בדרך להקשחת התנאים לקבלת דרכון פורטוגלי: תידרש זיקה ממשית למדינה

הצעת החוק שהגישה ממשלת השלטון הסוציאליסטית מבקשת לחייב את מי שינסה לקבל אזרחות פורטוגלית להוכיח זיקה ממשית למדינה • אם החוק ישונה, הוא יהיה תקף מה-1 בינואר 2022

רחוב בפורטוגל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
רחוב בפורטוגל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בדרך לשינוי בתנאי הנפקת דרכונים פורטוגלים: הצעת חוק שהגישה ממשלת השלטון הסוציאליסטית בפורטוגל המבקשת לחייב מגורים בפורטוגל כתנאי לקבל דרכון שונתה, וכעת המבקשים אזרחות פורטוגלית יידרשו להוכיח זיקה ממשית לפורטוגל. החוק, במידה וישונה, יהיה תקף מה-1 בינואר 2022. האם זה יקל או יקשה על הליך קבלת דרכון? תלוי מאיזו זווית בוחנים את הדרישה.

עו"ד אדם ידיד, ממשרד דוד ידיד עורכי דין ונוטריון העוסק בהוצאת אזרחויות אירופיות, מתרשם כי מצד אחד הממשלה ריככה את כוונתה הראשונית לדרוש שהות של שנתיים בפורטוגל, דרישה שהייתה מבטלת כמעט לחלוטין את שערי ההגירה בפני הישראלים; אלא שמצד שני, גם בהצעה הנוכחית, מדובר בהחמרה לאור חוסר הוודאות שתיווצר לעשרות אלפי ישראלים המתכננים להנפיק דרכון פורטוגלי.

בדברי ההסבר להצעת החוק מנומק כי השינוי נדרש בעקבות ביקורת ציבורית חריפה בפורטוגל על ניסיון התאזרחות של אלפי אנשים שאין להם זיקה ממשית למדינה. הנימוק התייחס גם למסעות פרסום אגרסיביים בישראל ובטורקיה שלתחושת האזרחים, הביאו לזילות הדרכון הפורטוגלי. בעקבות זאת, הוחלט לתקן את "חוק צאצאי המגורשים" משנת 2015, שנועד לתקן עוול ההיסטורי כלפי יהודים, והעניק אפשרות למיליוני אנשים המוגדרים כ"צאצאי המגורשים" להגיש בקשות לקבלת אזרחות פורטוגלית.

עו"ד ידיד מציין כי "הליך החקיקה עדיין לא הושלם, ומטבע הדברים חלים בו שינויים, אשר חלקם דרסטי, עד לאישור הסופי. נכון לעכשיו, המפלגה הסוציאליסטית החליטה להמיר את תנאי הסף הנוסף של שנתיים מגורים בפורטוגל, שהיה בהצעת החוק המקורית, בדרישה להוכחת זיקה עכשווית של המבקש לפורטוגל. כך שבכל מקרה, תהיה החמרה בדרישות לקבלת אזרחות, וכל מי שיגיש בקשה אחרי ינואר 2022, יצטרך להשקיע ולהוסיף הוכחות, מסמכים ומשאבים רבים יותר בהליכי בקשת האזרחות". עוד אומר ידיד כי "ייתכנו החמרות נוספות עד לכניסת החוק לתוקף".

"הפרקטיקה מחוקי התאזרחות מקבילים בפורטוגל מלמדת שלעיתים דרישת הזיקה לפורטוגל מחייבת את מגישי בקשת האזרחות במגורים למשך זמן ממושך יותר ודרישות נוספות כמו ידיעת השפה", אומרת עו"ד ונוטריון אירית ישראל העוסקת בתחום. "דרישת הזיקה לפורטוגל, שעולה כעת לדיון בפרלמנט הפורטוגלי, עשויה אף להחמיר את התנאי הקודם בהצעת החוק, שהתייחס למגורים במשך שנתיים בפורטוגל כתנאי לזכאות לקבלת האזרחות. בשלב זה אין לדעת מה יהיה הנוסח הסופי וכיצד הוא יבוא לידי ביטוי, אך נראה כי האפשרות להוצאת האזרחות באותם תנאים מקלים שהיו עד עכשיו עומדת להתבטל, זאת לנוכח הדיונים הרבים הנערכים בימים אלו בנוגע לנוסח המתגבש להצעת החוק".

גם ישראל מציינת כי ה"מסחרה" שהתפתחה סביב עניין האזרחות הפורטוגלית שמציגה את הדרכון הפורטוגלי כדרכון לאיחוד האירופאי יצרה את תחושת הזילות במטרה שלשמה נפתח רעיון הדרכונים. בנימוק להצעה הראשונה פורטו גם מספרים שמראים על זינוק בבקשות שהוגשו מכל העולם: ב-2017 הוגשו 4,000 בקשות, וב-2019 יותר מ-21,000 בקשות. לדברי ישראל, הוצאה של דרכון פורטוגלי כרוכה בעלות של 9,000-12,000 שקל, מחיר יקר יותר מאזרחויות אחרות גם בשל אגרות והוצאות נלוות. יצוין כי כמעט 100% מהמגישים - יזכו לקבל את הדרכון. בחברת פורטוגליס שמציעה הנפקת אזרחות מעריכים כי מאז חקיקת החוק הוגשו כ-60 אלף בקשות לאזרחות פורטוגלית מצד יהודים ספרדים ברחבי העולם, וכ-20 אלף כבר קיבלו את האזרחות.