"האנשים בחל"ת צריכים להתחיל לחפש עבודה עכשיו"

לראשונה מספר חסר תקדים של דורשי עבודה: רבע מהמועסקים במשק רשומים בשירות התעסוקה, רובם עובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום • "ייצאנו משוק מועמדים מטורף לשוק של מעסיקים", אומר סמנכ"ל התוכן של אולג'ובס

עסקים סגורים בתל אביב / צילום: איל יצהר, גלובס
עסקים סגורים בתל אביב / צילום: איל יצהר, גלובס

מספר דורשי העבודה בישראל עבר לראשונה את המיליון, ומתחילת חודש מרץ נרשמו בשירות התעסוקה 843,945 איש. 89.7% מהם הוצאו לחופשה ללא תשלום ו-6.4% פוטרו. בינתיים, נראה שהמובטלים סומכים על כך שיוכלו לחזור לעבודתם הקודמת.

רמז לכך אפשר למצוא בהתכווצות הפעילות של אתרי חיפוש עבודה, כפי שמעידה ליאת הדר שרביט, מנכ"לית פורטל דרושים מקבוצת אקסל שפרינגר. "באותה שבת הרגשנו את רעידת האדמה. המעסיקים התחילו להוציא לפועל את כל תוכניות המגירה, ותוך יומיים הוציאו חצי מיליון אנשים משוק העבודה".

לפי ניתוח של אלדד אביטן, סמנכ"ל שיווק, תוכן ומחקר באתר חיפוש העבודה אולג’ובס, כרגע יש ירידה של יותר מ-70% בביקוש לעובדים. מספר המשרות באתר ירד אמנם רק בכ-30% (מ-34 אלף לפני המשבר ל-24 אלף אחריו), אבל היקפי הגיוסים קטנים.

בשוק ההיצע, כלומר מחפשי העבודה, יש ירידה של יותר מ-40% בהיקף החיפושים, אבל עלייה של יותר מ-15% במשתמשים חדשים באתר. "אנחנו רואים שינוי בתמהיל החיפוש. מצאנו גידול של 140% בחיפוש הביטוי ‘עבודה מהבית’ ושל 110% במשרות של שליחים, מלקטים ומחסנאים.

לאור הירידה בביקושים, אתרי הדרושים עצמם נאלצו לבצע התאמות למצב. ב"דרושים" ניתבו חלק מהעובדים לעבודה במוקד חירום שמציע למחפשי עבודה להתייעץ לגבי דמי האבטלה שיקבלו והכדאיות שלהם לחפש עבודה בכל זאת בימים האלה. באתר אולג’ובס הוצאו לחל"ת כ-40% מ-200 העובדים, אבל האתר עדיין פועל כדי לתת מענה לעובדים ולמעסיקים.

המשרות שעדיין אפשר למצוא

הדר שרביט אומרת ששוק חיפושי המשרות אמנם התכווץ באופן דרמטי, אבל באתר עדיין מפורסמות משרות "רגילות" ומשרות חיוניות למשק, בעיקר ברשתות המזון - מעובדי ייצור בפסי הייצור של חברות המזון ועד נהגי משאיות הובלה, מחסנאים ומלקטים בסופרים. תחום נוסף הוא תחום תשתיות האינטרנט והתמיכה הטכנית.

לפי ניתוח הנתונים באתר אולג’ובס, חלו שינויים במיקומים של 20 התחומים המובילים במספר המשרות - תחומים כמו מחשבים, רשתות ודיגיטל קפצו משמעותית בדירוג, ואילו ענפי האופנה, התיירות והמסעדנות צללו באופן משמעותי.

