מט"ח | ניתוח

הדולר הוא חוף מבטחים, אך התחזקותו מסכנת את רווחי החברות הרב-לאומיות

התחזקות הדולר פוגעת בתחרותיות של היצוא האמריקאי, ובעקבות כך צפויים רווחי חברות מדד 500 S&P להישאר ללא שינוי משמעותי בהשוואה שנתית, ולהמשיך בכך מגמה שהחלה אשתקד • לכך מצטרפת צמיחה עולמית חלשה, שמאתגרת את הראלי בשוק המניות

דולרים / צילום: שאטרסטוק
דולרים / צילום: שאטרסטוק

משקיעים שחוששים מהשפעת נגיף הקורונה על כלכלת העולם עלולים להתמודד בקרוב עם איום נוסף על רווחי החברות, בדמותו של הדולר המתחזק.

המטבע האמריקאי עלה בעקביות מאז שמספר חולי הקורונה החל לעלות בסין בחודש שעבר, והעלה את מדד הדולר של וול סטריט ג'ורנל לרמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת אוקטובר. אנליסטים רבים חוששים שהפגיעה בכלכלת סין תחליש את הכלכלה העולמית, והמשקיעים החלו להיצמד לנכסים אמריקאיים, ולסייע למדד 500 S&P להתאושש מהירידה שלו בסוף ינואר ולעלות בשבוע שעבר לשיא חדש.

למרות שהמדדים העיקריים והדולר עלו בו זמנית, חברות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון, קוקה קולה, פורד ו-M3 הזכירו את האפקט השלילי של תנודות המטבע בדוחות הכספיים שלהן, וזהו אתגר אפשרי חדש לשוק השורי הארוך. דולר חזק יותר הופך את הכנסות החברות בחו"ל לנמוכות יותר, ואת היצוא האמריקאי לפחות תחרותי.

רווחי חברות מדד 500 S&P צפויים להישאר באופן כללי ללא שינוי בהשוואה שנתית, ולהמשיך בכך מגמה שהחלה מוקדם יותר ב-2019. השילוב של צמיחה עולמית חלשה ודולר חזק מעלה את האפשרות שהרווחים יאכזבו שוב השנה. כל אפקט שלילי מהדולר עלול לחזק את הירידות עקב הקורונה, שכבר אילצה רשתות - מסטארבקס עד נייק - לסגור זמנית חנויות בסין.

כמה חברות, כולל מקדונלד'ס ויום צ'יינה הולדינגז, שמפעילה את רשתות פיצה האט וקנטקי פרייד צ'יקן בסין, כבר דיברו על ההשפעה הלא ידועה עדיין של הנגיף.

"איש אינו יודע איך ההתפרצות הזו תסתיים, ואנחנו לא יודעים איך היא תשפיע עלינו בסופו של דבר", אמר ריצ'רד פיין, מנכ"ל רויאל קריביאן קרוז, בשיחת הוועידה על הרווחים בשבוע שעבר. החברה כבר ביטלה כמה הפלגות נופש שהיו אמורות לצאת מסין.

אנליסטים צופים שהגידול ברווחי חברות 500 S&P יואץ ל-10% או יותר בשני הרבעונים האחרונים של 2020, לפי FactSet. זוהי תחזית שכמה משקיעים חוששים שיהיה קשה לעמוד בה כעת. המשקיעים יעקבו השבוע אחרי הדיווחים של חברות כמו פפסיקו, סיסקו ואנבידיה.

עליית הדולר משפיעה גם על שווקים מתעוררים ועל סחורות, על-ידי הפיכת נכסים דולריים ליקרים יותר במונחי מטבעות אחרים. בנוסף, למדינות מתפתחות יקר יותר לפרוע חובות דולריים כשהמטבעות שלהן נחלשים מול הדולר.

משקיעים ציפו במשך שנים לכך שהצמיחה הכלכלית העולמית תחליש את הדולר, שתעתע בהם. הנשיא האמריקאי טראמפ מתח ביקורת מתמשכת על התחזקות הדולר בשנות כהונתו, וטען שהיא מעמידה את ארה"ב בנחיתות. הא גם ציין זאת בביקורת שלו על הפדרל ריזרב, וקרא לבנק המרכזי להנמיך את הריבית עוד יותר.

