המועמדים המובילים לנציג הלשכה בוועדה לבחירת שופטים: עוה"ד נעאמנה וברזילי

השבוע תבחר לשכת עורכי הדין את נציגה השני לוועדה בנוסף לעו"ד אילנה סקר • הבחירה היא חשאית ותיערך במועצה הארצית של הלשכה, שבה חברים בה 44 עורכי הדין • לדברי גורמים המעורים בנעשה בלשכה, המועמד השלישי, עו"ד יצחק (יצי) גורדון, עשוי להפתיע

עו"ד מוחמד נעאמנה, עו"ד דורון ברזילי, עו"ד יצחק (יצי) גורדון / צילום: שלומי יוסף, מאיר אליפור, פרטי
עו"ד מוחמד נעאמנה, עו"ד דורון ברזילי, עו"ד יצחק (יצי) גורדון / צילום: שלומי יוסף, מאיר אליפור, פרטי

כשברקע נשמעות קריאות שמבקשות להטיל ספק בעצם קיומה של לשכת עורכי הדין בדמות הצעת חוק של ח"כ אוסנת מארק (ליכוד) לבטל את הלשכה, תתכנס ביום שלישי השבוע המועצה הארצית של הלשכה כדי לבחור את נציגה השני לוועדה לבחירת שופטים. זאת, בנוסף לעו"ד אילנה סקר שצפויה לפרוש מתפקידה בינואר 2021. המועצה הארצית של הלשכה מונה 44 עורכי דין. הבחירות יהיו חשאיות ומי שיקבל את מירב הקולות, ייבחר לתפקיד. 

לפי ההערכות, מי שמסתמנים כמועמדים המובילים להיבחר לתפקיד הם עורכי הדין מוחמד נעאמנה ודורון ברזילי. עו"ד נעאמנה היא יו"ר מחוז צפון של לשכת עורכי הדין וחבר המועצה הארצית של הלשכה מאז 2011. מאחוריו עומדת קואליציה של עורכי דין במועצה הארצית. עו"ד  ברזילי, כיהן בעבר כיו"ר לשכת עורכי הדין. עם זאת, הבחירות הן חשאיות, ולדברי גורמים המעורים בנעשה בלשכת עורכי הדין שעימם שוחח "גלובס", המועמד השלישי, עו"ד יצחק (יצי) גורדון, עשוי להפתיע.

הבחירות בלשכה יביאו להשלמת הרכבה המלא של הוועדה לבחירת שופטים שצפויה לעצב את האופן שבו תראה מערכת המשפט בשנים הקרובות. לפי "חוק יסוד: השפיטה", הוועדה  לבחירת שופטים מונה תשעה חברים, לפי החלוקה הבאה: שר המשפטים ושר נוסף לפי בחירת הממשלה; שני חברי הכנסת שבוחרת הכנסת; נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים נוספים מבית המשפט העליון; ושני חברי לשכת עורכי הדין.

בוועדה חברים היום, אבי ניסנקורן, שר המשפטים שהוא גם יושב ראש הוועדה; שרת התחבורה, מירי רגב; חברי הכנסת אוסנת מארק (ליכוד) וצבי האוזר (כחול לבן); שופטי ביהמ"ש העליון, הנשיאה אסתר חיות, סגן הנשיאה חנן מלצר, והשופט ניל הנדל; וכן נציגת הלשכה, עו"ד סקר.

שני מועמדים פרשו

בימים האחרונים פרשו מהמירוץ לתפקיד נציגה השני של לשכת עוה"ד בוועדה לבחירת שופטים, עוה"ד יצחק נטוביץ וערן גולן שהיו ברשימת המתמודדים המקורית. גולן הודיע על החלטתו להסיר את מועמדותו וכתב כי "ההחלטה הגיעה לאחר שהגעתי למסקנה שלמרות תמיכה של קרוב לרבע מחברי המועצה הארצית של הלשכה, הרי שאין די בה כדי להיבחר". גולן הודה לחברי המועצה, שלדבריו "תמכו בי במירוץ חרף לחצים כבדים שלא לעשות כן, ומאחל למועמד שייבחר לעשות את הַיָּשָׁר וְהַטּוֹב בבואו לקחת חלק במינוי שופטי ישראל העתידיים".

עו"ד גולן ציין כי "לאחר שיחות מרובות בנות שעות עם שני המועמדים המובילים במירוץ, מוחמד נעאמנה ודורון ברזילי, ששניהם בעלי ניסיון רב בליטיגציה וביכולת לעמוד בפני לחצים, הגעתי למסקנה שעו"ד מוחמד נעאמנה שאותו אני מכיר מזה למעלה מ-20 שנה, הוא המועמד המתאים ביותר לכהן בוועדה".

"ריחוק ודיסקרטיות"

עו"ד נעאמנה, שמסומן, כאחד משני המובילים להיבחר, הוא בן 39 ומכהן כיו"ר מחוז הצפון של לשכת עורכי הדין וכחבר המועצה הארצית מאז 2011. הוא כיהן בעברו גם כסגן ראש הלשכה. עו"ד נעאמנה הוא בוגר הפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית בירושלים ואת התמחותו עשה במחלקה הפלילית של פרקליטות מחוז חיפה. בשנת 2003 הוסמך כעורך דין ומאז עוסק במקצוע. בשנת 2004 הקים בנצרת את המשרד "נעאמנה את ג'באלי-משרד עו"ד ונוטריון", העוסק בליטיגציה במגוון ענפי המשפט, ובדגש על סכסוכים אזרחיים והליכים פליליים. עו"ד נעאמנה נשוי לנואר, רוקחת במקצועה, ואב לשלושה ילדים.