לא רק באתרי הדרושים יש עדיין משרות. גם חברות כמו וולט ותן ביס וסופרמרקטים משוועים לידיים עובדות. עמוד הפייסבוק "משרות שוות בתעשייה הישראלית" מציע בימים אלה משרות מגוונות, ובענף ההייטק עדיין מגייסים עובדים, פחות ומרחוק, אבל מגייסים. יוזמה שקמה בימים האחרונים ריכזה בכתובת techjobscorona.com את כל המשרות שמחפשים בחברות ובסטארט-אפים.

אלא שהנתונים מראים שהמובטלים החדשים, "חל"תניקים" ברובם, אינם ממהרים לחפש עבודה. הדר שרביט חושבת שהם שאננים.

"רוב האנשים הם בחל"ת והם מרגישים כמו בסרט. הם אומרים לעצמם: ‘יש לי סיכוי של 80% לחזור לעבודה, יש לי תנאים טובים, אני מחזיק בכיסא’. אבל יכול להיות שב-1 במאי יפטרו אותם או יאריכו את החל"ת ואז גם בן הזוג שלהם יפוטר. ואי-אפשר להחזיק בית וילדים ולשלם משכנתה מדמי אבטלה. אני לא ממליצה לשני בני זוג לקחת דמי אבטלה, זה צריך להיות מוצא אחרון.

"אני ממליצה מאוד להתחיל לחפש עבודה עכשיו. יש משרות וממילא מתחילים את הגיוסים לאחר פסח וזה לוקח זמן. זמן חיפוש ממוצע של עבודה בזמנים רגילים לאנשים מעל גיל 40 הוא שלושה-ארבעה חודשים. הזדמנויות טובות תמיד קשה למצוא".

את מצפה מאדם שעבד במקצוע חופשי בשכר גבוה מהממוצע לעבוד בשכר מינימום?

"צריך להבין שגם אם יחזרו לעבודה במאי, החזרה תהיה הדרגתית, הרגלי הצריכה של האנשים ישתנו, ההון יקטן, מקומות עבודה יהיו פחות יציבים. צריך לעבוד כבר עכשיו על הריפוי מהדבר הזה, ולחפש את הדרך החוצה, לא להיות בהולד. השיא עוד לפנינו ואנחנו יודעים שזה לא יהיה כמו פעם".

גם הדר שרביט וגם אביטן סבורים ששוק חיפושי העבודה ישתנה לחלוטין בימים שאחרי הקורונה. "אין ספק שהמשק הולך להתכווץ, אנשים מאבדים הכנסה וקרוב למדי שהמסים יעלו", אומרת שרביט. "אנחנו הולכים לחזור לשוק עבודה שונה במהותו. יצאנו משוק שהוא שוק מועמדים מטורף, שבו רודפים אחרי טאלנטים, ועכשיו השוק הוא שוק של מעסיקים. מועמדים לא פוצים פה, וכל מי שנשאר במקום עבודתו צריך להגיד תודה למעסיק".

בשיחה עם אביטן עוד לפני המשבר, הוא הצביע על תופעה שממחישה עד כמה השוק היה של מועמדים: 80% מהעובדים, בעיקר צעירים בני דור ה-Y, שהחלו לעבוד במקום חדש רק חודשיים או שלושה קודם לכן כבר חיפשו עבודה. הסיבות היו קודם כול שכר, אחר כך קידום ולבסוף המנהל האישי. כלומר, עובד שמצא עבודה טובה מבחינת התנאים אבל לא הסתדר עם המנהל כבר חיפש עבודה אחרת. עכשיו כל זה צפוי להשתנות לדבריו.

"אנשים יהפכו להיות אקטיביים מאוד בחיפוש עבודה וזה יהיה הרבה יותר שוק של מעסיקים מאשר של עובדים. תהיה חזרה לבייסיק, לביטחון וליציבות. יחפשו עבודה כדי לפרנס ולשלם על הילדים והמשכנתה ויהיה חשש מאוד גדול לצאת להרפתקאות בקריירה. בהנחה שהכול חוזר במאי-יוני, תהיה להערכתי תקופה של רבעון לפחות של התאוששות".