תקיפת רחפנים בסעודיה עשויה להקפיץ את הנפט; דריכות לקראת ריבית הפד; 5 נקודות השבוע בשווקים

הפד עשוי להוריד השבוע את הריבית • רגיעה במתיחות הסחר בין סין לארה"ב • מחיר הנפט צפוי לרכז עניין • בארה"ב יפורסמו נתוני אישורי הבנייה לחודש אוגוסט ומדד הייצור של פילדלפיה • בשוק המקומי, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט • התחזית השבועית של "גלובס"

יו"ר הפד ג'רום פאוול ונשיא אכה"ב דונלד טראמפ./ צילום: רויטרס, Carlos Barria
יו"ר הפד ג'רום פאוול ונשיא אכה"ב דונלד טראמפ./ צילום: רויטרס, Carlos Barria

שבוע המסחר מעבר לים ייפתח על רקע הדיווח בסוף השבוע האחרון על הקלות מצד סין במכסים על סחורות חקלאיות מארה"ב, על רקע צמצום הפקת הנפט מסעודיה בצל מתקפת הרחפנים, ולקראת הודעת הריבית של הבנק המרכזי הפדרלי בארה"ב. 

בסוף השבוע האחרון בוול סטריט המדדים ננעלו בהססנות כאשר מדד דאו ג'ונס טיפס ביום שישי ב-0.14% ובכך סגר רצף עליות של שמונה ימים ברציפות, לראשונה זה למעלה משנה. מנגד, מדד הנאסד"ק השיל 0.22% מערכו. בשוק האג"ח האמריקאי נרשמה עליית תשואות בצורה חדה על רקע נתוני מאקרו חיוביים, בהם שיפור באמון הצרכנים, וגידול בצריכה הפרטית. 

אלו האירועים שצפויים לרכז עניין לקראת פתיחת שבוע המסחר הקרוב:

1. החלטת הריבית של הפד

ביום רביעי השבוע תפורסם החלטת הריבית של הפד. לצד זאת תפורסם תחזית המאקרו של חברי הפד. כלכלני לידר שוקי הון צופים כי הפד יוריד את הריבית ב-0.25%, ומנגד הנגיד פאואל צפוי לנסות לרסן את הציפיות ולאותת כי בהמשך הדרך הורדת הריבית תלויה בנתונים מהכלכלה האמריקאית.

בעוד השווקים מגלמים מספר הורדות ריבית בהמשך, הפד צפוי לרסן את הציפיות. "תחזית הריבית של חברי הפד (Dots) צפויה להראות אי שינוי בריבית עד סוף שנת 2020 והעלאת ריבית מתונה ב-2021", כתבו כלכלני לידר בסקירתם השבועית. "שוק האג"ח עלול להתאכזב מתחזית שאיננה כוללת המשך הורדת ריבית. בהחלות הריבית האחרונה שני חברי הפד לא תמכו בהורדת ריבית. למעשה מאז, הנתונים הכלכליים בארה"ב היו חיוביים באופן כללי למרות מעט חולשה בשוק העבודה. נמשכת אי הוודאות בסביבה הגלובלית ומלחמת הסחר (עם מעט רגיעה בשבוע האחרון). נתוני האינפלציה עלו מעט, אך הפד מעדיף להסתכל על אינפלציית הליבה PCE אשר נותרה על רמה נמוכה מהיעד (1.6% ביולי)".

הודעת הריבית של הפד הצפויה, מגיעה בהמשך ללחצים מצד הנשיא טראמפ בטוויטר על הפד, בקריאה להשית ריבית שלילית. אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, אמר כי "נתוני השכר שהתפרסמו בדו"ח התעסוקה של חודש אוגוסט הראו שלפד יהיה קשה לתת לשווקים את ההכוונה העתידית שלה הם מצפים מכיוון שכאשר קצב הגידול בשכר מאיץ, לא מעט מחברי הפד לא מרגישים בנוח להמשיך ולהפחית את הריבית מדי רבעון. נתוני האינפלציה שהתפרסמו בשבוע שעבר דחקו את הפד עוד יותר עמוק לפינה זו שכן אלו הראו שאינפלציית הליבה עלתה יותר מהצפי ועומדת על 2.4%. בעוד שסביר להניח שהפד יפחית את הריבית פעם נוספת השבוע, אנו מעריכים שהודעת הפד תמשיך להתייחס להפחתת הריבית כ"הפחתה של אמצע מחזור" כלומר התאמות קלות לפני שחוזרים לתוואי העלאת הריבית".

