כשמקרי הקורונה בעלייה באירופה, בתי החולים ממהרים להיערך לחורף

שירותי הבריאות ברחבי אירופה מפיקים לקחים מהגל הקטלני הראשון באביב שעבר • בתי חולים ברחבי היבשת אוגרים תרופות וציוד מגן ופועלים להגדלת מספר המיטות

צוות רפואי מטפל בחולה קורונה בבית חולים בבלגיה / צילום: Francisco Seco, AP
צוות רפואי מטפל בחולה קורונה בבית חולים בבלגיה / צילום: Francisco Seco, AP

הגל השני של הקורונה באירופה מחזיר את הלחצים על בתי החולים בערים האדומות ביותר, ומכריח מערכות בריאות ברחבי היבשת להיערך למצבי חירום בהתבסס על לקחים שהופקו מהגל הקטלני הראשון באביב שעבר.

בפריז בתי חולים אוגרים תרופות וציוד מגן כדי להימנע מהמחסורים שהיו בהם לפני חצי שנה. ברחבי ספרד, בתי חולים גיבשו "תוכניות הגמשה" להגדלת מספר המיטות לחולי קורונה. בלומברדיה בצפון איטליה, שבה פרצה המגפה באירופה בתחילת 2020, מערכת הבריאות נערכת להעברת חולים למרחבים מאולתרים, כדי למנוע הצפה של חדרי טיפול נמרץ, כפי שקרה באביב.

ההידבקויות עולות במהירות ברוב אירופה, אך הגל השני לא גורם עד כה לתמותה שאפשר להשוות לנתוני מרץ ואפריל. עליית ההידבקויות מאז הקיץ פגעה בצעירים רבים, שצפויים פחות לחלות קשה. הנתונים משקפים בחלקם את היכולת המשופרת של המדינות לאתר את הנגיף, בעוד שחלק נרחב מההתפרצויות באביב לא השתקף בנתונים הרשמיים. יותר חולי קורונה מקבלים טיפול מוקדם, ולכן פחות מהם מגיעים לחדרי טיפול נמרץ. אבל הגורמים המקילים הללו מתפוגגים כאשר מספר הנדבקים מסתחרר אל מעבר לשליטה, והנגיף תוקף שוב מבוגרים, כשמערכות הבדיקה, האיתור והבידוד החדשות באירופה מתקשות לעמוד בקצב.

הרופאים חוששים שהגרוע ביותר עוד לפניהם

צרפת דיוחה על 163 מקרי מוות מקורונה בבתי החולים ביום שלישי השבוע, מספר הגבוה ביותר מאז שהסגר הוסר במאי. בשבוע האחרון עלתה התמותה היומית על 100, עלייה של 50% מהשבוע שלפניו. זה עדיין רחקו מהנתונים של אפריל, שהגיעו אז
ל-400-600 מתים ביום.

באיטליה מתים כעת כ-70 חולים ביום. המדינה הצליחה לצמצם את התמותה לנתון חד-ספרתי באוגוסט, אך המאמצים נכשלו מאז. עדיין מדובר על תמותה נמוכה מאוד בהשוואה לאפריל, אז היא רשמה שיא של 900 ביום. בשתי המדינות, הרופאים חוששים שהגרוע ביותר עוד לפניהם.

"הגל הראשון גרם לנו תשישות, אנחנו עדיין עייפים ממנו מבחינה נפשית. רק הרעיון של לעבור את כל זה מחדש לא עולה על הדעת", אמר דניאל דה סילבה, מנהל יחידת הטיפול הנמרץ בבית החולים דלפונטן בפרבר סאן-דני בפאריס.

בארה"ב, שבה ההידבקויות עלו בשליש ב-3 השבועות האחרונים והתמותה נשארה יציבה יחסית, בתי החולים נוקטים אמצעים דומים לאלו שבאירופה, כולל אגירת תרופות וציוד מגן כמו מסכות. רופאים ואנשי מנהל אומרים שהם יהיו מוכנים יותר הפעם אם מספר המקרים יישאר גבוה, בזכות הידע על איך הנגיף מופץ ואילו תרופות הראו את התוצאות הטובות ביותר.

ממשלת צרפת התחייבה בקיץ להגדיל את ההשקעה במערכת הבריאות הלאומית, ולהגדיל את מספר העובדים ואת השכר בבתי החולים, אך יכולת הקליטה שלהם לא עלתה משמעותית בחודשים האחרונים. בסאן דני, מחצית ממיטות הטיפול הנמרץ כבר תפוסות על ידי חולי קוביד, ובית החולים ביטל טיפולים אלקטיביים רבים.

הרופאים בבית החולים אומרים שהם מכירים את הנגיף טוב יותר מאשר תחילת השנה, אך הם חוששים ממחסור בכוח עבודה ובמשאבים לטפל בעלייה הצפויה בכמויות החולים. "זה מתסכל, מפני שאנחנו יודעים לטפל טוב יותר בחולים כעת, אבל לא נוכל לעשות את זה", אמר ד"ר פרנסואה לאוט, מנהל מחלקת הקורונה.

