ארבה | פיצ'ר

האם מכת הארבה נמצאת בדרכה לישראל?

נחילי ארבה עושים שמות במדינות אפריקה בחודשים האחרונים, וכעת החרקים נצפים גם ברחבי ישראל • החשש הוא שיגיעו ארצה נחילי ענק עם מיליארדי חרקים, שעשויים לפגוע בחקלאות המקומית, כפי שקרה ב-2013

ארבה וחגבים / צילום: אורית לוי
ארבה וחגבים / צילום: אורית לוי

נחילי ארבה שמכילים מיליארדי חרקים עושים שמות במדינות אפריקה בחודשים האחרונים וההערכות הן שהם מאיימים על חייהם של כעשרה מיליון תושבי היבשת. בימים האחרונים מדווחים ישראלים על חרקי ארבה ברחבי הארץ והחשש הוא שהקצב יתגבר ונחילי ענק יגיעו לישראל ויפגעו בחקלאות המקומית. "אוטובוס בין־עירוני שנכנס לחניון עצר לידי, פתאום קפצה מהגג 'מפלצת' צהבהבה־אפורה בגודל של כ־10־15 סנטימטרים", מספרת אורית לוי, שהספיקה לצלם אותו אחר הצהריים במסוף האוטובוסים של תחנת סבידור בתל אביב.

ארבה בישראל / צילום: אורית לוי
 ארבה בישראל / צילום: אורית לוי

"בשישי האחרון התיישבתי לאכול באחד מדוכני האוכל בשוק הכרמל", מספר בר מתל אביב. "ברגע שהתיישבתי עם הצלחת, פתאום עף מולי ארבה ענק. בשנייה הראשונה לא הייתי בטוח מה אני רואה. בתוך כמה שניות הבנתי שזה ארבה. הוא ריחף מעל השולחנות והפחיד את היושבים במקום. לפני שהספקתי לצלם הוא נעלם במהירות", הוא מוסיף.

בשבוע שעבר נמסר ממשרד החקלאות כי בעקבות תנאי מזג אוויר חריגים באזור תימן, אריתראה וסודן, יש סיכוי כי הארבה יפלוש לישראל. בשלב זה נראה כי כמה מהם הגיעו לישראל, אך לא מן הנמנע שנחילי ענק יגיעו לישראל בקרוב כפי שקרה ב־2013 - אז פלשו מיליוני החרקים המעופפים לישראל דרך סיני והתפשטו עד רמת הגולן. בעקבות הפלישה, חקלאי ישראל סגרו את החממות וריססו מחשש לנזק ליבול.

איום חסר תקדים על התזונה

ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, FAO, קבע לפני כחודש כי העלייה במספר חרקי הארבה המדברי נחשבת לאיום חסר תקדים על התזונה, הכלכלה והחיים בכלל ביבשת אפריקה. "זה הפך לבעיה בעלת ממדים בינלאומיים שמאיימת על המזון בכל תת-היבשת הזו", אמר קו דונגיו, מנכ"ל הארגון.

החקלאי האתיופי אחמד איברהים נלחם בנחיל ארבה  / צילום: GIULIA PARAVICINI, רויטרס
 החקלאי האתיופי אחמד איברהים נלחם בנחיל ארבה / צילום: GIULIA PARAVICINI, רויטרס

ארבה המדבר הצהבהב הוא הזן ההרסני ביותר מכל זני הארבה. הוא מסוגל לאכול מזון זהה למשקל גופו בכל יום. באפריקה, נחילי הארבה שמכילים מאות מיליוני חרקים כל אחד, מחסלים מדי יום 150 ק"מ של יבול. בחודש שעבר העריך ארגון זה כי אם ההתפרצות לא תיעצר, הארבה יתפשט ל־30 מדינות באפריקה ואסיה.

חרקי ארבה בסומליה / צילום: Ben Curtis, AP
 חרקי ארבה בסומליה / צילום: Ben Curtis, AP

התפרצות גדולה של ארבה בצפון אפריקה בשנים 2005-2003 עלתה קרוב ל-600 מיליון דולר בעלויות השתלטות עליה, כולל סיוע במזון בשווי 90 מיליון דולר למדינות שנפגעו, לפי האו"ם. ההפסדים מאובדן יבולים הגיעו ליותר מ-2.5 מיליארד דולר, לפי אומדני ארגון המזון והחקלאות.