בלי ויזה: ישראל והאמירויות מסכמות על פטור הדדי מאשרות כניסה

משלחת מהאמירויות תגיע היום לישראל ובמסגרת טקס מרכזי יחתמו מספר הסכמים, וביניהם הסכם לפטור מאשרות כניסה למדינות • מדובר בהסכם יחיד מסוגו בין ישראל למדינה ערבית • לדברי פקיד בכיר באמירויות, ההסכמה הזו הובנה כששני הצדדים הביעו נכונות להקל על קשרי המסחר והתיירות

שדה תעופה באיחוד האמירויות / צילום: שאטרסטוק
שדה תעופה באיחוד האמירויות / צילום: שאטרסטוק

משלחת מאיחוד האמירויות תגיע היום (ג') לישראל ובמסגרת טקס מרכזי במעמד מזכיר האוצר האמריקאי, סטיב מנוצ'ין, ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר לעניינים כלכליים של איחוד האמירויות עובייד חומייד אל טאייר, יחתמו מספר הסכמים, וביניהם הסכם לפטור מאשרות כניסה למדינות.

נתניהו יקבל את המשלחת מאיחוד האמירויות בשדה התעופה נתב"ג, ובמקום יערך טקס חתימה על הסכמים בין המדינות: הסכם בתחום התעופה, הסכם הגנה על השקעות, הסכם טכנולוגיה והסכם פטור מאשרות כניסה.

המשלחת מן האמירויות תוכננה להגיע לישראל קודם לכן, אך מכיוון שלקראת ראש השנה ב-18 בספטמבר נכנסה ישראל לסגר כולל בעקבות הגל השני של הקורונה, האירועים נדחו. מדובר במשלחת גומלין למשלחת הישראלית שיצאה לאיחוד האמירויות בראשית חודש ספטמבר 2020.

לפי הסכם פטור מאשרות, ישראלים שיטוסו לאיחוד האמירויות לא יהיו זקוקים לוויזת כניסה ואזרחי איחוד האמירויות שיגיעו לישראל לא יזדקקו גם הם לוויזות. מדובר בהסכם יחיד מסוגו בין ישראל למדינה ערבית, לרבות מצרים וירדן.

מדיניות איחוד האמירויות ביחס לכניסת זרים נחשבת לליברלית, אך עדיין הנכנסים אליה מרוב מדינות העולם נזקקים לאשרות, כולל נכנסים ממדינות המערב ומרוב המדינות הערביות. רק נכנסים ממדינות המפרץ האחיות (למעט קטאר) פטורים מאשרת כניסה למדינה, וכעת ישראל מצטרפת למועדון האקסלוסיבי הזה.

אזרחי מדינות המערב ואזרחי רוסיה, סין ורוב מדינות אמריקה הלטינית לא מחויבים באשרת כניסה מראש, ויכולים לקבלה עם הגעתם לנמלי הכניסה לאמירויות.

לדברי פקיד בכיר באמירויות, ההסכמה הזו הובנה במהלך השיחות כששני הצדדים הביעו את הנכונות לפטור את המבקרים משתי המדינות באשרות כדי להקל על קשרי המסחר, הכלכלה והתיירות. הוא אמר כי התגובות החיוביות הן בישראל והן באמירויות להסכם, והדרך המהירה שבה מתפתחים הקשרים, הובילו להחלטה.

גורם בטחוני בכיר אומר כי ביטול הצורך באשרות כניסה לאזרחים ישראלים ואמירתיים במסגרת ההסכמים, התאפשר על רקע שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות. לדבריו כשעלתה הסוגיה במשא ומתן, נעשתה בדיקה של גורמי בטחון שונים, שכללה סימולציה של אירוע בטחוני וניסיון חדירה בדרך זו של גורם עוין לישראל. "התוצאות הראו שרמת שיתוף הפעולה שהתגברה מאוד מאז הצהרת ההסכמים באוגוסט, משיגה תוצאות גבוהות של אבטחה. כלומר, יכולת המעקב והמניעה של כניסת גורם עוין לישראל, דרך האמירויות היא גבוה, ועולה אף יותר על היכולות הדומות במקרה של רוב מדינות אירופה".

לדבריו הסכנה שגורם עוין כזה יגיע ממדינה אירופית רוויית מוסלמים והשפעות של ארגוני טרור כמו צרפת הולנד או שבדיה, גדול בהרבה מסכנה דומה מהאמירויות.

האמירויות מתחייבות להמשיך לסייע לפלסטינים

במקביל השרה לשיתוף פעולה בינלאומי של איחוד האמירויות, רים איברהים אל-השימי, נפגשה אתמול עם מזכ"ל אונר"א (ארגון הסיוע לפליטים פלסטינים) פיליפד לאזריני בנוגע לסכומי הסיוע הכספי שמעבירה איחוד האמירויות לפלסטינים. לפי הודעת דוברות הממשלה איחוד האמירויות התחייבו להמשיך לסייע ולנסות לקדם את רמת החיים של הפלסטינים: "השרה הדגישה את המחויבות של איחוד האמירויות לשיתוף פעולה ובמיוחד לאור מגפת הקורונה, לספק עוד סיוע ל-5.6 מיליון פליטים פלסטינים ברחבי המזרח התיכון". בשבע השנים האחרונות, איחוד האמירויות תרמו יותר מ 840 מיליון דולרים, מתוכם 218 מיליון דולרים לאונר"א ו 166 מיליון דולרים לתחום החינוך לפליטים פלסטינים".

בתוך כך הרשתות החברתיות באמירויות ובמפרץ סוערות, בעקבות תקרית שהייתה הבוקר במסגד אל אקצא בהר הבית בירושלים שבה קיללו נערים ונשים, מבקרים מהאמירויות שהגיעו להתפלל במסגדים. גולשים מהאמירויות מפרסמים ביטויי קשים נגד הפלסטינים "חסרי הבושה והדעת" ומי ששוכחים את הסיוע האמירתי הנדיב אליהם.