המאבק בקורונה בארה"ב: הרשויות מנטרות את תנועת האוכלוסייה באמצעות מכשירי הסלולר

רשויות ברחבי ארה"ב משתמשות בנתוני מיקום של מיליוני טלפונים ניידים כדי להבין טוב יותר איך נעים האמריקאים במהלך מגפת הקורונה, ואיך הם משפיעים על התפשטת המחלה

אוהל לבדיקת חולי קורונה בבית חולים בניו יורק, ארה"ב / צילום: Kathy Willens, AP
אוהל לבדיקת חולי קורונה בבית חולים בניו יורק, ארה"ב / צילום: Kathy Willens, AP

הממשל הפדרלי, באמצעות המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ורשויות מדינתיות ומקומיות, החלו לקבל ניתוחים של נוכחות ותנועות אנשים באזורים מסוימים שנשאבים מטלפונים סלולריים, לפי מקורות יודעי דבר. הנתונים מגיעים לא מרשתות הסלולר, אלא מהמפרסמים בטלפונים.

המטרה היא ליצור פורטל לשימוש פדרלי, מדינתי ועירוני בנתוני מיקום של אזרחים סדר גודל שעשוי להגיע ל-500 ערים ברחבי ארה"ב, מסר המקור, כדי לתכנן תגובה למגפה. ההסתמכות הגדלה על נתוני מיקום מטלפונים ממשיכה לעורר חששות מפני פגיעה בפרטיות, בייחוד כאשר התוכניות הללו מנוהלות או מוזמנות על ידי גופי ממשל.

הנתונים, שלא כוללים פרטים אישיים כמו את שם בעל הטלפון, עשויים לעזור לרשויות ללמוד איך מתפשט נגיף הקורונה במדינה, ולהאט את התקדמותו. הם מראים אלו מרכזי קניות, פארקים ושטחי ציבור אחרים מושכים עדיין קהל שעלול להאיץ את התפשטות המגפה. במקרה אחד, החוקרים גילו שתושבי ניו יורק מתאספים בפרוספקט פארק בברוקלין, והעבירו את המידע לרשויות המקומיות, מסר אחד המקורות. אזהרות כניסה נתלו בפארקים ברחבי ניו יורק, אך הם לא נסגרו.

שלט בכניסה לפרוספקט פארק שמזכיר לשמור על מרחק של 2 מטר זה מזה, בניו יורק / צילום: Kathy Willens, AP
 שלט בכניסה לפרוספקט פארק שמזכיר לשמור על מרחק של 2 מטר זה מזה, בניו יורק / צילום: Kathy Willens, AP

הנתונים יכולים גם ללמד על מידת הציות של תושבים להוראות ההישארות בבית ואי היציאה לרחובות, לפי מומחים בממשל ומחוצה לו. עוד מדידה היא של האפקט הכלכלי של המגפה, על ידי מדידת תנועת קונים בחנויות, נסיעה בכבישים ועוד.

ה-CDC החלו לקבל ניתוחים שמתבססים על נתוני מיקום של חברות טק וספקיות נתונים - שמשתפים פעולה עם הממשל ורשויות אחרות, לפי המקורות. ה-CDC והבית הלבן לא הגיבו לפניות העיתון.

נדרשות הגנות חוקיות על אנונימיות

וולפי כריסטל, פעיל זכויות פרטיות וחוקר, אמר שתעשיית נתוני המיקום "מלבינה" מוצרים שפוגעים בפרטיות.

"לאור האסון שמתרחש, יכול להיות שראוי להשתמש באנליזות מצרפיות שמתבססות על נתוני צרכנים בכמה מקרים, גם אם הנתונים נאספים בחשאי ובצורה לא חוקית על ידי חברות", הוא אמר. "אבל מפני שאנונימיזציה מוחלטת של נתוני מיקום היא כמעט בלתי אפשרית, הגנות חוקיות הן הכרחיות". הן צריכות להגביל את השימוש בנתונים ולהבטיח שהם לא ישמשו למטרות אחרות אחר כך, לדבריו.

כמה חברות בתחום נתוני המיקום פרסמו בפומבי את הנתונים או הניתוחים שלהן, או העמידו אותם לרשות חוקרים ורשויות. חברת LotaData מסאן פרנסיסקו השיקה פורטל ציבורי שמנתח את דפוסי התנועה באיטליה, שיכולים לעזור לרשויות להקדים התפרצויות צפויות. היא מתכננת פורטלים דומים לספרד, לקליפורניה ולניו יורק. חברה בשם Unacast השיקה "דירוג ריחוק חברתי" פומבי, שמעריך את מידת הציות להנחיות ברשויות מקומיות שונות.

Foursquare Labs, אחת מחברות נתוני המיקום הגדולות בתחום, מסרה שהיא בדיונים עם כמה מדינות בארה"ב ורשויות מקומיות על שימוש בנתונים שלה.

רשתות סלולר בגרמניה, אוטריה, ספרד, בלגיה ובריטניה העבירו לממשלות נתונים כדי לסייע למאבק בקורונה. בישראל קיבלו סוכנויות ביון את ההיתר להשתמש בטכנולוגיית התחקות אחרי טלפונים כדי למפות הידבקויות.