גם רבעון חזק לא הציל את התשואות השנה בגמל ובהשתלמות

למרות התאוששות ברבעון השלישי, מציגים שוקי הגמל וקרנות ההשתלמות תשואה ממוצעת שלילית בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה • מובילים בתשואות: אלטשולר שחם ומור בית השקעות

גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גלעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 הופקדו לקרנות ההשתלמות בישראל כספים בהיקף כולל של כ-17.95 מיליארד שקל, ונמשכו מהן כספים בהיקף כולל של כ-10.32 מיליארד שקל, שהיו סדר גודל של 4.5% מסך הנכסים המנוהלים הממוצע נכון לאותה תקופה. לעומת זאת, בתשעת החודשים הראשונים של 2020 הופקדו לקרנות ההשתלמות 18.75 מיליארד שקל, ונמשכו מהן כ-10.83 מיליארד שקל, שמהווים כ-4.3% מהנכסים המנוהלים בקרנות מתחילת השנה.

על פניו, נתונים אלה לא מעידים על משבר עמוק בשוק העבודה המקומי - דבר שמעיד כנראה על כך שהאוכלוסיות שנהנות יותר מאחרות מקרנות ההשתלמות ומתנאים סוציאליים מלאים, גם נפגעו פחות מהמשבר. לחילופין, נראה כי מרבית אלה שהוצאו לחל"ת או שאיבדו את מקום עבודתם ואת זרם ההכנסות שלהם, לא השפיעו בצורה משמעותית על מפת ההפקדות והמשיכות.

מציאות זו באה לידי ביטוי גם בגידול של 1.3% בהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות ההשתלמות מתחילת השנה, לסכום נוכחי של כ-253.5 מיליארד שקל, למרות תשואות שליליות בחישוב כלל-ענפי. בתוך כך, נרשמו שינויים בתנועות הכספים אל ומחוצה לקרנות ההשתלמות במהלך אותם חודשים, שהושפעו ישירות מהסגר הראשון - אותו גל ראשון של משבר הקורונה.

לצד זאת, נציין כי נכסי קופות הגמל לתגמולים הסתכמו בסוף ספטמבר בכ-246.9 מיליארד שקל - קיטון סמלי של שברירי אחוז ביחס לסוף 2019. בהקשר זה נדגיש כי 2020 מתנהגת שונה בתחום ההפקדות והתשלומים גם בקופות הגמל לתגמולים. זאת, משום שבתשעת החודשים הראשונים של השנה ההפקדות לקופות הגמל לתגמולים קטנו בשיעור חד, של כמעט 13%, ביחס להפקדות שהיו בתקופה המקבילה ב-2019 (בעיקר בגלל מה שקרה בחודשים אפריל ומאי), בעוד שהמשיכות מהקופות על ידי העמיתים קטנו בכ-2%.

תשואות קופות גמל  לתגמולים - מסלולים כלליים ולבני 60 ומעלה
 תשואות קופות גמל לתגמולים - מסלולים כלליים ולבני 60 ומעלה

תשואות של עד 6% ברבעון השלישי לבדו

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2020, עולה כי שוק קרנות ההשתלמות רשם תשואה שלילית של מינוס 1.1%, וזאת בדומה למגמה הכוללת של כלל אפיקי החיסכון לטווח ארוך, שפועלים בשוקי ההון ותלויים בהם במידה רבה עד מוחלטת. כך, בתשעת החודשים שמינואר ועד לספטמבר רשמו גם קופות הגמל לתגמולים תשואות שליליות בממוצע כלל-ענפי של מינוס 1.15%.

לצד זאת, קופות הגמל להשקעה, שבהן מנוהלים כיום נכסים בהיקף כולל של כ-16 מיליארד שקל, איבדו 0.9% מערכן בשל התשואות, בעוד שקופות הגמל חיסכון לכל ילד וילדה רשמו תשואה שלילית ממוצעת של מינוס 1.6%, בגלל ההטיה הניכרת שלהם לאפיקי חיסכון מוטי סיכון (כלומר, יותר מניות, מתוך תפיסה מבוססת שיותר סיכון מניב יותר תשואה בחיסכון לטווח ארוך). נציין כי בקופות גמל לחיסכון לכל ילד וילדה מנוהלים כיום נכסים בהיקף כולל של יותר מ-9.8 מיליארד שקל.

