לראשונה זה עשור השיגה מפלגה שאינה הליכוד תוצאה טובה יותר מאשר זו של הליכוד. סיעת כחול לבן היא שעשתה זאת, ובמאמץ רב. הליכוד, מפלגת השלטון, מרושתת ברחבי הארץ באמצעות סניפים פעילים, חברי מרכז המחוברים היטב לשלטון המקומי ולשטח ויותר מ-130 אלף מתפקדים. אך ב-2019 מועד ב' נפל דבר. הליכוד השיגה 1,111,535 קולות בבחירות ואילו כחול לבן סיימה את מערכת הבחירות עם 1,148,700 בוחרים.
אז מה עמד מאחורי הקמפיין המוצלח של כחול לבן? הרבה פעילות שטח. לפני הבחירות, כל מי שנסע בקיץ ברחבי הארץ יכול היה להבחין בשלטים גדולים של כחול לבן על גבי הגשרים הגדולים בצפון ובדרום. ראשי המפלגה - גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי - שובצו לאירועים גדולים בכל הארץ. פיד הטוויטר של אשכנזי עם ההאשטאג #המסע שלי בדרכים, בלט במפגשים עם קבוצות אוכלוסייה גדולות וקטנות כמעט בכל נקודה בישראל.
תומכים בליכוד, אבל פחות:
מוקדם עוד לציין אם מהלך השטח המשמעותי של כחול לבן יביא לתוצאה שונה, ממשלה אחרת. אך מעבר למספרים, על ערי הליכוד שבהן קיימת תמיכה מסיבית למפלגת השלטון, בכחול לבן יכולים לסמן וי. הליכוד אולי ניצח שם, אבל ניצח פחות.
ח"כ בעז טופורובסקי, מקום 30 ברשימה, שהוביל את מנגנון השטח של כחול לבן, ופעילים נוספים של המפלגה מספרים על האסטרטגיות הלא שגרתיות שמאחורי הקמפיין.
טופורובסקי עם פעילים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף
1. לא לוותר על אף מגזר
ביום הבחירות נסעתי בין נתניה לטייבה, ובאזור המוסכים, על כביש 5614 בין קלנסווה לשער אפרים, קשה היה לפספס שלטי בחירות גדולים שעליהם פניו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. השלט כולו היה בשפה הערבית. אולי אין בכך דבר מיוחד או שונה ממה שעשו עד היום מנהיגי מפלגת העבודה או המחנה הדמוקרטי (מרצ), אך העובדה ששילוט עם פניו רמטכ"ל לשעבר ממפלגת הגנרלים הוצב שם אינה מובנת מאליה. באפריל הזירה הזו הוזנחה, אך במערכת הבחירות בספטמבר, הבינו בכירי מפלגת כחול לבן ששיעור הצבעה גבוה בחברה הערבית יסייע להם, גם אם אחוזי ההצבעה לכחול לבן בכפרים הערביים יהיו נמוכים.
בכחול לבן התקבלה החלטה אסטרטגית לא לוותר מראש על מגזרים שמפלגות מרכז נוטות לזנוח. גם ביו"ש תלו אנשי כחול לבן תלו שלטים. "בכל מקום שראיתי שלט של מפלגת נעם", מספר טופורובסקי ל"גלובס", "וידאתי שאנחנו משבצים בצמוד שלט של כחול לבן. לי אישית לא הייתה בעיה שאנשים ביו"ש יצביעו לנעם או לעוצמה יהודית ובלבד שהם לא בוחרים ליכוד. אז הצמדתי לכל שלט שלהם - שלט שלנו".
2. בילוי בפיצוציות ובתחנות לוטו
אחד היעדים החשובים של אנשי השטח היו הערים הליכודיות. ההנחה של טופורובסקי הייתה שבערים שבהן הליכוד נבחר במקום הראשון יהיה קשה לשכנע אנשים לעבור צד, אבל אולי יהיה אפשר לשכנע אותם לא לצאת מהבית. "כל מה שרצינו היה לדבר איתם, לטעת בלבם ספק, לגרום להם לחשוב שאולי לא צריך לתמוך בנתניהו מכוח ההרגל", מספר טופורובסקי. לדבריו, הם זיהו פוטנציאל בפרלמנטים המקומיים המתכנסים בימי שישי או בימי החול בפיצוצייה קטנה או בקפה מקומי סביב תחנת הלוטו. יושבים ביחד, לפעמים כשהטלוויזיה פועלת ברקע, ממלאים טופס, מנשנשים פיצוחים ומדברים על החיים.