העלייה הנוכחית של הדולר באה גם אחרי שלוש הפחתות ריבית של הפד במחצית השנייה של 2019, והיא הדוגמה האחרונה לצמיחה אמריקאית יציבה שמושכת משקיעים, אך יש לה פוטנציאל לשחוק את רווחי החברות הגדולות.

"הציפיות אולי לא יתממשו, וזהו סיכון לשוק", אמר לורן גודווין, כלכלן ואסטרטג תיקים בחברת ניו יורק לייף אינבסטמנטס, שמחזיקה פחות מניות אמריקאיות ביחס למדד שאחריו היא עוקבת. "השווקים יכולים להתעלם מנתוני היסוד רק לזמן מוגבל".

חברות רב-לאומיות מרגישות את הלחץ

חברות רב-לאומיות כבר הרגישו את הלחץ. מבין חברות 500 S&P, אלו שיותר ממחצית ההכנסות שלהן מגיעה מחוץ לארה"ב הציגו רווחים גרועים יותר מאלה שהציגו במשך רוב השנה שעברה חברות שמתמקדות יותר בשוק האמריקאי. רבות מהחברות הללו משלימות כעת עם התרחיש של ביקוש מוחלש בסין ודולר חזק.

הדולר וההשקעות שקשורות לצמיחה בארה"ב עקפו גם נכסים אחרים לאורך חלק גדול מ-2019, כשאנליסטים רבים חששו ממתחי הסחר. כאשר השנה החדשה החלה, משקיעים רבים צפו שהמגמה הזו תתהפך בעקבות הסכם הסחר הראשוני בין ארה"ב וסין, והתממשות הברקזיט של בריטניה מהאיחוד האירופי. במקום זאת, סוחרי ניירות ערך תוהים כעת אם הכלכלה העולמית תוכל לחדש את התאוצה שלה.

"אנחנו כעת בהמתנה", אמרה אמילי רולנד, אסטרטגית השקעות משותפת בחברת ג'ון הנקוק ניהול השקעות. "אנחנו שומרים על ההעדפה שלנו לנכסים בארה"ב, מפני שהיא הטובה ביותר מנקודת המבט של צמיחה כלכלית".

ובכל זאת, כמה אנליסטים לא רואים את הדולר חורג מטווח המסחר האחרון שלו, בייחוד כאשר הפד מאותת שהוא ישאיר את הריביות נמוכות לפי שעה. רבים מטילים ספק בכך שאירוע לא צפוי כמו נגיף הקורונה יכול לספק לדולר תמיכה ארוכת-טווח מבלי לאיים גם על הצמיחה הכלכלית בארה"ב.

עם זאת, לפי שעה המשקיעים ממשיכים לקנות נכסים אמריקאיים. התשואה על אג"ח האוצר לעשר שנים, שמשפיעה על עלות כל סוגי ההלוואות, מהלוואות סטודנטים עד הלוואות קניית רכב, ירדה בשבוע שעבר לרמת שפל מאז תחילת אוקטובר. התשואות יורדות כשמחירי האג"ח עולים.

פעילי השוק מציינים גם את ההיפוך בפוזיציות של המשקיעים כסיבה לתנודות האחרונות בשוק. הציפיות נטו לדולר חזק יותר עלו במשך שלושה שבועות רצופים עד 4 בפברואר, אחרי שבינואר הן ירדו לרמה הנמוכה ביותר מאז 2018, לפי רשות המסחר בחוזי סחורות עתידיים. ההיפוך הזה הוא דוגמה נוספת להימורים רבים נגד הדולר שמשתבשים כאשר הוא מושך משקיעים בזמנים סוערים.

מוכרי החסר (שורט) של דולרים "נבעטים מן השוק, וזו מגמה קבועה", אמר אד אל-חוסייני, אנליסט בכיר לריביות ומט"ח בחברת קולומביה תרדנידל השקעות. "ישנה חשיבות מכרעת לסיפור של הדולר כחוף מבטחים".