היציאה לאור והירושה: קובי מימון מעביר מניות במאות מיליונים לשלושת ילדיו

איש העסקים מעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי אורי, ניר ודן מימון, שיהיו מעתה הנהנים מכוח נאמנות שהקים אביהם בגיברלטר, ושתחזיק מעתה במניות החברה החולשת על חברות ענק בתחומי האנרגיה והנדל"ן

קובי מימון / איור: גיל ג'יבלי, גלובס
קובי מימון / איור: גיל ג'יבלי, גלובס

איש העסקים קובי מימון, שנחשב לאחד מאנשי העסקים המצליחים והמתוחכמים בישראל, מעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי שלושת בניו: אורי מימון, ניר מימון ודן מימון. השלושה יהיו מעתה הנהנים מכוח של נאמנות בשם דה גייט סטלמנט (The Gate Settlement) שהקים אביהם בגיברלטר ושתחזיק מעתה במניות אקויטל , החולשת על חברות ענק בתחומי האנרגיה והנדל"ן.

מוקדם יותר החודש דיווחה אקויטל כי מימון העביר 1.66 מיליון ממניותיה (כ-5.5% מזכויות ההצבעה בחברה), בעלות שווי שוק נוכחי של כ-100 מיליון שקל, לידי הנאמנות שהקים בגיברלטר לטובת שלושת בניו. בנוסף העביר מימון לנאמנות גם את כל זכויותיו וחובותיו בקשר להחזקותיו בקבוצת יחק להשקעות, שמחזיקה בגרעין השליטה באקויטל.

יחק היא שותפות פרטית המחזיקה ב-37.6% מזכויות ההצבעה באקויטל הציבורית, בעלות שווי שוק נוכחי של כ-700 מיליון שקל (לאחר ירידה של כ-40% במניית אקויטל מתחילת השנה). אקויטל עצמה שולטת בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו , שמחזיקה ב-28.75% ממאגר תמר.

מימון, שעד לאחרונה לא החזיק כלל במניות הקבוצה שבה הוא שולט על פי ההערכות,  הופיע לראשונה במדורי הכלכלה לפני יותר מ-20 שנה, עת הוביל מהלך יצירתי ואגרסיבי להשתלטות עוינת על קבוצת חברות חיפושי הנפט והנדל"ן יואל-ישראמקו, מידיו של יובל רן המרושש.

מאז אותה השתלטות, הצליח מימון לנווט את עסקי הקבוצה מבלי להסתבך בהרפתקה עסקית כושלת, בהסדר חוב, בעסקת בעלי עניין שערורייתית או בתשלומי שכר מופרזים. להיפך, חברות הקבוצה שבשליטתו מתאפיינות כולן בנזילות גבוהה ובניהול חסכני.

במקביל נהנה מימון בשנים הללו מהשבחת שווי עסקי הנדל"ן, ובעיקר עסקי הגז, של פירמידת החברות שעליה השתלט. שליטתו של מימון בישראמקו, ודרכה ב"תמר", הפכה אותו לאחד מאחרוני הטייקונים המקומיים - בדומה לטייקון גז אחר, יצחק תשובה. באשר למי שעמד עד היום ב"פרונט" של עסקי הקבוצה, חיים צוף, זה ידוע כחברו הקרוב של מימון מימי נעוריהם המשותפים בפתח תקוה.

אופציות להגדלת החזקה ל-40%

זכויותיו של מימון בקבוצת יחק כוללה החזקה ב-10% ממניותיה, אותן רכש אשתקד תמורת הזרמת הון של 89.4 מיליון שקל. במסגרת אותו הסכם השקעה, קיבל אז מימון גם שתי אופציות להגדיל שיעור החזקותיו בשותפות יחק עד לשיעור של 40%.