בראיון שנערך עימו ב"גלובס" לפני כשבועיים אמר כי "מבלי להיכנס למה שהיה או לא היה בעבודת הוועדה לבחירת שופטים בשנים האחרונות, כל הפרסומים על הנעשה חייבים ללמד אותנו על הסכנות האורבות לחברים בה. ולכן, לעניות דעתי, על כל אחת ואחד מחבריה לשאוף לריחוק, לדיסקרטיות ולהקפדה מחמירה, וכמובן להימנע ממצב של ניגוד עניינים. עיניי רבים בציבור נשואות לוועדה, ולכן על כל מי שחבר בה להיות אות ומופת בהתנהלותו מהרגע הראשון שהוא מצטרף אליה".

"קשובים לביקורת"

שני המתמודדים הנוספים הם, כאמור, עוה"ד ברזילי וגורדון. ברזילי, בן 50, עו"ד ותיק שעוסק בליטיגציה מסחרית ובמסים, שימש בעבר כיו"ר לשכת עורכי הדין. עו"ד ברזילי אמר ל"גלובס" בראיון לפני כשבועיים כי הוא רואה בתפקיד כשליחות ציבורית חשובה מעין כמותה. "חשוב כי הנציגים בוועדה יהיו אנשים שמכבדים את מערכת המשפט, יפעלו מתוך רצון לשפר ולייעל אותה ויהיו קשובים אף לביקורת כנגדה. שופטים חייבים להיות בעלי ידע רחב, מקצועיות ובעלי מזג שיפוטי ראוי", אמר.

עו"ד גורדון, בן 44, מכהן כיו"ר איגוד המשפטנים בהסתדרות. בראיון ל"גלובס" הבטיח עו"ד גורדון כי הוא ייגש לתפקיד בחרדת קודש. לדבריו, "בחירה של שופטים ראויים, מקצועיים וטובים היא אחריות עצומה כלפי כלל החברה הישראלית וכלפי ציבור עורכי הדין. אני מרגיש מחויב לעשות את מלאכתי נאמנה. נציג הלשכה בוועדה לא אמור לשרת אינטרסים של פוליטיקאים וגם לא אינטרסים של שופטים. נציג הלשכה אמור להקשיב לדעות השונות, אולם לבצע בחירה בשום שכל ותוך הפעלת שיקול דעת עצמאי בהיותו נציג עוה"ד". 

ח"כ אוסנת קראה לביטול הלשכה; יו"ר הלשכה הגיב בביטול

בימים האחרונים הניחה ח"כ, אוסנת מארק (ליכוד), החברה בוועדה לבחירת שופטים, הצעת חוק לביטול לשכת עורכי הדין. במסגרת ההצעה מדובר על ביטול נציגות הלשכה בוועדה לבחירת שופטים. לפי ההערכות הסיכויים של ההצעה להפוך לחוק ולהתממש הם קלושים.

ח"כ מארק ציינה כי לשכת עוה"ד הוא "גוף חסר תקדים בארץ ובעולם מבחינת מידת האוטונומיה שלו ומבחינת היקף המונופול שיש לו על השירותים המשפטיים בישראל". לדבריה, "הלשכה, שהוקמה ב-1961 הפכה במרוצת השנים לגוף מונופוליסטי, דורסני ומסואב". מארק ציינה כי ההתנהלות של הלשכה הביאה בשנים האחרונות לחשיפת סיפורים בעייתיים מאוד - החל מהתנכלות הלשכה כלפי ציבור המתחמים וכלה בפרשת "מינויים תמורת מין" של ראש הלכה לשעבר אפי נוה.

נזכיר כי בשנים האחרונות התגלו בעבודת הוועדה לבחירת שופטים שורה של קלקולים ששיאם ב"פרשת מין תמורת מינוי". במסגרת פרשה זו מואשם נוה בקבלת שוחד בכפוף, להליך שימוע, בכך שפעל לקידומה של שופטת השלוט אתי כרייף בזמן שניהל איתה מערכת יחסים אינטימית. כרייף מואשמת בקבלת שוחד בכפוף לשימוע. השניים מכחישים את המיוחס להם.

לדברי עו"ד מארק, "אין לי ספק שהתנהלות זו נובעת משכרון כוח חסר תקדים ובלתי מרוסן שניתן ללשכה על פי חוק, ועל כן הגשתי הצעת חוק לביטול הלשכה. לפי הצעת החוק, סמכויות הלשכה יועברו למועצה מסדרת שתהיה מורכבת מאנשי מקצוע שימונו על ידי השרים הרלוונטיים באישור וועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת - החל ממערך הסמכת המתמחים, רישום עורכי הדין בישראל וכלה בטיפול באתיקה המקצועית. כמו כן, נציגותם של אנשי לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים תבוטל".

ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי הגיב להצעת החוק של מארק בביטול. חימי צייץ בטוויטר כי לשכת עורכי הדין "תמשיך להתקיים עוד שנים רבות לאחר שהאפיזודה העונה לשם ח"כ אוסנת מארק, תחלוף". לדברי חימי, מדובר בהצעה "הזויה, שאין בה אלא ניסיון שקוף ונואש להשפיע על הליך בחירת נציג הלשכה". 

*** חזקת החפות: עו"ד אפי נוה והשופטת אתי כרייף הם בגדר חשודים בלבד. הם מכחישים את החשדות נגדם, ועומדת להם חזקת החפות.

עו"ד מוחמד נעאמנה
בן 39. עוסק בליטיגציה, ראש מחוז צפון בלשכה. כיהן כסגן ראש הלשכה

עו"ד דורון ברזילי
בן 50. עוסק במשפט מסחרי, מיסוי
ועבירות צווארון לבן. לשעבר ראש לשכת עוה"ד

עו"ד יצחק (יצי) גורדון
בן 44. יו"ר איגוד המשפטנים בהסתדרות