מאוסטרליה ועד בריטניה: הבנקים המרכזיים מחכים לקורונה בפינה, וטראמפ שוב דוחק בפד להוריד ריבית

דריכות לקראת שיחת הוועידה של שרי האוצר ובכירי הבנקים המרכזיים בעולם בנוגע לתגובה להשלכות הקורונה • אוסטרליה כבר עשתה צעד וחתכה הבוקר את הריבית לשפל, הבנק המרכזי בבריטניה הביע נכונות לעשות ככל שיידרש, ה-ECB "ייספק תמיכה", והפד סופג עלבונות מטראמפ • עם אילו כלים כדאי להתמודד עם השלכות נגיף הקורונה?

סוחרי מניות בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס
סוחרי מניות בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס

הנשיא דונלד טראמפ לא מרפה. לאחר שצייץ אתמול (ב') כי הפדרל ריזרב נשרך מאחור בכל הנוגע להתמודדות עם השלכות נגיף הקורונה, הורדת הריבית הבוקר באוסטרליה לשפל היסטורי האיצה בנשיא האמריקאי שוב לדחוק בבנק המרכזי להוריד ריבית - ועל הדרך להעליב את העומד בראשו, ג'רום פאואל, כשאמר כי מהיום הראשון שלו בתפקיד פאואל הוביל את הפדרל ריזרב באופן שגוי.

גם לפני התפשטות נגיף הקורונה הנשיא טראמפ דחק בבנק המרכזי להוריד ריבית, כך שהפעם הוא יכול היה לוותר, שכן השוק מתמחר בין כה וכה הורדת ריבית בפגישה הקרובה של חודש מרץ באופן ודאי כתוצאה מההשפעה הצפויה של נגיף הקורונה על הכלכלה. 

אם שואלים את כלכלני גולדמן זאקס, תיתכן אף הורדת ריבית עוד לפני הישיבה של ועדת השוק הפתוח ב-18-17 למרץ. בבנק ההשקעות מעריכים כי הפד יחתוך את הריבית בגובה של 0.5% ב-18 לחודש ויבצע הורדה נוספת של חצי אחוז ברבעון השני של 2020, כך שמדובר בסך-הכול בהורדה של 100 נקודות האחוז.

ירידת התשואות בשוק האג"ח בשישי האחרון מתמחרת הורדת ריבית באופן ודאי של 25 נקודות בסיס בפגישה הקרובה, והפד כנראה לא ירצה לאכזב את השוק, כך הוסיפו בגולדמן זאקס.

עוד קודם לכן מתברר כי הבנקים המרכזים ושרי האוצר באירופה מתכננים תגובה מגובשת אל מול האתגרים שמעמידה הקורונה בפני הכלכלה. הפגיעה הכלכלית בכלכלה הריאלית עשויה להיגרם בשל ההשפעה של הגבלות הממשל על האזרחים, הגבלת הכניסה למדינות מסוימות, בידוד אנשים שחזרו מחו"ל, ובאופן כללי יותר פגיעה בשרשרת האספקה של תהליך הייצור, בעיקר בסין. המחסור במוצרים עשוי לגרור עלייה במחירים וקשה להעריך כעת את גודל הפגיעה שתוצאותיה יתבררו עם פרסום המדדים הכלכליים בהמשך.

הבנק האירופי (ECB) הצהיר אתמול כי יספק תמיכה לכלכלה על רקע ההשלכות הכלכליות הצפויות מנגיף הקורונה, ושרי האוצר של ה-G7, יחד עם נציגי הבנקים המרכזיים, יו"ר הפד ג'רום פאואל ושר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין, צפויים לקיים היום שיחת ועידה כדי לדון על צעדים שנדרשים לטיפול בהשלכות הנגיף. 

בתוך כך, הנגיד הבריטי מארק קארני התחייב בפני ראש הממשלה, בוריס ג'ונסון, כי הבנק המרכזי ינקוט בכל הצעדים הדרושים על מנת לתמוך בבריטניה לעבור את השוק הכלכלי  ש"עלול להיות כביר אך בסופו של דבר זמני", אמר קרני. 

הצהרה זו, יחד עם הנכונות של הבנקים המרכזיים האחרים לספק תמיכה, מכניסה רוח גבית למדדים בעולם. הדאו ג'ונס רשם אתמול את הזינוק היומי החד מאז 2009, כשטיפס ב-5.1%, הבורסות באירופה קופצות ביותר מ-2%, והצפי כעת הוא להמשך העליות בניו יורק, לאחר שהמדדים קטעו אתמול רצף ירידות של 7 ימים, במה שייזכר כשבוע הגרוע בשווקים הפיננסים מאז המשבר של 2008.

נכון לשעה זו, 91,311 איש ברחבי העולם נדבקו בנגיף הקורונה, מהם 48,123 חולים הצליחו להתגבר על הנגיף, ו-3,117 איש מתו כתוצאה מהנגיף, ו/או סיבוך הקשור לו, כאשר הרוב (2,834 איש) נרשמו במחוז Hubei הסיני. "הניסיון בסין מלמד שעבר כחודש וחצי מאז שננקטו הצעדים נגד המגפה, מסוג הצעדים שננקטים היום על ידי המדינות האחרות, ועד לדעיכה משמעותית במקרים חדשים של המחלה. לפיכך, מדובר באירוע מוגבל בזמן יחסית קצר שיש יכולת להתמודד איתו", כך לפי כלכלני מיטב דש.

לפי בורסת החוזים של CME הורדת הריבית במרץ הינה ודאית, אם כי עולה השאלה האם הורדת ריבית היא הכלי הנכון להתמודד עם השלכות הקורונה על הכלכלה הריאלית, במיוחד כאשר לא נותרו הרבה כדורים במחסנית של הבנקים המרכזיים. 

במיטב דש מוסיפים בהקשר זה, כי "המדיניות המתאימה ביותר לטפל במצב היא המדיניות הפיסקאלית באמצעות כלים שמופעלים בטווח הקצר, כגון הורדת מסים, הזרמת כספים למגזר העסקי והפרטי. בשבוע שעבר ממשלת הונג קונג כבר החליטה להזרים לכל אזרח במדינה כאלף דולר. ממשלת איטליה צפויה לפעול לדחייה או ביטול התשלומים השונים של האזרחים, כולל הקפאת המשכנתאות".

"בשורה התחתונה, כותבים במיטב דש, "הנזק הכלכלי מהמגפה עלול להיות גדול, אך הסיכון למשבר כלכלי / פיננסי משמעותי כתוצאה ממנה נמוך. סביר להניח כי מדובר באירוע זמני שהשיקום ממנו יהיה מהיר יחסית באמצעות תמריצים מאסיביים".