"ניתחנו את מעוזי הליכוד ממערכת הבחירות באפריל. זיהינו את מוקדי המוטיבציה של אוהדי נתניהו", מספר טופורובסקי. "ואנשים שלנו, ללא החולצות של כחול לבן אלא בלבוש סתמי, התחילו ללכת ולשבת בפרלמנטים".
מדוע בחרתם ללכת לקפה-לוטו, לפרלמנטים?
"בקיץ, להבדיל מקמפיין החורף, לא היו פאנלים בבתי ספר ברחבי הארץ ולא היו חוגי בית. תחנות הטוטו תמיד מלאות. באתי לבתי הקפה במרכז המסחרי בדימונה, בבית שאן, בקצרין, בראשון לציון. באתי בבגדים הרגילים שלי ופשוט התיישבתי לפטפט עם אנשים".
אבל אתה חבר כנסת, אנשים יודעים מי אתה.
"אז תדעי שאנשים לא מזהים אותי ולא כולם מכירים אותי ואני פשוט פצחתי בשיחות ואמרתי להם, איך אתם לא מתוסכלים מנתניהו? לא שופרה התחבורה בעיר שלכם, והמצב בבתי החולים לא טוב. אני מכיר את הסיפור של תחנות הטוטו האלה מרחבי הארץ, להורים שלי הייתה חנות (תכשיטים, ט"ש) ברחוב הרצל בראשון לציון. אני מכיר את החבר'ה שיושבים שם. זה מקום מתאים לעשות בו פוליטיקה וזה תפור על אנשים שהם בוחרי נתניהו. יש פוליטיקאים שהולכים לעשות פוליטיקה בבתי כנסת. אני חשבתי שזה לא ראוי, ומצאתי את הפיצוציות כיעד חזק עבורנו. בשיחות רציתי לטעת בהם ספקות, שיבחרו בליברמן, שיבחרו בש"ס, רק שלא יצביעו לנתניהו. לא שיקרתי לאף אחד מהם. רק אמרתי להם ש-13 שנות שלטון זה יותר מדי".
טופורובסקי שלח מספר רב של פעילים לעשות כמוהו במקומות שונים בארץ. בצפון הארץ פעל אמיר זיסקינד, עו"ד במשרה מלאה לפני כן וחברו הטוב של טופורובסקי מימי אגודות הסטודנטים. זיסקינד הצטרף ליש עתיד בשנת 2012, ורוב השנים היה מתנדב במפלגה. מאז יולי 2018 הוא ראש מרחב בשכר. בקיץ האחרון נסע לפעילות שטח בקצרין.
"אכלתי צהריים במסעדה מקומית במרכז הקטן של קצרין. לידי ישבו כמה חבר'ה בפיצוצייה והם כולם מדברים ‘רק ביבי, רק ביבי'. אמרתי להם, אני גדלתי בשלומי, ההורים שלי בשלומי, כל המשפחה שם, מתי אי פעם אתם ראיתם את נתניהו עוזר לכם במשהו, מה הוא עשה בשביל הגולן, מה הוא עשה בשביל קצרין?"
דווקא בקצרין? נתניהו הביא לרמת הגולן את ההכרה האמריקאית לסיפוח, יש יישוב חדש, רמת-טראמפ.
"הם יודעים שזה סתם שלט ושלא יהיה שם כלום מעבר לשלט. האנשים בקצרין לא מרגישים שום עשייה עבורם. אמרתי להם, גם בשלומי נתניהו לא היה. אין שיפור בתחבורה הציבורית, אין הקלה במסים. אין מרכז רפואי.
"אחרי אותו היום בקצרין, התחלנו להסתובב בלי חולצות של המפלגה. הלכנו לכל מקום שמפלגות מרכז לא נגעו בהם קודם. ישבתי בצפת בלב העיר. זו עיר שאני יודע מראש שאין לבני גנץ תמיכה שם ואלה גם טיפוסים שקשה לי לשוחח איתם, לא כולם רוצים לדבר. אבל לא ויתרתי, התיישבתי במרכז ושוחחתי עם אנשים. אמרתי להם: הליכוד לא כל כך ימני, עדיף כבר ליברמן או עוצמה. לא שיקרתי להם, פשוט אמרתי מה שאני חושב".
