השר ניסנקורן הודיע: הרפורמה בתקנות סדר הדין האזרחי תחל ב-1 בינואר 2021

שר המשפטים הנחה את אנשי משרדו להפיץ עוד הערב את התקנות המתוקנות להערות הציבור • הרפורמה בסדר הדין האזרחי נועדה להבטיח הליך הוגן יותר, לספק לאזרח שירות משפטי איכותי ונגיש מבעבר, לחזק את חובת השקיפות בין הצדדים ולהביא לקיצור ההליך המשפטי

אבי ניסנקורן / צילום: צמר מצפי
אבי ניסנקורן / צילום: צמר מצפי

שר המשפטים, אבי ניסנקורן, הודיע לפני זמן קצר (ב'), כי הרפורמה בתקנות סדר הדין האזרחי תיכנס לתוקף ביום 1 בינואר 2021, כדי לאפשר לציבור עורכי הדין להיערך לקראתן כנדרש.

שר המשפטים הנחה את אנשי משרדו להפיץ עוד הערב את התקנות המתוקנות להערות הציבור.

התקנות החדשות אשר נחתמו על ידי שרת המשפטים לשעבר איילת שקד עוד בספטמבר 2018, והיו אמורות לחולל מהפכה בניהול סדרי הדין בתיקים אזרחיים, טרם נכנסו לתוקף. כמה ימים לפני הבחירות לכנסת ה-21, שקד החליטה לדחות את תחולת התקנות לפברואר 2020. יום לפני הבחירות לכנסת ה-22 החליט שר המשפטים אוחנה לדחות את תחולת התקנות לספטמבר 2020. בלשכת עורכי הדין, אשר מתנגדים נחרצות לרפורמה, קיוו כי אוחנה ידחה בשלישית את יישום הרפורמה מתוך רצון לבטלה בהמשך, אולם שר אוחנה צפוי שלא לעשות כן.

לדברי משרד המשפטים, הרפורמה בסדר הדין האזרחי נועדה להבטיח הליך הוגן יותר, לספק לאזרח שירות משפטי איכותי ונגיש מבעבר, לחזק את חובת השקיפות בין הצדדים ולהביא לקיצור ההליך המשפטי.

בחודשים האחרונים קיים הצוות סבב דיונים נוסף, לאחר הערות שהתקבלו מטעם לשכת עורכי הדין ומטעם גורמים נוספים, ובעקבות זאת בוצעו בנוסח החדש תיקונים.

תקנות סדר הדין האזרחי פורסמו לראשונה בשנת 1963 ועברו עדכון נוסח בשנת 1984. מאז נערכו בהן תיקונים שונים - חלקם נקודתיים וחלקם רוחביים - אך עד כה לא בוצע מהלך עדכון כולל של כ-530 הסעיפים המרכיבים את האוגדן. כעת, יכללו התקנות החדשות כ-180 סעיפים בלבד.

את העבודה על הרפורמה הובילה המחלקה למשפט ציבורי-חוקתי במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי, יחד עם צוות בראשות מנהל בתי המשפט לשעבר, השופט (בדימוס) משה גל.

שר המשפטים ניסנקורן: ״מערכת המשפט חייבת להתעדכן ולהשתפר כל הזמן, כי רק כך נוכל לספק לציבור שירות יעיל ונגיש שיבטיח משפט צדק. עדכון תקנות סדר הדין האזרחי הוא בדיוק מהלך כזה - הנוסח החדש ישפר את ההליך המשפטי עבור השופטים, עורכי הדין ובעיקר עבור האזרחים.

"אני מודה לשופט יצחק עמית ולהנהלת בתי המשפט, למשנה ליועמ״ש רז נזרי ולצוותו, לארגון הפרקליטים והנהלת הפרקליטות וכמובן ללשכת עורכי הדין והעומד בראשה, עו״ד אבי חימי, על הירתמותם לשינוי החשוב הזה״ .

יש לציין כי עמדתו העקרונית של ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי היא כי מדובר בתקנות רעות לציבור ולציבור עורכי הדין בפרט, אשר מעניקות כוח רב מדי לשופטים. לטענת חימי, מהפכה כה משמעותית בתקנות צריכה לעבור באמצעות חקיקה ראשית של הכנסת ולא דרך חקיקת משנה של תקנות שר המשפטים. מדובר אם כן, בדרך נוספת של חימי לקבור את התקנות ולהביא לאי יישומן.