בהסכם המקורי שנחתם אשתקד, נקבע אז כי האופציה הראשונה תכלול השקעה של 115.7-117.7 מיליון שקל, שתגדיל את חלקו של מימון בשותפות יחק ל-20%. עם זאת, אתמול דווח על תיקון ההסכם, ולפיו הנאמנות החדשה שהקים מימון (שאליה הועברו כאמור זכויותיו) תזרים לשותפות יחק רק 76.8 מיליון שקל ותגדיל את חלקה בה ל-22.6%.

כחלק מהתיקון להסכם התחייבה הנאמנות החדשה לממש את אופציה ההשקעה הראשונה עד 1 בדצמבר השנה, כאשר מימון עצמו העביר ליחק ערבות בלתי חוזרת לביצוע השקעה זו. במקביל, תוקנה בהתאם גם התמורה שישלם מימון במסגרת האופציה השנייה, שמימושה המלא יגדיל את החזקתו ל-40% ממניות יחק.

במקור, היה אמור מימון לשלם במסגרת האופציה השנייה עוד 339.2 מיליון שקל, אולם תמורה זו הופחתה כעת ל-283.8 מיליון שקל. כך, שבסך הכול יוכל מימון להגיע להחזקה של 40% מיחק בהשקעה של 450 מיליון שקל, וזאת חלף השקעה של 545 מיליון שקל כפי שקבע ההסכם המקורי.

האופציה השנייה ניתנת למימוש עד סוף יוני 2021, אולם במקרים מסוימים המפורטים בהסכם, ניתן יהיה להאריכה עד תחילת דצמבר 2021. הסיבה לשינוי התמורות ממימוש האופציות לא נמסרה, אולם היא קשורה כנראה לנפילה החדה שנרשמה השנה במחיר מנייתה של אקויטל ושהושפעה מירידות השערים החדות שרשמו מגזרי האנרגיה והנדל"ן המניב בת"א בעקבות משבר הקורונה.

חלקה של נאמנות מימון יגדל ל-22.6%

נכון להיום מוחזקת שותפות יחק בידי החברות יונייטד קינגסוויי (66.6%), כרמן ניהול נכסים (23.4%) והנאמנות של מימון (10%). לאחר המימוש המובטח של האופציה הראשונה יגדל כאמור חלקה של נאמנות מימון ל-22.6% ואילו החזקותיהן של יונייטק קינגסווי וכרמן ניהול ידוללו ל-57.3% ו-20.1%.

כרמן היא חברה בבעלות משפחת לבנת, בעוד שיונייטד קינגסוויי היא חברה זרה, נשלטת באופן רשמי בידי חיים צוף. עם זאת, במשך שנים הועלו בשוק הערכות על כך שבעל השליטה בפועל ביונייטד קינגסוויי הוא מימון עצמו.

ישראמקו ואיירפורט איבדו 40% מתחילת השנה

שתי הזרועות התפעוליות של הקבוצה הן כאמור שותפות ישראמקו וחברת איירפורט סיטי. אקויטל מחזיקה בכ-66% ממניות חברת נפטא, שמחזיקה בעצמה בכ-37% משותפות ישראמקו.

ישראמקו נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 1.6 מיליארד שקל, לאחר שאיבדה כ-40% מערכה מתחילת השנה. איירפורט סיטי, ש-46.5% ממניותיה מוחזקות בידי אקויטל, נסחרת בבורסה לפי שווי של 5 מיליארד שקל, לאחר שגם היא איבדה כ-40% מערכה מתחילת השנה.

נוסף על איירפורט סיטי מחזיק מימון בפעילות נדל"ן נוספת באמצעות חברת פוליגון, שנסחרת בבורסה לפי שווי של 125 מיליון שקל. באחרונה עדכנה פוליגון כי מימון רכש בבורסה קרוב ל-2% מהונה בהשקעה של כ-2 מיליון שקל, ובכך הגדיל את חלקו בחברה לקצת יותר מ-47% מההון.

רכישה זו בוצעה בהמשך לעסקה נוספת שביצע מימון בסוף חודש מרץ, שבמסגרתה רכש את מניותיו (35%) של הוד גיל, עד לאחרונה שותפו לשליטה בפוליגון, תמורת כ-35 מיליון שקל.