בהלה ממגיפה באסיה, דוחות ענקיות הטק וריבית הפד: השבוע בשווקים

לקראת הודעת הריבית בארה"ב השבוע, כלכלני פועלים מעלים את האפשרות שהפד יוריד ריבית בצל החששות מהתפשטות נגיף הקורונה • מרבית מדדי המניות בסין ירדו בעשרה ימים האחרונים בכ-5%, ובנוסף נרשמה ירידה בתשואות לפדיון של האג"ח הממשלתיות • עונת הדוחות נמשכת: אמזון, מיקרוסופט, אפל ופייסבוק במוקד • התחזית השבועית של "גלובס"

פסטיבל האביב בסין בצל נגיף הקורונה / צילום: רויטרס
פסטיבל האביב בסין בצל נגיף הקורונה / צילום: רויטרס

שבוע המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח בסימן ביטול חופשות בראש השנה הסיני על רקע התפשטות נגיף הקורונה. ביום שישי האחרון המדדים בניו יורק איבדו גובה על רקע החשש כי הנגיף הגיע לארה"ב ולאירופה. בסין הממשלה הסינית הכריזה על סגר ב-16 ערים המאכלסות כ-57 מיליון אזרחים, כך שאסורות הכניסות והיציאות ממקומות אלה. בהונג קונג הוכרז על מצב חירום לאומי. מחר לא יתקיים מסחר בבורסות סין (לרגל פסטיבל האביב), סינגפור (ראש השנה הסיני), הונג קונג (ערב ראש השנה האזרחי) ואוסטרליה (לרגל יום אוסטרליה).

אלו האירועים שצפויים לרכז עניין בשבוע הקרוב:

1. נגיף הקורונה והחשש מהתפשטות

החשש מהתפרצות הווירוס הביא לירידות בשוקי ההון, בעיקר באסיה. מרבית מדדי המניות בסין ירדו בעשרה ימים האחרונים בשיעורים של כ-5%. בנוסף נרשמה ירידה בתשואות לפדיון של איגרות החוב הממשלתיות. בלטה במיוחד הירידה בתשואות לעשר שנים בארה"ב, מ-1.83% לפני כעשרה ימים ל-1.68% בסוף השבוע האחרון.

ארגון הבריאות העולמי טרם הכריז על מצב חירום, וכלכלני בנק פועלים כתבים בסקירתם השבועית כי "מוקדם עדיין לקבוע מה מידת החומרה של הנגיף וכמה זמן ייקח עד לבלימת תהליכי ההידבקות בו. על פי הניסיון עם נגיפים קודמים, כגון ה-SARS בשנת 2003, ההשפעות הכלכליות והפיננסיות מתמקדות בטווח הקצר, ללא סימני השפעה בטווח הבינוני והארוך. התקווה היא שכך זה יהיה גם הפעם".

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות כותב כי "הפער בין הכותרות בעיתונים לבין המצב האמיתי הוא רחב ואינו אומר כמובן שתרחישי הקיצון אינם אפשריים אלא רק שבעצם היותם תרחישי קיצון, ההסתברות להתממשותם נמוכה מאוד. למי ששכח, רק לפני שלושה שבועות עמדנו כולנו בפתחה של מלחמת עולם שלישית שלצערם של אלו שמיהרו לקנות חוזים על הנפט הסתיימה עוד לפני שהחלה. כמו תמיד, החלטות ההשקעה צריכות להיות מבוססות על תמחור כלכלי וכל עוד אין סיבה להעריך שינוי בסביבה הכלכלית עדיף שלא לבצע שינויים לאסטרטגיית ההשקעה.

"נכון, בניגוד לאירועים גיאו-פוליטיים, במקרה של מגפה ההשפעה הכלכלית היא מהירה יותר שכן לא רק שדיסנילנד שנחאי נסגר אלא שסביר להניח שגם באותו איזור בשיקגו שנתגלתה המחלה, הקניונים יהיו פחות עמוסים היום מאשר בסופ"ש רגיל, אבל עדיין מדובר על השפעה מוגבלת. אם ניקח את מגפת הסארס כמקרה בוחן ( למי ששכח, בין נובמבר 2002 ליולי 2003 התגלו 8273 מקרים של סארס, רובם המוחלט בסין ושיעור התמותה מהמחלה עמד על 9.6%) הרי שעל אף התפשטות המחלה ושיעור התמותה הגבוה שלה לא נרשמה באותה תקופה פגיעה מהותית בכלכלה הסינית ולאחר שמדד ההאנג סאנג ירד ב-18% עם התפרצות המגפה הוא חזר ועלה ב-65% ב-9 החודשים שלאחר מכן", כתב גרינפלד.

2. ריבית הפד

הבנק המרכזי האמריקאי (FED) צפוי להכריז ביום רביעי הקרוב בשעה 21:00 (שעון ישראל) על גובה הריבית ולאחר מכן תתקיים מסיבת עיתונאים של ה-FOMC. "וירוס הקורונה הגביר את הציפיות להפחתת ריבית בארה"ב", כותבים כלכלני בנק פועלים. "בשבוע האחרון ירדו התשואות בארה"ב ושוק האג"ח מגלם כעת הסתברות של כ-70% להורדת ריבית בדצמבר 2020. הלחץ על הפד להפחית ריבית פעם נוספת צפוי להיות גדול, והחלטת הפד מושפעת גם מציפיות השוק. הלחץ על הפד גובר גם בהינתן שזו שנת בחירות, וכל חולשה בשווקים, כגון בגלל הווירוס, תלווה בלחץ של הממשל להגיב".

3. עונת הדוחות: אפל, פייסבוק ואמזון במוקד

עונת הדוחות בוול סטריט מעלה הילוך עם פרסום תוצאותיהן של שלוש ענקיות הטכנולוגיה הגדולות - אפל, פייסבוק ומיקרוסופט - שצפויות לדווח על תוצאותיהן השבוע. אפל תפרסם דוחות ביום שלישי לאחר הנעילה, פייסבוק ומיקרוסופט יפרסמו דוחות ביום רביעי.

לדברי רוברט כרמלי, מפעילים שוקי הון, "המשקיעים ירצו לראות האם מדד ה-NASDAQ 100 שהוסיף לערכו מאז אוקטובר האחרון 1$ טריליון בהובלת חברות הטכנולוגיה עומד בציפיות השוק. אפל, שהכפילה את ערכה מאז 2018 תדווח ביום שלישי כשהפוקוס יתרכז ביכולת להתמודד עם מלחמת הסחר וקצב מכירות האייפון בעונת החגים בכלל ובסין בפרט. מיקרוסופוט שמנייתה עלתה מאז 2019 בכ-62% תרכז עניין בעיקר במנוע הצמיחה שלה בתחום הענן".

אמזון צפויה לפרסם דוחות ביום חמישי של השבוע. טסלה שחצתה בשבוע שעבר שווי שוק של יותר מ-100 מיליארד דולר, צפויה לפרסם דוחות ביום רביעי, יחד עם בואינג, פייפאל, ומקדונלדס.