2. מלחמת הסחר, שלב האופטימיות

בהמשך להקלות מצד הנשיא טראמפ, שדחה את הטלת המכסים על סין כמחווה של רצון טוב לפני החגים, סין מצידה הקלה במכסים על יבוא סחורות חקלאיות מארה"ב. מארק מתיוס, ראש תחום המחקר באסיה של הבנק השוויצרי יוליוס בר, אמר כי חגיגות העצמאות בסין שיחולו ב-1 באוקטובר יבטיחו לשווקים סנטימנט חיובי בטווח הקצר. מתיוס הוסיף כי השווקים הגיבו היטב למרות הפגיעה בשער המטבע הסיני ביחס לדולר. מתיוס מצביע בטווח הארוך על צפי להכללה של מניות ואג"ח במדדים שונים, המשך הביסוס של סין כמדינה בעלת האוכלוסייה ההומוגנית הגדולה בעולם, הובלה בתשתיות תקשורת דור 5 ופעולות של מדיניות מתואמת, כגורמים ההופכים את סין למרכיב בלתי נמנע בבניית הפורטפוליו של משקיעים לטווח ארוך. מתיוס מסכם ואומר כי ההשפעות הכלכליות של מלחמת הסחר הורגשו אבל לא באופן חריף כמו הסנטימנט שהורגש בשווקים. הבנק נשאר בהמלצה שורית (Overweight) על סין.

3. פגיעה בקצב הפקת הנפט הסעודי

התקפת מל"טים על תשתיות נפט בערב הסעודית, בשבת חוללה נזקים כבדים בשני מתקני נפט גדולים במדינה - אחד מהם הוא הגדול ביותר בעולם - וגרמה לקיצוץ של למעלה מ-50% מתפוקת הנפט היומית שלה. אנליסטים מצפים עתה לעלייה חדה במחירי הנפט. שני המתקנים שנפגעו מפיקים יחדיו 8.45 מיליון חביות נפט ביום. חברת אראמקו, בעלת השליטה על תשתיות הנפט בערב הסעודית, הודיעה על "השעיית" התפוקה של 5.7 מיליון חביות ביום. כמות זו מהווה כ-6% מתפוקת הנפט העולמית. משרד האנרגיה בוושינגטון הודיע כי הממשל מוכן עתה להשתמש בעתודות הנפט של ארה"ב לשעת חירום כדי למנוע שיבושים במערכת אספקת הנפט הגלובלית.

"המתקפה האיראנית היא מתקפה אסטרטגית על סעודיה והחרפה משמעותית של האיום במפרץ הפרסי", אמר רו"ח אמיר איל, יו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי. לדברי איל, "כבר לא מדובר במתקפה על מיכלית כזאת או אחרת, מתקפה טקטית וספורדית, אלא במהלך מתוכנן שמצליח לפגוע בהיקף הפקת הנפט העולמי. האיראנים למעשה אומרים לעולם - 'אם אנחנו לא נמכור נפט, בגלל הסנקציות, גם סעודיה לא תוכל למכור נפט, ואת המחיר ישלמו הצרכנים בשווקים הגלובאליים'.

לדברי איל, "המתקפה האחרונה של האיראנים תעלה להם ביוקר, עם החרפה נוספת של הסנקציות. טראמפ לא ייכנע לאיומים האיראניים והוא יפעל לחנק מוחלט של יצוא הנפט מאיראן, שיכול לרדת מתחת לרמה של 200 אלף חביות ביום, לעומת פוטנציאל הפקה יומי של שתי מיליון חביות. מדובר בהפסד כלכלי אדיר לכלכלה האיראנית, שגם ככה נמצאת במצב שביר מאד".

