אפקט הקורונה מתפשט: גם העצמאים רוצים פיצוי מהמדינה על ימי הבידוד

נשיא להב עו"ד רועי כהן דורש ממשרד הבריאות פיצוי כספי לעצמאים הנמצאים בבידוד בשל נגיף הקורונה, בדומה לשכירים המקבלים תעודת מחלה גורפת על ימים אלה • "אסור למדינה להשאיר אותם להתמודד עם ההחלטה מה קודם למה - בריאות הציבור או פרנסה למשפחתם"

תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

הלחץ והחששות שמייצר נגיף הקורונה ממשיכים להיות נוכחים כל העת בציבורית הישראלית, וגם ההשלכות הכלכליות של המגפה העולמית מתעצמות. לאחר שגורמים בענף התיירות והחקלאות כבר הביעו את חששותיהם מפני הנזקים שנגרמים ועוד ייגרמו להם בעקבות הנחיות הבידוד של משרד הבריאות לנוסעים ולשבים מחו"ל, הפנימו גם העצמאים והעסקים הקטנים את ההשלכות הקשות של המצב.

עו"ד רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, פנה במכתב למשרד הבריאות שבמסגרתו הוא דורש פיצוי כספי לעצמאים הנמצאים בבידוד בשל נגיף הקורונה, על פי הוראות משרד הבריאות. המכתב שוגר במקביל גם למשרד המשפטים וליו"ר ועדת הכספים, אשר מתבקש לקיים דיון מיוחד בנושא הקורונה והפיצויים לעצמאים.

בתחילת החודש הוציא משרד הבריאות תעודת מחלה גורפת, בהוראת שעה, לכל עובד השב לארץ מסין ונאלץ לשהות בבידוד בביתו בעקבות נגיף הקורונה. על פי התעודה כל עובד הנמצא בבידוד בביתו יזכה לתעודת מחלה, המחייבת את המעסיק לשלם לו דמי מחלה בהתאם לחוק דמי מחלה. השבוע הורחבה הוראת השעה כך שתכלול גם עובדים החוזרים מתאילנד, הונג קונג וסינגפור. על אותם עובדים לשהות בביתם, בבידוד, במשך 14 יום, גם אם הם אינם חולים. הבידוד לא נובע מאבחון השבים לארץ כחולים, אלא חל על כלל החוזרים, במטרה למנוע סיכוי תיאורטי של הדבקה במחלה.

לטענת עו"ד כהן, השלכות הוראת השעה הרסניות לעצמאים ולעסקים הקטנים. במכתב ששיגר למשרד הבריאות בשם חברי לשכת להב - 52 ארגונים עצמאים וארגונים מקצועיים, המונים יחדיו יותר מ-200 אלף עצמאים ועצמאיות - מציין כהן, כי בעקבות הוראות הצו והנחיות משרד הבריאות, התקבלו בלשכה פניות רבות מטעם עצמאים ועצמאיות מודאגים אשר שבו מהמדינות המפורטות בצו ובהנחיות ונאלצים כעת לשהות בבידוד בעל כורחם, ומבלי שהם יכולים לנהל את עסקם או להגיע אליו וכפועל יוצא - הם נעדרים יכולת להתפרנס מעסקם בפרק הזמן שבו ישהו בבידוד. "עצמאים ועצמאיות אלו, אין זכאים לימי מחלה על פי חוק כשם שזכאי להם עובד שכיר אשר נקלע לסיטואציה דומה", כותב כהן.

פגיעה בתזרים וביטול עסקאות

עוד מוסיף כהן, כי נזקי העסקים לא מסתכמים בימי המחלה שהם נאלצים לקחת. "במשך 14 הימים שבהם ישהו בבידוד, יספגו בעלי עסקים אלו הפסדים הנוגעים בניהולו השוטף של העסק כגון פגיעה בתזרים, ביטול עסקאות ואספקה של שירותים אשר התחייבו בהם מבעוד מועד, דרישה לתשלומים שוטפים דוגמת ארנונה, שילוט, הוצאות פרסום, ריביות על אשראי ואף אובדן לקוחות קיימים ופוטנציאליים".

בנסיבות אלה, טוען כהן, קיים צורך דחוף ליצור מנגנון לפיצוי עצמאים ועצמאיות אשר נמנע מהם להתפרנס ב-14 הימים שיספרו משובם ארצה, על ההפסדים שיספגו וייגרמו להם בשל כך. וזאת, בין היתר, נכתב בפנייה, "כדי למנוע מקרים שבהם עצמאים ייאלצו בעל כורחם להפר את ההנחיות ואת תנאי הבידוד כדי שלא לקרוס כלכלית בעקבות גזרת הצו וההנחיות, אשר לא ניתן לעמוד בה בהיעדר מקור פרנסה".

