משרד העבודה מבקש מהכנסת סמכות לגיוס עובדים למפעלים חיוניים

הצעת חוק ממשלתית שמוביל משרד העבודה ושהוגשה אתמול לוועדת העבודה בכנסת, מבקשת להסמיך את שר העבודה להורות על גיוס עובדים למפעלים חיוניים • הכוונה היא לעובדים לענף הרפואה, על רקע תרחיש למחסור בכוח אדם במקרה של הדבקה המונית בקורונה

איציק שמולי/ צילום: שלומי יוסף
איציק שמולי/ צילום: שלומי יוסף

משרד העבודה והרווחה הגיש אתמול (ב') לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת הצעת חוק ממשלתית שתסמיך את שר העבודה להורות על גיוס עובדים למפעלים חיוניים או למפעלים למתן שירותים קיומיים, בכפוף להכרזת הממשלה על מצב חירום בגין התפשטות נגיף הקורונה על פי חוק הסמכויות.

דקלה חורש, הממונה על הייעוץ המשפטי במשרד העבודה הסבירה כי "החוק נועד לספק צורך קיומי של המשק. המנדט של השר הוא לשקול את הנחיצות ורק בעת צורך אמיתי לכפות על עובד להתייצב במקום עבודה. לא עושים את זה בקלות דעת".

רביב מלאכי, מנהל כוח אדם לשעת חירום במשרד העבודה הוסיף כי "זה לא סוד שיש כבר היום מחסור בכוח אדם בתחום הרפואה ואם תהיה התפרצות נוספת יכול להיות שיהיה צורך בגיוס בכפייה של עובדי רפואה וסיעוד למשל מהמגזר הפרטי לציבורי - צו 8 אזרחי לעובדים במדינת ישראל. זה נעשה בעבר עם מגויסי פנים, כלומר עובדים שחויבו להגיע למקום עבודתם, אבל עדיין לא נעשה מעולם עם מגויסי חוץ".

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ דרש לקבל ממשרד העבודה מידע ומענים ברורים בחקיקה לזכויות העובדים שיגויסו. לדבריו, "מדובר בחוק קיצוני שמדבר על עבודה בכפייה. אתה לוקח אזרח ומכיל עליו צבא. לפני שאני מעביר אותו אני רוצה לדעת איך המדינה תטפל בשכר של אותו עובד, בחזרה שלו אחר כך למקום העבודה וכל מה שצריך לדעת כדי שבמצב כזה העובד יפגע כמה שפחות. מפה לא יצא חוק עם חורים".

החוק קובע כי לאחר הכרזת מצב חירום, הממשלה תוכל להסמיך את שר העבודה לגייס עובדים ייעודיים לשירותי חירום שבהם ייווצר מחסור קריטי בכוח אדם. הכוונה היא בעיקר לעובדים בענף הרפואה, על רקע תרחישים למחסור חמור בכוח אדם במקרה של הדבקה המונית כפי שאירע בכמה מקרים בבתי החולים.