנה כזו לא ידע ליברמן שנים ארוכות. במפלגתו מדברים על 13, 14, 15 מנדטים - כך אמרו לי השבוע אנשי המפלגה במהלך האירוע בגני התערוכה. ליברמן בחר בביתן הקטן יחסית, ביתן 13, אך המקום היה מלא מפה לפה. ברגעים שלפני תחילת האירוע, הסתובבו במקום בעיקר מועמדים ובני משפחותיהם. תפסנו את מספר 9, לימור מגן תלם, תושבת חיפה והיועצת המשפטית של עיריית מגדל העמק. מגן תלם סיפרה על עצמה שהיא פעילה ותיקה בישראל ביתנו והציגה עצמה כעורכת דין זה 20 שנה. חיפוש בגוגל למחרת מצא שמדובר גם במי שהייתה סגנית מלכת היופי של ישראל ב-1988.

אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים היום / צילום: שלומי יוסף
 אביגדור ליברמן במסיבת העיתונאים היום / צילום: שלומי יוסף

מקום 10 ברשימה, ד"ר אלינה ברדץ'-יאלוב, יועצת התקשורת האישית של ח"כ ליברמן, היא דוקטור לאסטרטגיה מאוניברסיטת לידס ולשעבר יועצת נתניהו לענייני יוצאי מדינות חבר העמים. ובמקום ה-11? סרן במיל' שאדי חלול, חבר מועצת גוש חלב ויו"ר העמותה הארמית-נוצרית בישראל, פעיל ותיק בתחום גיוס נוצרים ואחרים לצה"ל ומי שזכה לפרסום כאדם הראשון בישראל שרשם את ילדו כבן הלאום הארמי. תתחילו לשנן את השמות והפנים.

ליברמן ומפלגתו מסתמנים כלשון המאזניים של הכנסת ה-22. אנשיו בלתי מוכרים והבדיחה ברחבי הכנס שלו ביום שלישי הייתה שגם הם לא יודעים באיזה מקום ברשימה ישובצו, אם בכלל. חלקם ציפו שיקראו את שמם על הבמה (עד מקום 25) עד הרגע האחרון.

אך כאן יש לשים סייג גדול לבדיחות. בחודשים האחרונים המערכת הפוליטית הישראלית ויתרה לגמרי על תהליכים דמוקרטיים פנימיים במפלגות וחזרה לימי הוועדה המסדרת. בכחול לבן, "ישראל דמוקרטית" של ברק, יהדות התורה, הימין המאוחד (בית יהודי, ימין חדש, איחוד לאומי), ש"ס - המועמדים לא יודעים באיזה מקום ישובצו עד להחלטת ראשי המפלגות. גם בליכוד והעבודה לא נותר הרבה מן הדמוקרטיה הפנימית. בליכוד, מי שמעז להמרות את פה נתניהו, מובל אל הגרדום. בעבודה עשו השבוע בדיחה מוחלטת מן הפריימריז ותוצאותיהן, ויו"ר המפלגה עמיר פרץ שיבץ אנשים לפי החלטתו הפרטית. במרצ וחד"ש נותרו סימנים של דמוקרטיה פנימית, אך הם דוללו באמצעות הבריתות החדשות. בקרב 120 חברי הכנסת הבאה, רק מעטים יוכלו להתגאות בכך שנבחרו לתפקיד על ידי ציבור תומכים ולא משום שמצאו חן בעיני בעיני יו"ר מפלגה.