חברות הסלולר: "הקלות לבזק בפריסה מחייבות הקלות בפריסה גם לנו"

בכירים בחברות ל"גלובס": אם משרד התקשורת מקל על בזק בפריסת סיבים אופטיים, הוא לא יכול לדרוש מאיתנו פריסת דור חמישי מלאה • משרד התקשורת "נושא חובת הפריסה האוניברסלית הוא שינוי רגולטורי משמעותי, ואין בכוונת המשרד לדון בו בעת הנוכחית"

פריסת סיבים אופטיים ותשתיות תקשורת / צילום: shutterstock
פריסת סיבים אופטיים ותשתיות תקשורת / צילום: shutterstock

התקדים שיוצר משרד התקשורת בנושא הפריסה האוניברסלית בשוק הקווי עלול להגיע למחוזות לא צפויים. ל"גלובס" נודע כי בחברות הסלולר מתארגנת דרישה כלפי משרד התקשורת לוותר לחברות על הצורך בפריסה אוניברסלית מלאה בדור החמישי, ולאפשר רשת משותפת באזורי הפריפריה כדי שלא יידרשו להקים שלוש רשתות במקביל באזורים לא כלכליים.

בשיחה עם "גלובס" אומרים בחברות כי ברגע שהפריסה האוניברסלית לא חלה על בזק ובשוק הקווי, היא לא יכולה לחול על השוק הסלולרי בדיוק באותה מידה, ויש לאפשר מנגנון יצירתי לחוסר הכדאיות בפריסת דור חמישי בפריפריה.

נסביר כי אחת הדרישות של החברות במכרז הדור הרביעי בזמנו, וגם במכרז הדור החמישי הנוכחי, היא שהמדינה תוותר על החובה לספק שירות אוניברסלי בכבישי פריפריה, וזאת בטענה כי הכיסוי לדיבור מתקיים, ואילו הכיסוי לצורך תקשורת נתונים במהירויות שיא אינו חיוני באותם אזורים. משרד התקשורת לא קיבל את דרישות החברות והותיר את חובת הכיסוי באופן מלא גם לצורכי דיבור וגם לצורכי תקשורת נתונים.

אלא שהפעם, טוענות החברות, נחצה הרוביקון על-ידי משרד התקשורת עצמו, כאשר בעצם הכיר בכך שאין הצדקה כלכלית לפריסת סיבים אופטיים באופן מלא, וקבע זאת מפורשות במתווה שפרסם לשימוע. לטענת גורמים בקרב החברות, זו הזדמנות לתקן מדיניות שמפלה אותם ויוצרת עיוותים, שכן אם אין הצדקה כלכלית לפריסת סיבים אופטיים באופן אוניברסלי, ברור שאין הצדקה כלכלית לפריסת דור חמישי באופן אוניברסלי.

עוד נציין כי נדידה פנים-ארצית בסלולר היא אופציה טכנולוגית מוכרת, והיא זו שאפשרה לשחקנים כמו גולן טלקום והוט מובייל להיכנס לשוק ולספק שירותים באופן מלא, בזכות הסכמי נדידה שחתמו עם המפעילים הוותיקים. לטענת החברות, זו אחת האופציות כמו גם רשת אחת שתספק שירות לכולם באותם אזורי פריפריה. 

נזכיר כי מדיניות משרד התקשורת במתווה הסיבים החדש מקנה לבזק את הזכות להחליט בעצמה היכן היא תפרוס סיבים. באותם אזורים שבזק בחרה, היא תחויב להשלים את הפריסה בתוך 5 שנים. באזורים שבזק החליטה שלא כדאי לה לפרוס סיבים, המדינה תוציא אזורים אלה למכרזים שעליהם יתמודדו המפעילים.

המימון לקבלנים אלה יגיע באמצעות הקמת קרן פריסה אוניברסלית שתתופעל על-ידי משרד התקשורת ותהיה אחראית לעריכת המכרזים דרך מנהלת ייעודית שתעסוק בכך. המפעילים שיזכו יקבלו בלעדיות ומפעילים אחרים לא יוכלו לפרוס שם סיבים. כל מפעיל מתחרה שירצה לספק שירותים באותו אזור ישלם עבור השימוש, בדיוק כפי שהדבר קורה היום כשמפעילים משלמים לבזק והוט על שימוש ברשת שלהן. 

משרד התקשורת טרם התייחס לסוגיה, היות שמדובר בשלב מקדמי של שיחות בתוך החברות, אך צפוי שככל שהמכרז לדור החמישי יתקדם, הדרישה להקלה בפריסה תלך ותגבר. 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "משרד התקשורת פועל על-מנת להביא את בשורת דור 5 לכלל אזרחי ישראל במרכז ובפריפריה, ההליך המכרזי מצוי בשלבים מתקדמים, חברות הסלולר העבירו התייחסויות ונענו באופן מקצועי. נושא חובת הפריסה האוניברסלית לחברות הסלולר הוא שינוי רגולטורי משמעותי, ואין בכוונת המשרד לדון בו בעת הנוכחית, בוודאי שלא במסגרת המכרז".