המינימום המתבקש כעת הוא להוריד את שכר המינימום - אך ההסתדרות לא תאפשר זאת

הוויכוח על שכר המינימום מקבל משמעות חדשה בתקופת משברים כמו משבר הקורונה • על אף שהורדת שכר המינימום תאפשר לצעירים רבים לחזור לעבוד ותקל על מערכת הרווחה העמוסה, הסיכוי שזה יקרה נמוך מאוד

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד / צילום: אגף הדוברות בהסתדרות

השאלה בנוגע לשכר המינימום האידיאלי נדונה רבות במחקרים ועל גבי במות שונות ברחבי הרשת. אחת הטענות של אלו התומכים בהעלאת שכר המינימום היא שכל עוד המשק משגשג יש לדאוג שאלו המרוויחים הכי פחות יהנו גם הם מהפירות.

הצד השני של המטבע של טענה זו הוא שבשעת משבר יש להוריד את שכר המינימום, ולו באופן זמני כל עוד המשבר נמשך. הורדת שכר המינימום בתקופה כמו זו שאנו נמצאים בה תאפשר למעסיקים להחזיר מספר רב של עובדים למשק, דבר שלא יהיה אפשרי ברמות השכר הנוכחיות. עובדים אלו שיחזרו לעבוד יורידו מהעומס הנוכחי על מערכת הרווחה המשלמת את דמי האבטלה מדי חודש. חברות רבות במשק כבר הורידו את השכר של עובדיהן אך מפעלים וחברות המעסיקים בשכר מינימום אינם יכולים לעשות זאת על פי חוק.

אז למה בכל זאת הסיכוי שדבר כזה יקרה בישראל נמוך כל כך? התשובה נעוצה במידה רבה בהסתדרות.

במגזר הציבורי, רבים מקבלים "השלמה לשכר מינימום". הקורא התמים עלול לחשוב שהשכר של אלו המקבלים את ההשלמה הזו הוא נמוך משכר המינימום, ולכן ההשלמה, אולם זה לא המצב כלל וכלל. לפי דוח הממונה על השכר של שנת 2017, 23% מעובדי המגזר הציבורי מקבלים השלמה לשכר מינימום, כששכרם הממוצע של עובדים אלו 11,160 שקל בחודש. לפי אותו דוח, 40% מעובדי נמל אשדוד מקבלים את ההשלמה הזו, כששכרם הממוצע עומד על 22,438 שקל בחודש. בחברת החשמל 29% מהעובדים מקבלים השלמה, כששכרם הממוצע הוא 13,390 שקל בחודש. 83% מהאחיות בבתי החולים הממשלתיים מקבלות השלמה לשכר מינימום, כששכרן הממוצע הוא 19,593 שקל בחודש. כפי שניתן לראות, לא מדובר בהכרח בעובדי ציבור עניים המקבלים גרושים עבור עבודתם, אלא לרוב מדובר בעובדים המשתכרים שכר יחסית גבוה ויפה.

משמעות הורדת שכר המינימום עבור העובדים המקבלים השלמה תהיה הרעה בתנאים באופן מיידי ואת זה ההסתדרות לעולם לא תאפשר. מהצד של העובדים יש כאן אמירה נכונה שהם מגנים על זכויותיהם, אך אם מסתכלים על השוק הפרטי רואים שהשכר של רבים קוצץ ובמשבר כזה עובדי המגזר הציבורי לא צריכים להיות שונים.

הפתרון העקרוני למצב הזה יהיה לגרום לביטול ההשלמה והעלאת שכר הבסיס כך שלא יהיו עובדי מדינה שיקבלו השלמה לשכר מינימום כפי שבוצע בעבר בבנקים. אך גם צעד זה חסר סיכוי שכן ההסתדרות משתמשת בדיוק בצורה הזאת על מנת להעלות את השכר של עובדי המדינה מעבר לרגיל. בכל פעם ששכר המינימום עולה כל מי שמקבל השלמה מקבל אוטומטית העלאה וגם על זה לא יוותרו בהסתדרות.

אנו סבורים שבהסתדרות לא חושבים רק על המשכורות של העובדים החזקים שתוארו לעיל, אלא גם באמת מאמינים שהעלאת שכר המינימום תורמת לחלשים בחברה, ולא פוגעת בתעסוקתם.

אמנם בהסתדרות ככל הנראה מאמינים שאכן זה כך, אולם המומחים בנושא חלוקים והראיות מורכבות בכל הנוגע להשפעת שכר מינימום על תעסוקה. אבל על דבר אחד יש הסכמה יחסית: להעלאת שכר המינימום יש השפעה דרמטית על מחירי המוצרים והשירותים, וכתוצאה מכך על יוקר המחיה.

העלאה של שכר המינימום ככל הנראה לא משפיעה ריאלית על שכר העובדים בגלל עליה זו במחירים, ולכן השפעת העלאת שכר המינימום על רווחתם היא לכל הפחות שנויה במחלוקת.

על אף שהורדת שכר המינימום מתבקשת בשעת משבר, הסיכוי שזה יקרה נמוך מאוד. מדובר בהרעת תנאים לחברי הסתדרות רבים וללא שינוי מערכתי במערכת השכר קשה להאמין שמהלך זה יקרה. 

הכותבים הם כלכלנים בחברת סמקאי אסטרטגיה