פרופ' גמזו: "עוברים למודל הרמזור. רשויות יהיו אחראיות לגורלן"

פרויקטור הקורונה הציג את עיקרי תוכנית "מגן ישראל" • הדגש: טיפול בערים עם רמת תחלואה גבוהה • "לסגור את הערים האדומות, זה לא דבר שתמיד עובד. צריך להיכנס פנימה לתהליך אינטנסיבי"

לאחר שאתמול החליטה הממשלה לא להרחיב את צעדי הסגר בעת הזו, מציג היום פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו את עיקרי תוכניתו "מגן ישראל", כפי שהוצגה אמש בפני קבינט הקורונה הממשלתי.

"ישראל נמצאת בתחלואה גבוהה. מספר החולים החדשים לנפש הוא מהגבוהים בעולם, ולאורך זמן אי אפשר להמשיך כך. תחלואה של 1,700 חולים ליום, יוצרת עומס על מערכת הבריאות", אמר גמזו. "המערכת עומדת בעומס, אבל אנחנו חייבים להמשיך במגמת הורדת התחלואה, וזו מטרת הממשלה. להוריד את התחלואה לרמה של מאות, עד ה-1 בספטמבר. זה חשוב בפן הבריאותי והכלכלי. המצב הזה גורם לקושי לעסקים שלא מצליחים להרים את הראש ולחזור לפרנסתם".

לפי גמזו, במצב הנוכחי, "ישראל השיגה הקטנה ועצירה של התחלואה, אולי אפילו הפחתה. הצגתי בקבינט את כל תמונת המצב; אנחנו רואים גם עצירה במספר החולים הקשים. האם אנחנו על פחות מ-1R בוודאות? ודאות אין. בנקודת הזמן הזו אנחנו צריכים לתת עוד דחיפה קדימה. הקבינט ביקש ממני צעדים. משמעות של סגר היא פגיעה בכלכלה, ולכן אנחנו דוחפים לחיפוש כלים להורדת התחלואה בכל מחיר. לאחר התייעצות עם כלל המומחים בישראל, הכיוון הוא - לחכות עם צעדים דרסטיים של מגבלות, מתוך הערכה של מצב החברה והכלכלה. המסר שלי לקבינט התקבל בפה מלא. כולם הבינו שאנחנו רוצים עוד הזדמנות אחת להפחית את מקדם ההדבקה ולשמור עליו".

"עומדים בפנינו סיכונים: הייתה תקופה בה לא היו חתונות ושמחות, בעיקר במזר החרדי, והתקופה הזו עברה. אנחנו רואים שמחות עם הפרה של הכללים - וזה לא יכול להימשך. מי שעושה את זה מתנהל באקט של רולטה. התקהלות כזו מובילה להדבקה. פתיחת בתי הספר והישיבות מחייבות את הידוק ההקפדה. הסיכונים יכולים לפגוע בהישגים שלנו. מי שיש במשפחתו חולה אחת מאומת, לא יכול לצאת החוצה. את החולים המאומתים צריך להוציא מהבית למלוניות.

"במקום סגר מלמעלה, אני רוצה יותר סדר ושותפות מלמטה, זה המסר שלי, בגיבוי צעדים נוספים. זה המסר שהתקבל בקבינט. לא סגר לילי, לא סגר של סופי שבוע - להם אין היתכנות מקצועית. לסגור את הערים האדומות, זה לא דבר שתמיד עובד. לכן, הצעתי תוכנית אחרת. לקחת את הערים האדומות והכתומות, ולהיכנס פנימה לתהליך אינטנסיבי.

"זה דורש שיתוף פעולה של כולם, וצריך לנהל את העיר באופן שמכוון להקטנת התחלואה. עיר שמתעלמת מהבדיקות, יוצרת המשך גידול השרשרת. אין מקום לשחק עם חתונה פה ושם בעיר אדומה וכתומה. המשטרה, הרשות המקומית, חייבת להיכנס עמוק. ממחר, יהיה לנו פורום של הרשויות המקומיות לפי מגזרים. זה הרבה יותר קשה מסגר, אבל זה יותר נכון וטוב".