איל הוסיף כי, "ממשל טראמפ לא מעוניין בעלייה דרמטית במחירי הנפט, ולכן ארה"ב תפעל להגברת הייצור המקומי, תוך כניסה לשווקים חדשים מהם הסעודים יוצאים. סעודיה מצידה נמצאת בין הפטיש לסדן. הנפקת הענק של חברת הנפט הממשלתית ארמקו תידחה למועד לא יודע, וסעודיה רק הולכת ומגבירה את התלות הביטחונית שלה בארה"ב, שמספקת לה מטריית הגנה מול האיום האיראני. בזווית הישראלית מדובר דווקא בהתפתחות חיובית, שמגבירה את המתח מול איראן, מרחיקה את האפשרות לפגישה בין טראמפ לרוחאני ויוצרת תמריץ סעודי לתמיכה בתכנית המאה של ממשל טראמפ".

4. מאקרו: מדד הייצור של פילדלפיה והחלטות ריבית בעולם

ביום שני השבוע צפויים להתפרסם נתוני הייצור התעשייתי של סין לחודש אוגוסט, כאשר הצפי הוא לעלייה של 5.2% בחישוב שנתי, לעומת 4.8% ביולי.

ביום שלישי, בגרמניה יפורסם מדד הסנטימנט הכללי של ZEW לחודש ספטמבר. לפי הצפי של הכלכלנים המדד צפוי להצביע על קריאה של מינוס 38 נק' לעומת מינוס 44.1 נק' בחודש אוגוסט. בארה"ב יפורסמו נתוני הייצור התעשייתי לחודש אוגוסט, כאשר הצפי הוא לעלייה של 0.2% לאחר ירידה של 0.2% בחודש יולי.

ביום רביעי, בבריטניה יפורסמו נתוני האינפלציה כשברקע מנשבת אי ודאות סביב יציאתה של הממלכה מהאיחוד האירופי. לאחר מכן באותו היום יפורסמו נתוני האינפלציה בגוש האירו. נזכיר כי הבנק המרכזי האירופי הוריד את תחזית האינפלציה ביום חמישי האחרון בהודעת הריבית, אז השיק הבנק תוכנית רכישות של 20 מיליארד דולר בחודש, ללא דד-ליין. בארה"ב יפורסמו נתוני אישורי הבנייה לחודש אוגוסט, ובערב תפורסם החלטת הריבית של הפד, ולאחריה יקיים היו"ר פאוול מסיבת עיתונאים.

ביום חמישי, ביפן תפורסם החלטת הריבית על ידי הבנק המרכזי. בבריטניה יפורסמו נתוני המכירות הקמעונאיות לחודש אוגוסט, והבנק המרכזי יכריז על הריבית לחודש ספטמבר. בארה"ב, יפורסמו באותו יום מדד הייצור של פילדלפיה לחודש ספטמבר ומכירות הבתים הקיימים.

5. בשוק המקומי: בחירות ומדד המחירים לצרכן

ביום ראשון התפרסם מדד המחירים לצרכן של חודש אוגוסט. כלכלני לידר שוק הון צפו מדד של 0.2% בהשפעת עלייה עונתית במחירי הדיור (שכירויות) בשיעור של 0.5%, התייקרות של 4.7% במחירי הפירות והירקות, ועלייה עונתית במחירי הבראה ונופש בישראל בשיעור של 9.6%. נזכיר כי בהחלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל צוין כי חלה ירידה חדה בסביבת האינפלציה.

עוד יפורסמו בשוק המקומי ביום שני השבוע נתוני מספר המשרות הפנויות לחודש אוגוסט. ביום חמישי יפורסמו נתוני האבטלה לחודש אוגוסט. 

ביום שלישי השבוע יתקיימו בחירות לכנסת ישראל. צאו להצביע!