לראשונה: האוצר יפצה מעסיקים על עובדים שלא יישלחו לחל"ת במהלך הסגר

פיצוי בגובה 5,000 שקל לחודש ישולם לכל מעסיק שיעסיק עובדים מעבר למכסה מינימלית • מענקי השימור וצעדים נוספים עליהם סוכם הערב בפגישה בין שר האוצר ונגיד בנק ישראל, יובאו בתחילת שבוע הבא לאישור הממשלה

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

סוכמה תוכנית כלכלית חדשה לסיוע למשק בתקופת הסגר השני. הערב התקיימה פגישה בין שר האוצר ישראל כ"ץ, שר הכלכלה עמיר פרץ והנגיד פרופ' אמיר ירון במסגרתה סוכמה תוכנית למתן תמריצים למעסיקים שישמרו עובדים בתקופת הסגר וכן הרחבת מענקי הארנונה והקדמת החזרי מע"מ. בנוסף יבקש שר האוצר ישראל כ"ץ לקצץ 10% בשכרם של השרים וחברי הכנסת, כצעד מקדים להפחתת שכר במגזר הציבורי.

התוכנית תובא לאישור הממשלה בתחילת השבוע הבא. לשרים לא הוצג אומדן תקציבי של עלות הצעדים.

תוכנית שימור העובדים עליה סוכם נבנתה על בסיס מודל שבנה ד"ר עדי ברנדר מבנק ישראל. מדובר ברעיון שהוצע כבר לפני מספר חודשים אך בסופו של דבר העדיף כ"ץ את תוכנית המענק לכל עובד שיוחזר מחל"ת.

הפעם החליט כ"ץ לתת הזדמנות לתוכנית של בנק ישראל, בין היתר על רקע הכישלון בהפעלת מענקי החזרת העובדים מחל"ת (שמוכרת בציבור כתכנית שהציע הראל ויזל). במסגרת התוכנית נקבע כי על כל עובד שלא יפוטר או יוצא לחל"ת מעבר למכסה מסוימת יקבל המעסיק תשלום של 5,000 שקל.

המכסות נקבעו בהתאם למידת הפגיעה במחזור המכירות של העסק. כך, עסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע בשיעור של בין 25% ל-40% (בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה) - יקבלו פיצוי על כל עובד שמעבר ל-80% ממספר העובדים שהעסיקו ערב הסגר.

אם ניקח למשל עסק שעבדו בו 100 עובדים ערב הסגר ומחזור המכירות שלו נפגע בשיעור של פחות מ-40% (אך יותר מ-25%) - יקבל בעל העסק פיצוי של 5,000 שקל לחודש עבור כל עובד שיעבוד בעסק מעל ל-80 עובדים, בתום תקופת הסגר. כך למשל אם באותו עסק עבדו במהלך הסגר 90 עובדים יקבל המעסיק פיצוי בגובה 5,000 שקל לחודש עבור 10 עובדים.

שאר המדרגות שנקבעו במסגרת התוכנית לשימור עובדים הן: מדרגה של 70% עבור עסק שמחזור עסקיו נפגע ב-40% עד 60% (כלומר פיצוי של 5,000 שקל לחודש עבור כל עובד שמעל ל-70% ממצבת העובדים המקורית); מדרגה של 55% עבור עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-60% עד 80%; ומדרגה של 40% עבור כל עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-80% או יותר.

בנוסף סוכם על שורת הקלות מס ובראשם מתן אופציה לבעלי עסקים לבקש הקדמת החזרי מע"מ, כך שיקבלו אותם באופן מיידי (במקום להמתין למועד הדו-חודשי) - זאת במטרה לשפר את מצבו התזרימי של העסק. בנוסף הורחבה הזכאות למענק בגובה תשלומי ארנונה לחודשיים גם לעסקים שמחזור עסקיהם נפגע ב-25% (כיום הזכאות מוגבלת רק לעסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע ביותר מ-60%).