"יכול להיות שמערכת חינוך לא תפתח בעיר אדומה"

לקראת פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי, אומר גמזו: "החודש הקרוב הוא חודש מורכב. אנחנו צריכים להגיע לספטמבר עם הורדת התחלואה. כרגע, מה שאני רוצה לעשות זה הקלות, במיוחד במקומות שבהם יש סתירה במגבלות. חנות סגורה מול מסעדה פתוחה בסופ"ש - אין בזה היגיון וזה מבוטל. אבל כרגע המשימה העיקרית היא לדחוק יותר את מקדם ההדבקה. זה ניתן לביצוע".

איך יעבוד מודל הרמזור של גמזו? "נחשוב על הקלות רק במסגרת של צבעים ושונות בין עיר לעיר. מודל הרמזור הוא המודל שאושר על ידי הממשלה. כרגע, אנחנו בעבודת מטה לקראת הפרטים הפרטניים. אנחנו עם סט מגבלות מינימלי. לאחר מכן, כל רשות תקבל את הצבע שלה, ונתמקד בשוני ובמגבלות לפי צבע העיר. ראש הרשות והתושבים ייקבעו את גורלם ואת ההתנהלות. אנחנו נשב לתאם את זה, כלל הגורמים, בימים הקרובים. זה הדבר הנכון להסתכל עליו קדימה. יכול להיות שמערכת חינוך לא תפתח בעיר אדומה".

לסיום, הדגיש גמזו כי מדובר בסיטואציה מורכבת לניהול, אך "זה לא הזמן לסגר. ישראל יכולה לרדת בדרך אחרת. לא סגר מלמעלה, סדר מלמטה. זו הדרך שאני בוחר".

"על השולחן גם אפשרות של סגר, אבל אסור להגיע לזה"

לאחר מכן, ענה גמזו לשאלות העיתונאים. איך מונעים מאנשים מעיר אדומה להגיע לפעילויות בעיר ירוקה? "זה הקושי העיקרי של הרמזור", מסביר גמזו. "אבל אנחנו רוצים ליצור אצל התושבים הבנה ומשמעת לקביעת גורלם. אנחנו כרגע לא במגבלות תנועה, אבל אנחנו רוצים שהרשויות תהיינה אחראיות לגורלן. הן רוצות את העסקים פתוחים, ולכן הן יעשו מאמצים כדי לעבור מאדום לירוק. אנחנו בדיונים כדי להפוך את הקשיים למינימום".

באשר להיערכות לפתיחת נתב"ג, אמר גמזו: "כרגע אנחנו מכוונים את נתב"ג להיערך. לגבי בדיקות, דיברתי היום עם מנכ"ל רשות שדות התעופה, והם יוצאים למכרז כדי לקיים מערך של בדיקות בתוך נתב"ג. זה נותן ביטחון ומחבר אותנו למדינות שזה מה שהן עושות".

מהו הסף האדום של התחלואה שהגעה אליו תדרוש הטלת סגר? "אם לא נשתפר, התחלואה לא תהיה במגמת ירידה ותשאר קבועה, זה מסר מאוד ברור. זה מסר שישראל, עם כל הניסיון, לא מצליחה בשום ניסיון אחר להוריד את התחלואה. במצב כזה, נצטרך לנקוט צעדי הגבלה מסיביים יותר. כן, על השולחן גם אפשרות של סגר. אסור להגיע לזה. עסקים קורסים, אנשים מובטלים, אפשר לא להגיע לזה". 

האם לממשלה יש רק עוד הזדמנות אחת לסגר, ולכן היא בחרה לא לנקוט כרגע בצעד כה דרסטי? "אנחנו אומרים בואו נחכה עוד קצת כדי להימנע מזה. אין תכנון או תזמון אחר כזה. כולם לא רוצים סגר, בוודאות אני אומר לכם. כולם בממשלה חושבים על חברה וכלכלה, עליכם. כולם מבינים שזה כלי אפקטיבי, אבל נמנעים מזה. כולם נתנו בי אמון, ואני חייב את זה לכולנו".

באשר לתמונות החתונה ההמונית שהתקיימה אתמול במגזר החרדי בירושלים, אמר גמזו: "החתונה שראינו אתמול היא פוטנציאל להדבקה המונית. זה מכעיס ומטריף אותי. אנחנו צריכים להיות הרבה יותר קשוחים: אכיפה לפני האירוע, סגירת מתחמים. אנחנו צריכים לאסור את זה. אני פונה לציבור החרדי: אם יש שם חולה, זו בטוח הדבקה. אם יש שם קשישים: בוודאות מדובר בחולים קשים. מה אנחנו עושים?!".