נתניהו הורה להשהות אכיפה בסקטור החקלאי, ללא סמכות

במסגרת תיקון לחוק התכנון והבנייה הוחמרה לפני כשנתיים האכיפה כנגד עבירות בנייה בקרקע חקלאית • בהוראת ראש הממשלה נתניהו הנחה מנכ”ל משרדו להשהות את פעולות האכיפה בתחום • כעת מבהירים במשרד היועמ"ש כי לראש הממשלה אין סמכות בנושא

בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו / צילום: יוסי זמיר

כרטיס אדום לנתניהו ממשרד היועמ"ש בעניין טיפול בקרקעות חקלאיות. ל"גלובס" נודע כי המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ, פנה למ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, והבהיר כי לראש הממשלה בנימין נתניהו אין סמכות להורות על השהיית הליכי אכיפה בעניין עבירות בנייה בקרקעות חקלאיות. זאת בעקבות הוראה של פרץ, בהנחיית נתניהו, להשהות את הליכי האכיפה הננקטים נגד עבירות בנייה בתחום.

לפני כשנתיים הוכנס תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שמשמעותו הרחבת האכיפה על עבירות בנייה בלתי חוקייות ושימושים חורגים בקרקעות חקלאיות. מדובר בעבירות בולטות בתחום, שבעבר הוגדרו על ידי בית המשפט העליון כ"מכת מדינה". במסגרת התיקון הוחלט, בין היתר, על הגדלת קנסות עד לסכום של 450 אלף שקל והוצאת צווי הריסה מנהליים לחריגות בנייה. החמרת הענישה הביאה למחאה של חקלאים, בעיקר מהמושבים.

בישיבת מזכירות הליכוד שנערכה בשבוע שעבר הודיע ראש הממשלה, כי משרד החקלאות יהיה בעתיד בידי הליכוד. נתניהו אף מסר כי הנחה את מנכ"ל משרדו, להשהות את הליכי האכיפה בסקטור החקלאי על פי תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, ולבחון אותם מחדש מול כל הגורמים הרלוונטיים.

במענה לכך שלח בימים האחרונים קמיניץ לפרץ מכתב ובו כתב כי "אבקש להדגיש מושכלות יסוד - היועץ המשפטי לממשלה, כראש התביעה הכללית, הוא הגורם הבלעדי והמוסמך להכריע בגורל ניהול הליכים לאכיפת החוק ואין לגורם כלשהו, בכיר ככל שיהיה, סמכות להורות ליועץ המשפטי לממשלה להקפיא הליכים אלה", נכתב.

עוד כתב קמיניץ כי לצד הזכויות הרבות של הסקטור החקלאי, "קיימות גם בתחומיו עבירות בנייה חמורות, המסכלות תכנון מודרני ופוגעות באופן קשה בשלטון החוק וכי "אין ולא יכולה להיות הקפאה גורפת של הליכי אכיפה - לא בהיבט השמירה על שלטון החוק ולא בהיבט הנזק שייגרם לתכנון בשל הקפאה כאמור. הציבור עלול למצוא עצמו מוטעה לחשוב אחרת, בעקבות אמירות כאלה ואחרות בדבר הקפאת אכיפה, אשר אינן על דעת היועץ המשפטי לממשלה".

גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו בתגובה כי: "ראש הממשלה רואה חשיבות רבה בענף החקלאות. לכן בימים הקרובים צפוייה להתקיים פגישה בין מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ לבין משרד המשפטים וגורמי האכיפה, על מנת לבחון כיצד ניתן למנוע את הפגיעה בחקלאות".