בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקל

בנק ישראל: רכישות האג"ח יאפשרו לבנק ישראל להשפיע על תשואות איגרות החוב בשוק לכל אורך העקום השקלי והצמוד, וכך להוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור החברות ומשקי בית

אמיר ירון/ צילום: איל יצהר
אמיר ירון/ צילום: איל יצהר

על רקע משבר הקורונה ההולך ומעמיק וההאטה החריפה בפעילות הכלכלית הודיע היום בנק ישראל על תוכנית להרחבה כמותית. הבנק המרכזי, בראשות הנגיד אמיר ירון, מסר כי בכוונתו לרכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקל. זאת, במטרה להקל על תנאי האשראי במשק ולתמוך בפעילות הכלכלית. 

בנק ישראל מציינים כי "בשבועות האחרונים חלה הרעה משמעותית בתנאים הכלכליים במשק הישראלי, על רקע התפשטות נגיף הקורונה והצעדים הננקטים למניעתה. הפעילות הכלכלית נפגעה קשות, והתנודתיות בשווקים הפיננסיים התעצמה. על רקע זה, החליטה הוועדה המוניטרית להשיק תכנית לרכישת אג"ח ממשלתי בשוק המשני בהיקף של 50 מיליארד שקל, במטרה להקל על תנאי האשראי במשק ולתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית".

עוד אומרים שם כי ריבית בנק ישראל נמצאת זה זמן רב ברמה נמוכה, ומקלה על צרכי המימון של המגזר העסקי ומשקי הבית. "רכישות האג"ח יאפשרו לבנק ישראל להשפיע על תשואות איגרות החוב בשוק לכל אורך העקום השקלי והצמוד, וכך להוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור החברות ומשקי בית, ככלי משלים למדיניות הריבית של הטווח הקצר. התמיכה המוניטרית הנוספת חשובה במיוחד בזמן בו עסקים ומשקי בית רבים נקלעים לקשיי נזילות עקב המשבר החריף שפוגע בהכנסותיהם".

בעקבות הודעת בנק ישראל נרשם שינוי מגמה חד בשוק האג"ח הממשלתי. האג"ח השקלית ל-30 שנה עברה לעלייה של כ-2% לאחר שבשעות הבוקר נסחרה בירידה של 1.5%. התשואה עליה יורדת ל-2.25%. 

נציין כי מוקדם יותר היום הודיע הפדרל ריזרב על הרחבה מהותית של תוכניות ההלוואה שלו, במטרה לחלוץ את הפקקים בשוקי האשראי שהסתמנו בשבוע שעבר. הוא גם הרחיב את המסגרת שלו, שתכלול מעתה גם אג"ח קונצרניות (של חברות) וכמה אג"ח מוניציפליות (של רשויות מקומיות). עוד הודיע הפד, שהוא יחשוף בקרוב "תוכנית הלוואות למיין סטריט", שתתמוך בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים זכאים.

ועדת הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי מסרה שקניית אג"ח האוצר והאג"ח בגיבוי משכנתאות שהיא אישרה בשבוע שעבר תהיה למעשה לא מוגבלת. הבנק יקנה השבוע אג"ח אוצר ב-375 מיליארד דולר ואג"ח משכנתאיות ב-250 מיליארד דולר.

עוד מסרה הוועדה שהיא תתחיל לקנות אג"ח של משכנתאות מסחריות שמונפקות על-ידי גופים בחסות הממשל, שהן בעיקר משכנתאות לקניית בנייני דירות.

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, הגיב לצעדי הפד ובנק ישראל ואמר כי "הפד אמר היום בצורה ברורה מה שהוא בעצם מנסה לרמוז כבר שבועיים: אנחנו פה כדי לתת כל כמות נזילות שהשווקים צריכים על מנת למנוע מהמשבר בכלכלה הריאלית להפוך למשבר פיננסי. כפי שחזרנו ורשמנו בשבועות האחרונים, הפד והבנקים המרכזיים האחרים בעולם לא יכולים למנוע את המיתון העמוק שיגיע שכן הריבית שהיא הכלי המרכזי שלהם לתמיכה בפעילות הכלכלית במשק היא כבר אפסית. במשבר הנוכחי העבודה של תמיכה במשק מוטלת על הממשלות שיצטרכו להוציא לפועל תוכניות גדולות. תוכניות אלו יגרמו כמובן לגירעונות לנסוק לגבהים חדשים והבנקים המרכזיים ירכשו כל כמות אג"ח שצריך כדי למנוע מתשואות האג"ח לעלות. לכן, מי שחושש שבעקבות המיתון השוק יקלע למשבר פיננסי יכול כנראה להסיר דאגה מליבו כי הבנקים המרכזיים בכל העולם מראים שיש להם מספיק דיו במדפסות ושהם מוכנים להזרים נזילות אין סופית למערכת".

"אנו מעריכים שבנקים מרכזים נוספים בעולם כמו הבנק המרכזי האירופי, היפני, האנגלי ועוד יאמצו צעדים דומים לצעד של הפד ויפעלו בהתאם. אנו גם מעריכים שהבנקים המרכזיים בכל העולם יתחילו בקרוב (אלו לא התחילו עד כה) לרכוש אג"ח קונצרניות על מנת להקל על שוק האשראי העסקי".

בנוגע לצעדי בנק ישראל אמר גרינפלד כי "כמו תמיד בכל מה שנוגע למקבלי ההחלטות בישראל מדובר להערכתנו על צעד הססני מדי. למרות שזהו אכן סכום שיאפשר לבנק ישראל למתן את עליית התשואות שנובעת מהפדיונות של קרנות הנאמנות, מכיוון שגם בישראל סביר להניח שהממשלה תוציא בשלב כלשהו תוכנית פעולה מאסיבית, זהו לא סכום שיאפשר לתמוך בשוק האג"ח במידה והגירעון יתקרב לרמה של 10%. לכן, אנו מעריכים שלא מדובר על הצעד האחרון של בנק ישראל והוא גם יודיע בקרוב על התערבות בשוק הקונצרני ועל הגדלה של היקף רכישות האג"ח הממשלתיות".