בלומברדיה סביב מילאנו, מומחי בריאות חזו השבוע שמספר חולי הקורונה ביחידות הטיפול הנמרץ יעלה ל-600 בסוף אוקטובר, מ-120 כעת. רשויות הטילו בתגובה עוצר מ-11 בלילה, ועוד הגבלות מעבר להגבלות הארציות באיטליה.

ערים במחוז כמו ברגאמו שספגה את המכה הגדולה בגל הראשון רואות עד כה בסתיו פחות הידבקויות. "המצב בשליטה לפי שעה, אבל אנחנו בכוננות גבוהה בגלל העלייה במילאנו", אמר קרלו אלברטו טרסלבי, המנהל הרפואי של מערכת הבריאות הציבורית בברגאמו. "אנחנו מארגנים מחדש את בתי החולים שלנו כדי לעזור יותר למילאנו".

ייתכן שהעיר סופגת הפעם מכה קלה יותר מפני שתושבים כה רבים נדבקו בגל הראשון וכעת הם מחסונים במידת מה, אמר ד"ר טרסלבי. בנמברו, עיירה קטנה מחוץ לברגאמו שבה מתו 1.3% מהתושבים במרץ, למחצית מהתושבים שנבדקו ביולי היו נוגדנים לנגיף.

במדריד, אחת ממוקדי הגל השני באירופה, הלחצים כבר ניכרים בבתי חולים. חולי קורונה תופסים חמישית מן המיטות בכל בתי החולים באזור מדרד, ו-39% ממיטות הטיפול הנמרץ.

בית החולים גאורגיו מרניון, הגדול ביותר בספרד עם 1,150 מיטות, נאלץ לשגר חולים למלון סמוך ולבית חולים שדה צבאי בגל הראשון באביב. "קשה להעלות על הדעת מה עברנו ברגעים ההם", אמר חבייר מוניוז, המנהל הרפואי של בית החולים. אבל מערכת הבריאות הפגינה את הגמישות שלה, וכעת היא מוכנה יותר לגל הבא. בית החולים אגר ציוד מגן לארבעה חודשים בתפוסה מלאה, אמר מוניוז. עובדי הבריאות קיבלו הכשרה בהליכים חדשים ותמיכה במצבם הנפשי.

צוות רפואי מביא אדם חולה בקורונה לביה"ח במדריד / צילום: Juan Medina, רויטרס
 צוות רפואי מביא אדם חולה בקורונה לביה"ח במדריד / צילום: Juan Medina, רויטרס

המספרים עולים גם באנגליה ובפולין

צפון מערב אנגליה היא חממה נוספת של קורונה. מיטות טיפול נמרץ בליברפול, העיר המוכה ביותר, הן בתפוסה של 95% בימים האחרונים. חלק מהבעיה הוא שמיטות רבות התמלאו בחולים שדחו ניתוחים מוקדם יותר השנה בגלל הגל הראשון של המגפה, אמר טריסטן קופ, המנהל הרפואי של בתי החולים האוניברסיטאים בליברפול. "הפעם, בתי החולים הם בתפוסה רגילה או גבוהה, וחולי הקורונה הם תוספת לזה", הוא אמר. ניתוחים אלקטיבים לא דחופים כבר הופסקו במקומות רבים, כאשר בתי החולים מרכזים את מאמציהם בשמירה על טיפולי סרטן וניתוחים דחופים.

הלחץ על בתי החולים עשוי להגיע בקרוב לרמות קריטיות במדינות מרכז אירופה כמו פולין, שנמנעה מן הגל הראשון של הקורונה, אך מתמודדת כעת עם עלייה מהירה בתחלואה. הרשויות הורו לכמה בתי חולים לשחרר חולים רגילים בהתרעה קצרה ולהתקין את אמצעי הבטיחות הנדרשים לטיפול בחולי קורונה.

ביום שלישי השבוע בבית חולים קטן בעיר צ'רנקוב עדיין נבנו קירות אגף קורונה חדש שיאכלס 15 מיטות, זהו האגף השלישי שנבנה בשבוע. בחוץ המתינו אמבולנסים עם 15 חולים להשלמת העבודות, סיפרה המנהלת בוז'נה סדובסקה.

כמה רופאים בפולין נטשו את העבודה בטענה שאין להם תמיכה. בבית החולים צ'רניאקובסקי בוורשה, הצוות קיבל ב-9 באוקטובר הוראה ממשלתית: לקבל עשרות חולים קורונה מ-8 באוקטובר. "לאן נפנה את החולים ששוכבים כעת במיטות האלה?", אמר תומאש זיגל, שלדבריו התפטר מתפקיד המנהל הרפואי אחרי שבוע בתפקיד. "מי טיפל בחולים שאין להם קורונה, ושוללים מהם את המקומות האחרונים בבית החולים?".