"כל עוד הבנקים המרכזיים ממשיכים לתמוך בשווקים, המגמה החיובית עשויה להימשך"

לדברי אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, "המשקיעים חוששים מהכלכלה הסינית"; מציין את הגורמים שמכבידים על הראלי שנקטע בינתיים נוכח חיסולו של סולימאני • "אין בינתיים סימנים ברורים שההאטה בצמיחה העולמית נבלמה"

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ויו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל / צילום: Carlos Barria, רויטרס
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ויו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל / צילום: Carlos Barria, רויטרס

הראלי בשוקי המניות שנרשם בסוף 2019 ונמשך אל תחילת 2020, נעצר על רקע ההסלמה במזרח התיכון עם חיסולו של קאסם סולימאני, אך לעת עתה מוקדם לשפוט אם מדובר בשינוי מגמה או תיקון קל נוכח הקפיצה במחיר הנפט מעל ל-70 דולרים לחבית, בעוד המשקיעים בורחים לחופי מבטחים בדמות היין היפני והזהב שעלה היום לשיא של יותר מ-6 שנים.

בנטרול השפעתה של ההסלמה הביטחונית, במיטב דש בוחנים בסקירה השבועית האם יש הצדקה לגל העליות המתמשך. "לכאורה, שוקי המניות שעלו בשיעור חד מתחילת חודש אוקטובר ומביעים אמון שהפעילות הכלכלית עומדת להשתפר", כותב אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש. "יחד עם זאת, לא צריכים לשכוח שהשווקים נתמכים על ידי הרחבות כמותיות מאסיבית של הבנקים המרכזיים וזאת עוד לפני שנזכיר את הגירעון הענק של ממשלת ארה"ב המתקרב ל-5% תמ"ג".

לדבריו, אם השווקים היו בטוחים בשינוי חיובי ארוך טווח בכלכלה היינו מצפים, מלבד העליות במדדים, לראות סממנים נוספים, כמו: עלייה בתשואות האג"ח האמריקאיות, עלייה של המניות מחוץ לארה"ב "כפי שקורה בדרך כלל בהתאוששות בפעילות הכלכלית בעולם, וגורמים נוספים בשווקים שמובילים למסקנה, כי בינתיים יש ספקות שהצמיחה עומדת להתאושש באמת. "המשקיעים מסתמכים יותר על התמריצים של הבנקים המרכזיים ומנצלים הפוגה בסיכונים הגיאופוליטיים, לפחות עד יום שישי האחרון", כתב ז'בזינסקי. 

מדוע המשקיעים לא בטוחים מספיק במגמה החיובית?

"המשקיעים חוששים מהכלכלה הסינית שבינתיים מצליחה לבלום האטה על ידי הגדלת מינוף. בשבוע שעבר הבנק המרכזי הוריד שוב את יחס הרזרבה לבנקים. במקביל, לפי ספר הבז' הסיני, משקל האשראי ממערכת 'בנקאות הצל' עלה לשיא". 

עוד מציין ז'בזינסקי כי "הפד אמור לסיים רכישות האג"ח הקצרות בסך 60 מיליארד דולר בחודש מרץ, מה שעלול לגרום לירידות בשווקים. לכאורה, ייתכן ובעיית הנזילות נפתרה. בשבוע שעבר נרשם חיתום חסר למכרז הריפו של הפד. אף על פי כן, יתכן מאוד שהפד יאריך את הרכישות בעוד חצי שנה כדי לא להסתכן בנפילות בשוק המניות ולא ליצור חיכוך עם הנשיא לפני הבחירות".

גורם נוסף שמעיב על הביטחון שבעליות, קשור לסיכון האינפלציה בארה"ב שיכול להיות גדול יותר ממה שנדמה. "כל מדדי הליבה היציבה של האינפלציה, מלבד ה-PCE, משקפים לא רק אינפלציה גבוהה מ-2%, אלא שהיא נמצאת במגמת עלייה", כתב ז'בזינסקי.

"בשורה התחתונה, אין בינתיים סימנים ברורים שההאטה בצמיחה העולמית נבלמה. גם השווקים לא בטוחים בכך. בינתיים, השווקים הופכים למאוד יקרים. להערכתנו, במצב זה הסיכון של האפיק נותר גבוה יחסית. יחד עם זאת, כל עוד הבנקים המרכזיים ממשיכים לתמוך בשווקים בעוצמה רבה, הכלכלה לא מראה סימני הרעה משמעותיים, ולא מתפתחת אינפלציה, המגמה החיובית בשווקים עשויה להימשך", סיכם.