בשיחה עם "גלובס" מסביר כהן, כי מדובר בבעיה אקוטית עבור העצמאים. "מדובר בבעיה שהמדינה חייבת לטפל בה, להכניס יד לכיס ולסייע לאותם בעלי עסקים לא לקרוס. מדינת ישראל הוציאה צו בידוד בשל נגיף הקורונה, אבל להזכירכם לעצמאים אין ימי מחלה. המדינה צריכה לדאוג באופן מיידי לאותם עצמאים שנמצאים בבידוד לפיצוי כספי ולא להשאיר אותם להתמודד עם ההחלטה מה קודם למה - בריאות הציבור או פרנסה למשפחתם".

מלבד לשכת להב, גם מייצגים של עסקים (שהם בעצמם עצמאים) מזדעקים נוכח ההנחיות של משרד הבריאות. אל "גלובס" הגיעו טענות של עצמאים על כך שהמהלך של משרד הבריאות מנוגד לחוק. הוראות חוק דמי מחלה קובעות כי מחלה היא אי כושר זמני או קבוע של עובד לבצע את עבודתו, הנובע, על פי ממצאים רפואיים, ממצב בריאות לקוי; וכל עובד יודע, כי חופשת "מחלה" מחייבת אותו באישור רופא על כך שאינו יכול לבצע את עבודתו לאור מצב בריאותו הלקוי.

לטענת העצמאים, הוראת משרד הבריאות מנוגדת להוראת החוק, והעלות שלה לא נופלת על כלל הציבור, אלא על ציבור מסוים מאוד: המעסיקים שייאלצו לשלם לעובדים השוהים בבידוד דמי מחלה, על אף שאינם חולים.

לא לאשר לעובדים חופשות

על הרקע הזה, פרסם יועץ המס ועורך הדין שחר שאבי פוסט בפייסבוק שבמסגרתו הוא קורא לכל המעסיקים במשק לשקול האם לאפשר לעובדים לצאת לחופשה לפי הוראות החוק. בפוסט שכותרתו "עובדים שכירים החופשה שלכם בחו"ל מבוטלת", כותב שאבי למעסיקים: "בעקבות ההוראה של משרד הבריאות כי כל החוזרים מתאילנד, סינגפור (ובהמשך אני לא יודע איזה עוד מדינות) יהיו בהסגר מרצון בביתם וישולמו להם ימי חופש על חשבון ימי המחלה על ידי המעסיק. הרי שהחל מרגע זה אני ממליץ! לכל לקוחותיי שמעסיקים עובדים - לא לאשר חופשה לצורך טיסה לחו"ל. שימו לב מעסיקים יקרים, הזכות לבחירות מועד החופשה של העובד נתונה לכם. אם תאשרו לעובד חופשה בחו"ל ובשובו יצטרך להיכנס להסגר - תצטרכו לשלם גם ימי מחלה. לכן, ימי חופשה לחו"ל לא יאושרו".

לדברי שאבי, "על פי חוק ימי חופשה וההלכה המשפטית העובד רשאי לבקש לצאת לחופשה במועדים הנוחים לו, אך מנגד למעסיק יש הזכות לסרב לחופשה מנימוקים סבירים והגיוניים. במקרה זה, הסירוב לחופשה הוא מנימוק הגיוני עקב חומרת המצב ותעודת המחלה הגורפת שהוצאה על ידי משרד הבריאות לפי תקנות בריאות העם. אנו לא משחקים בבריאות העם והעובדים ולכן החל מהיום תישלל החופשה לכלל העובדים".
שאבי מוסיף, כי בעקבות הנחיות משרד הבריאות נוצר מצב אבסורדי במשק שבו מעסיקים מפסידים פעמיים, ומדגים: "אני ועובד שלי ניסע לתאילנד יחד, וכשנחזור נהיה שנינו בבידוד. אני עצמאי אז לא אקבל כלום, אבל אצטרך לשלם לעובד שלי על 14 ימי חופשה, ואם חס וחלילה הוא ידביק את הילד שלו אז אצטרך לשלם לו עוד 8 ימי מחלת הורה. הפסדתי 36 ימים בתשלום. זה מצב אבסורדי ולא הגיוני".