הליך מינוי הדירקטורים בפועלים לא נרגע: דליה לב שבה למשחק

שניים מהמועמדים לתפקידי דירקטורים בבנק הפועלים הופלו על ידי דירקטוריון הבנק שבראשות היו"ר ראובן קרופיק • ככל הידוע הדירקטוריון עשה זאת בשל "זיקה" לבנק של השניים, כדברי גורם בשוק, ודבר זה הוביל לשובה של לב למשחק

דליה לב  / צילום: תמר מצפי, גלובס
דליה לב / צילום: תמר מצפי, גלובס

לאחר שהוועדה לבחירת דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה הדיחה בפועל את דליה לב מהמשך תפקידה בדירקטוריון הפועלים בשנה הבאה, שניים מהמועמדים שבחרה הוועדה בחודש שעבר לתפקידי דירקטורים בבנק הופלו על ידי דירקטוריון הבנק שבראשות היו"ר ראובן קרופיק. ככל הידוע הדירקטוריון עשה זאת בשל "זיקה" לבנק של השניים, כדברי גורם בשוק, ודבר זה הוביל לשובה של לב למשחק בשל כך שהוועדה לבחירת דירקטורים מציעה אותה עתה כמועמדת לכהונה נוספת.

היום הודיעה הוועדה לבחירת דירקטורים שפועלת תחת בנק ישראל כי בעקבות "החלטת ועדת הביקורת של בנק הפועלים לפסול את מועמדותם של אירה סובל ואליהו קצב בשל מניעויות סף", היא בחברה בשתי מועמדות חליפיות: לב שתחליף את סובל במירוץ לתפקיד דח"צ, ותמר בר-נוי גוטלין שתתמודד על תפקיד דירקטור רגיל במקום קצב.

זוהי הפעם השלישית שהוועדה האמורה מציעה את בר-נוי גוטלין לתפקיד ביולי 2019 לא נבחרה לדירקטוריון הפועלים למרות שהוצעה גם אז על ידי הוועדה לבחירת דירקטורים. אגב, בספטמבר 2019 היא גם לא הצליחה לקבל את האור הירוק מבעלי המניות בדיסקונט, לאחר שגם שם התמודדה על תפקיד דח"צ לאחר שנבחרה על ידי הוועדה למינוי דירקטורים. גוטלין, נציין, הייתה בעבר בתפקידים בכירים בבנק לאומי.

בכל אופן, הפסילה של שני המועמדים, מסיבות שעדיין אינן ברורות דיין, ייתכן ומעידה כי העימות בין הבנק לבין הוועדה נמשך, כשהדירקטורית האהודה בבנק תוכל להתמודד על מקום בדירקטוריון ולשמור על תפקידה. לב נחשבת בין היתר למי שמקורבת לקרופיק ולגורמים נוספים בבנק בהם הדירקטור דוד אבנר, ששניהם היו חברים מטעם הבנק בוועדה לבחירת דירקטורים כשדנה בעניינה, קודם לעימות שפרץ בין אבנר והוועדה אגב הבחירה בפרופ' סטנלי פישר כמועמד לתפקיד דירקטור בבנק. ככל הידוע היא הייתה בעלת תפקיד מרכזי בהליך למינוי מנכ"ל חדש לבנק מחוץ לבנק, שהתקיים אשתקד, וגם הייתה מאלה שתמכו במינוי מהיר של קרופיק כיו"ר, במקומו של היו"ר הקודם עודד ערן המנוח שנפטר השנה, וזאת בשם ההמשכיות והיציבות.

כאמור, המהלך מהיום בא על רקע סערה אדירה שפקדה את הליך בחירת הדירקטורים בבנק הפועלים בסבב הנוכחי. ב-26 באוגוסט הודיעה הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה, אז עוד בראשות השופט בדימוס משה גל, על שישה מועמדים מטעמה לארבעה תפקידי דירקטורים בבנק הפועלים: פישר, ישראל טראו ואליהו קצב מתמודדים על שני תפקידי דירקטור רגיל, תפקיד שיוכל לאפשר לאחר מכן מינוי גם ליו"ר הבנק. לצדם מתחרים על שני תפקידי דירקטור חיצוני שלושה אחרים: עו"ד רונית אברמזון רוקח, אירה סובל ורו"ח וח"כ לשעבר עיסאווי פריג'.

הבחירה של הוועדה בראשות השופט גל בשלושה האחרונים, שהיו המועמדים היחידים מטעמה להתמודדות על תפקיד דח"צ בבנק, כללה למעשה הודעה מובלעת שלפיה דליה לב, דירקטורית המכהנת בבנק מזה קדנציה אחת, הודחה על דעת הוועדה.

המהלך האמור, כמו גם הבחירה בפישר בניגוד לעמדתו ותוך נטרול הצבעתו של נציג בנק הפועלים היחיד בהליך, הדירקטור דוד אבנר, הובילה לסערה אדירה ולהתפטרותו החריגה של אבנר מהוועדה. העימות בין אבנר לבין שלושת החברים הקבועים בוועדה, שמאז הוחלף היו"ר שלה כשהשופט בדימוס דוד חשין החליף את השופט בדימוס גל, קרה לאחר שהנציג השני של בנק הפועלים בוועדה נאלץ לעזוב אותה בשל הפיכתו ליו"ר הבנק - ראובן קרופיק - וזאת מבלי שהחברים הקבועים בוועדה אישרו את החלפתו בנציג אחר, הגם שככל הידוע הבנק ביקש לעשות כן.

כך או כך, ההתנהלות סביב הליך בחירת הדירקטורים בבנק הפועלים, שהפך ב-2018 לבנק ללא גרעין שליטה, רחוקה מלהיות שגרתית וראויה, כפי שבא לידי ביטוי גם היום. בוועדה שלושה חברים קבועים, היו"ר שהינו שופט בדימוס, ולצדו שני נציגי ציבור - פרופ' מומי דהן ואורית קורן. לצד החברים הקבועים יש לכל בנק שעניינו נדון שני נציגים מטעמו. במקרה של הפועלים לא היו שניים כאלה בהליך שבו נבחרה מועמדותו של פישר, שככל הידוע רוצה בתפקיד יו"ר הבנק.

הוועדה מציעה דירקטורים גם בשב"א

לאחרונה פרסמה הוועדה רשימה של חמישה מועמדים מטעמה לכהונת דירקטורים בשב"א, שמהם יבחרו שלושה דירקטורים. על שני תפקידי דח"צ בשב"א יתמודדו שי און, אהוד ויזנר וענת פלד, כשעל תפקיד דירקטור רגיל יתחרו אתי לוי ופרופ' איל יניב. ההכרעה בנוגע למועמדים בשב"א, שכללה ראיונות עם 9 מועמדים, הייתה הראשונה של חשין בתפקידו כיו"ר הוועדה.

הבנקים הגדולים לאומי, הפועלים ודיסקונט הינם בנקים ללא גרעיני שליטה, כששב"א גם כפופה לוועדה. הוועדה פועלת על סמך תיקון לחוקי הבנקאות ממרץ 2012, שלפיו נגיד בנק ישראל ימנה ועדה למינוי דירקטורים בתאגידים בנקאיים.

מנגד, חברת כרטיסי האשראי ישראכרט אינה כפופה לוועדה ולמרות שגם היא חברה ללא גרעין שליטה. ישראכרט מנהלת כיום הליך לבחירת דירקטורים, שמובל על ידי דירקטוריון החברה - שוועדה מטעמו היא שבוחרת את המועמדים שיגיעו לבחירת האסיפה הכללית של בעלי המניות בחברה.