דוח מרכז המידע למאבק בקורונה מזהיר: ישראל נכנסת לגל השני

לפי מרכז המידע השייך לאגף המודיעין בצה"ל, במהלך השבועיים האחרונים עולה מספר הנדבקים באופן עקבי • אם קצב הגידול הנוכחי לא יקטן משמעותית, בעוד כחודש מספר הנדבקים החדשים היומי יעמוד על מעל אלף ומספר הנפטרים "יגיע למאות רבות" • לא ברור מי הסמכות המדעית מאחורי הדוח

חובש של מד"א לפני ביצוע בדיקת קורונה / צילום: Ariel Schalit, AP
חובש של מד"א לפני ביצוע בדיקת קורונה / צילום: Ariel Schalit, AP

מרכז הידע הלאומי למערכה בקורונה קובע בדוח חדש, שפורסם היום, כי מדינת ישראל נכנסת בימים אלו "לגל שני של תחלואת קורונה השונה במאפייניו מהגל הראשון אך לא פחות בחומרתו". לפי מרכז הידע, גוף שהוקם לבחינת התפשטות התחלואה בישראל תחת אגף המודיעין בצה"ל, במהלך השבועיים האחרונים עולה מספר הנדבקים בקורונה באופן עקבי; בשבוע של ה-21-15 במאי מספר הנדבקים הממוצע שנתגלו מדי יום עמד על 16 נדבקים חדשים, ואילו כיום, כעבור ארבעה שבועות, הממוצע היומי הוא כ-200 נדבקים חדשים (כ-300 ביומיים האחרונים).

הדוח מזהיר כי אם לא ינקטו פעולות כלשהן וקצב הגידול הנוכחי לא יקטן משמעותית, כלומר, יישאר בטווח של 4%-8% ליום, אזי בעוד כחודש מספר הנדבקים החדשים היומי יעמוד על מעל אלף ביום ומספר הנפטרים הכולל "יגיע למאות רבות". לדברי מחברי הדוח (שמם אינו חשוף לציבור), "מצב עניינים זה עלול להוביל להחלטות משקיות קשות מאוד, עד כדי בחינת חידוש סגר כולל. להערכתנו, ניתן יהיה להימנע מהן על ידי צעדים מתונים כמפורט בהמשך, אך זאת רק אם יבוצעו בימים הקרובים" .

התחלואה התפשטה למגזרים רבים

העלייה במספר החולים מסמנת לפי הדוח גם מגמת עלייה במספר החולים הקשים; לפני חודש כמעט ולא היו חולים קשים כלל, ואילו היום מספרם הינו מעל 20. בנוסף, בעוד שלפני מספר שבועות נראה היה שהנדבקים מרוכזים במגזרים מסוימים - תלמידי בית ספר, חסרי מעמד - כיום התחלואה התפשטה למגזרים רבים נוספים ולעשרות רבות של ישובים בארץ . ואמנם, מספר הבדיקות גדל משמעותית, ומדיניות הבדיקות השתנתה, כך שמאותרים גם חולים ללא סימפטומים - בעוד שבחודשים מרץ-אפריל כרבע מהנדבקים היו חסרי סימפטומים במועד הבדיקה, כיום מדובר על כמחצית מהנדבקים. שינוי מדיניות הבדיקות חושף אמנם יותר מקרי הדבקה מבעבר, אולם עובדה זו לבדה "אינה מסבירה את העלייה המשמעותית בהיקף התחלואה".

בדוח אמ"ן מציינים כי מצבנו טוב יותר מאשר בגל הראשון, שכן מערכת הבריאות ערוכה יותר, וגיל הנדבקים נמוך יותר - בעוד שבחודשים מרץ ואפריל כ-13% מהחולים היו מעל גיל 65, בחודשים מאי ויוני אחוז החולים מעל גיל 65 ירד ל-7.8%. ואמנם, בניגוד לגל הקודם, בגל התחלואה הנוכחי, מקור התחלואה הוא אך ורק בתוך הקהילה (ולא בקרב השבים מחו"ל), ומשכך, קשה יותר להשתלט עליו ולדכא את ההתפשטות.

בהנחה שלא ינקטו פעולות כלשהן, ועל בסיס ההנחות המחקריות, טוענים מחברי הדוח כי בתוך כחודש מספר הנפטרים הכולל יגיע למאות רבות. זאת, מפני שהציבור לא מקפיד על ההנחיות, בזמן שהסגר הוסר והחיים חוזרים למסלולם. ההקלות, אם כן, עלולות לפי הדוח להוביל להאצת העלייה במספר החולים. כדי להימנע מהחלטות משקיות קשות עד כדי סגר חוזר, ממליצים הכותבים לשקול מחדש את ההקלות עליהן הוחלט בימים האחרונים, הן מבחינת השלכותיהן על התחלואה והן מבחינת המסר שהן משדרות לציבור, להרחיב את האכיפה, ואת סמכויות האכיפה של הרשויות המקומיות במרחב הציבורי, לגבש מנגנון יעיל לאכיפת הבידוד, לממש מנגנון יעיל לפינוי מבודדים וחולים למלוניות, לממש באופן מואץ את מנגנוני קטיעת שרשראות ההדבקה שהוקמו לאחרונה, ולהרחיב במהירות את כוח האדם המוקצה לחקירות האפידמיולוגיות, כך שיוכל לעמוד בקצבי התחלואה הגדלים במהירות.

"הניתוח עצמו הוא לעיתים לא מקצועי, ולפעמים שגוי"

העובדה שמדי יום מוציא גוף של צה״ל דוח הסוקר את מצב התחלואה בישראל - בלא חותמים - מעוררת תרעומת בקרב הקהילה המדעית בישראל. לציבור אין אפשרות לדעת מי הם מחברי הדוח: מתמטיקאים, אפידימיולוגים או חיילים. "זה לא מקצועי ולא רציני שיוצאים דו"חות שאף בן אדם לא חתום עליהם. חוסר השקיפות הזו בלתי נסבל״, אומר פרופ' חגי לוין, רופא אפידמיולוג, האוניברסיטה העברית והדסה, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, ההסתדרות הרפואית. ״יש מרכז ידע שהוא לא שקוף, ונראה שאין שם רופאים אפידמיולוגים בכלל. הניתוח עצמו הוא לעיתים לא מקצועי, ולפעמים שגוי. מעבר לכל זה, מונעים מגופים אחרים - שיש להם את הידע המקצועי - נגישות למידע. לא נורא שנותנים לחיילי אגף המודיעין נגישות למידע בריאותי. אבל חמור מאוד שמונעים מהאפידמיולוגים במרכז הלאומי לבקרת מחלות ומרופאי המחוזות גישה לנתונים הגולמיים".