עד לפני כמה חודשים זיסקינד התגורר בשלומי. "גם אני הצבעתי ליכוד. שלומי זה מקום קטן, מסורתי, רוב האנשים תומכים בליכוד בפער משמעותי, וגם לא הייתה לי ציפייה שזה ישתנה. כל מה שרצינו לעשות זה לגרום למספר אנשים בכל מקום לפקפק. ידענו שאם בכל עיר קטנה ובינונית יהיה שינוי מספרי, בסופו של דבר זה יצטבר למאסה".
3. פעילות שטח באמצעות "סיירות"
זיסקינד מספר כי במפלגה חילקו את כל אזור הצפון, מראש הנקרה ועד קצרין, מן החוף ועד עפולה - לשבעה מרחבים. בראש כל מרחב הוצג מנהל בשכר. "תחת האחריות שלי עבדו שבעה מנהלי אזור ולכל אזור הוצמדה סיירת פעילים. האחראי מטעם המפלגה על כל הסיירות בארץ עשה עבודה מסיבית בכל רחבי הארץ. המנגנון כולו הוקם על בסיס הנדוניה שהביאו מיש עתיד. אנשים לא מבינים שיאיר לפיד הקים את מנגנון השטח הכי מרשים בישראל. ברגע שצורפו תל"ם וחוסן, זה הקפיץ את כמות המתנדבים. הסיירות בכל מרחב הציבו את האנשים על הגשרים או באתרי הנופש. מדי יום שישי הצבנו אנשים בלפחות 50 צמתים בצפון".
הרעיון הוא להפחית תמיכה לליכוד, על אף שבעיר שלך, שלומי, הם עדיין ניצחו.
"ניצחו, אבל פחות. יש ירידה של הליכוד בכל המעוזים שלהם. הייתה להם זליגה גדולה של קולות. הקמפיין של הליכוד היה בנוי על שטיפת מוח ברשתות החברתיות, באמצעי המדיה, באמצעות עיתונאים שתמכו בהם. הם שכחו את האנשים למטה. הם לא היו קיימים בשטח. ביום הבחירות בצהריים, אני כבר הרגשתי שמצבם לא טוב כי הסתובבתי בערים רבות.
"ביום הבחירות הייתי בשלומי, נהריה, עכו, קריות. הגעתי למטה של המפלגה בחיפה אחר הצהריים, ראיתי שיש לנו ניראות ובולטות בכל מקום. זה משדר צבע וכוח. גנץ הגיע ביום הבחירות לקניון בחיפה, ובסופו של דבר ראינו שיפור בעיר חיפה".
4. תעמולה מונחית תיירות ונופש
אחד הדברים שטופורובסקי מספר הוא על עמדה קבועה של מספר פעילים ביציאה מנתב"ג, כדי לדבר עם הציבור העצום שעבר בשדה התעופה בחודש אוגוסט. לא כל מי שיצא מהשדה רצה לדבר פוליטיקה, אבל מבחינת כחול לבן, מותג חדש יחסית, החשיבות הייתה הנוכחות.
בנוסף, הם השקיעו כסף רב בנוכחות בעיר אילת. המחשבה הייתה שישראלים רבים יגיעו לשם במהלך הקיץ. "שמנו שם לא מעט כסף", אומר טופורובסקי. "אני עדיין לא בטוח שזה הוכיח את עצמו, כי תושבי העיר עצמה בחרו בליכוד בפער גדול, אם כי הליכוד היה שם על 43.3% באפריל וירד טיפה ל-42.9% בספטמבר. אבל הלכנו לאילת כי מכל הארץ הגיעו לשם ולא רק בשל האילתים. לפי הערכה שלנו כרבע מיליון איש עברו באילת באוגוסט".
היכן עוד?
"החזקנו סיירת פעילים קבועה בעמק החולה כדי לדבר עם מטיילים המגיעים לשם בקיץ, וכמובן בחופי הים, בפארק הירקון, בשדרות רוטשילד, בכל מקום שבו מסתובבים נופשים. בחודש אוגוסט הם התייצבו מחוץ להופעה של הזמר חנן בן ארי באריאל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.