תוכנית המתאר חדשה למועצה אזורית דרום השרון תצמצם אולי את דריסת המרחב הכפרי

הוועדה המחוזית מרכז החליטה להפקיד תוכנית מתאר כוללנית למועצה אזורית דרום השרון התוכנית כוללת תוספת של 3,000 יחידות דיור שייתנו מענה ליעד אוכלוסייה של 45,000 תושבים עד שנת 2040

גני־גונן / צילום: איל יצהר, גלובס
גני־גונן / צילום: איל יצהר, גלובס

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז החליטה להפקיד את תוכנית המתאר הכוללנית בשל המועצה האזורית דרום השרון. שטח התוכנית משתרע על כ-96 אלף דונם, מיהוד ועד טייבה, וכולל 31 יישובים, 20 מושבים, 7 קיבוצים, 3 יישובים קהילתיים ואת המרכז החינוכי האוניברסיטאי-בית ברל. אשרת גני גונן, ראש המועצה האזורית דרום השרון: "זו תוכנית המתאר הכוללנית הראשונה של מועצה אזורית שמוגשת במחוז מרכז. יכול להיות שאם לתוכנית יהיה תוקף סטטוטורי היא תקטין את מחול השדים האגרסיבי שמייצרת דריסת המרחב הכפרי ע"י התוכניות המקודמות ע"י הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור)".

מטרתה של התוכנית היא התווית מדיניות התכנון במועצה לטווח הארוך על ידי פיתוח יישובי המועצה. התוכנית קובעת את ייעודי הקרקע וזכויות הבנייה בתוך היישובים, הנחיות להכנת תכניות מפורטות, וכן הוראות בנושאי סביבה, תשתיות, שימור ועוד. מתוך רצון לשמור ולעודד את החקלאות במועצה האזורית, נערכה בחינה ע"י מינהל התכנון ומשרד החקלאות שקבעה כמה ובאילו אזורים ניתן לבנות לצרכי חקלאות כמו חממות, מבני שירות לצרכי החקלאות, רפתות, לולים, דירים.

התוכנית מציעה הגדלת הקיבולת התכנונית של המועצה ליעד אוכלוסייה של 45,000 תושבים ע''י הגדלת מכסת יחידות הדיור מ-11,000 היחידות דיור המאושרות כיום ל-14,000 יחידות דיור, וזאת בהתאם לקבוע בלוח 2 של תמ"א/1/35. סה"כ מדובר בתוספת של 3,000 יחידות דיור.

כמו כן, התוכנית קובעת את עוצמת זכויות (בשטחים הקיימים) של שני מוקדי התעסוקה המתוכננים במועצה- בנימין (ממזרח לכפר סבא) והרחבה של אזור התעסוקה עתיר ידע של כפר סבא, זאת כדי לייעל את השימוש בקרקע. בנוסף, התוכנית מציעה להקצות 500 מ"ר בתחום המושבים עבור מכירת תוצרת חקלאית.

שטח המועצה מאופיין בקרקעות חקלאיות ושטחים פתוחים ערכיים רבים, ובתחומה עוברים שני מסדרונות אקולוגיים ארציים; מרחב נחל הירקון שעקרונות התכנון עבורו עוגנו בתכניות המתאר המחוזיות תמ"מ/3/ 21 ו-תכנית תמ"מ 3/ 10 וכן במסמך התכנוני של דרום השרון שנמצא בהליכי תכנון מתקדמים. התוכנית כוללת הוראות לשמירת שני מסדרונות אקולוגיים ארציים- מסדרון אקולוגי לאורך ציר מרחב נחל הירקון ומסדרון נוסף שעובר ממזרח לכפר סבא בצפון והמשכו דרומה עד דרומית לראש העין.

בימים אלה מתמודדים ישובי המועצה האזורית עם שלל איומים. כך התמ"לים (תוכניות מתחמים מועדפים לדיור) מגשימים, צופית וכפר סירקין, המציעים להעביר אלפי דונמים של שטחים חקלאיים לערים הסמוכות יהוד, כפר סבא ופתח תקווה. בנוסף, יש לציין בקשות לשינוי הגבולות המוניציפליים של הערים הגובלות בשטחי המועצה, המבקשות להתרחב על חשבון שטחים חקלאיים. ראש המועצה האזורית דרום השרון, אשרת גני גונן: "לפעמים, כשאנחנו נמצאים עמוק בהתמודדות עם הותמ"לים והוועדות הגאוגרפיות, נדמה לנו ששכחו אותנו. כמעט כל רשות שגובלת בנו מבקשת שטחים שלנו. אפשר להגיד, וזה לא יהיה שגוי, שכל גזרה שלנו נמצאת במו"מ מול רשויות. הבשורה של התוכנית היא שהיא מקבלת את בירכת הדרך של מנהל התיכנון לשמר את המרחב הכפרי, את החקלאות, את הבנייה הכפרית. התוכנית מייצרת עבור הדורות הבאים את השטחים הירוקים, תוך התייחסות לתהליכי אורבניזציה".

את מדברת על כפר וחקלאות, אבל זה עובדה שמרבית הישובים שלכם, כך למשל ירקונה, גבעת חן, כפר מעש וצופית, הם ישובי וילות, פרברים של הערים. מה בדיוק אתם רוצים לשמר?

"במסגרת התוכנית עשינו פילוח של השטחים החקלאיים וגילינו, וזה בהחלט מפתיע, שהישובים הקרובים ביותר לערים הם הכי חקלאיים שיש למועצה. זה נכון שמספר החקלאיים ירד, אבל כל השטחים החקלאיים שלנו מעובדים".