אגב, קרנות הפנסיה המקיפות החדשות רשמו מתחילת 2020 תשואה שלילית של מינוס 1.4% בממוצע, בעוד שהפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח רשמו בתקופה הזו תשואה שלילית של מינוס 1.5%.

עם זאת, התשואות ב-2020 תנודתיות יותר מהרגיל, כפועל יוצא לגלי ההדף האדירים שמגפת הקורונה גורמת להם בשוקי ההון. כך, ברבעון השלישי של 2020 רשמו קרנות ההשתלמות תשואה ממוצעת של 3.6%, כשטווח התשואות בקרנות הכלליות שבחנו (שגדולות מחצי מיליארד שקל ושפתוחות לכלל הציבור) עמד על 2.5% עד 5.2% ברבעון אחד.

בקופות הגמל לתגמולים מדובר ברבעון שלישי חזק במיוחד גם כן, עם תשואות שהגיעו עד ל-6% במסלולי עד גיל 50 המובילים, עד ל-4% במסלולים לגילאי 50 עד 60 הגדולים, ועד ל-3.55% במסלולים לגילאי 60 ומעלה.

ואולם, בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים עולה כי התמונה בענף חיובית, במידה רבה הודות לרבעון השלישי ובעיקר ליולי ולאוגוסט. כך, מאז אוקטובר 2019 ועד לסוף ספטמבר 2020 רשמו קרנות ההשתלמות תשואה מצטברת של כ-1.8% בממוצע ענפי, כשקופות הגמל לתגמולים רשמו בתקופה זו תשואות של 1.5% בממוצע. קופות הגמל להשקעה והקופות חיסכון לכל ילד וילדה רשמו בתקופה זו תשואה של 2.8% ו-1.9%, בהתאמה.

תשואות קרנות ההשתלמות נומינלי ברוטו
 תשואות קרנות ההשתלמות נומינלי ברוטו

בראש: המנהל הגדול ביותר - והחדש שצומח

וכיצד נראית מפת הגופים המנהלים בתחרות על התשואות? עיבוד נתוני הגמל-נט מלמד כי בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבניהול גילעד אלטשולר ורן שחם, ובית ההשקעות מור, שבניהול יוסף לוי ובנו אלי לוי, ממשיך להוביל במרבית המסלולים, עם הובלה בתשואות ב-12 החודשים האחרונים. למעשה, מדובר בשני גופים דומים ושונים בעת ובעונה אחת בהסתכלות על שוק הגמל. בשני המקרים מדובר בבתי השקעות שצומחים מהר הודות למוניטין טוב שיצא להם בשל הצטיינות בתשואות.

אלא שבעוד מור הוא שחקן חדש בשוק הגמל וההשתלמות, עם כל היתרונות לקוטן שיש (ושאותם הוא יודע לנצל היטב דרך מנהל ההשקעות בפעילות החיסכון לטווח ארוך שלו, אורי קרן), הרי שאלטשולר שחם כבר נהפך ממזמן לשחקן הכי גדול בשווקים אלה, ולמרות הגודל הוא מצליח להניב תשואות גבוהות מאלה של רוב מתחריו.

בהקשר זה נציין כי קרן השתלמות הגדולה בשוק, זו של אלטשולר שחם, מציגה את התשואה הטובה ביותר מבין קרנות ההשתלמות הגדולות, כשמקרב אלה שאינן זניחות בהיקפן, אבל קטנות מ-4 מיליארד שקל, הקרן של אלטשולר שחם שנייה לזו של מור. הקרן של מור מצדה מציגה תשואה יוצאת דופן של 11.4%, שמבטאת גם יתרון לקוטן, שיצטמק ככל שהקרן של מור תמשיך לגדול. למעשה, שני הגופים האלה הם היחידים שמציגים תשואות חיוביות בהשתלמות ובגמל לתגמולים מתחילת 2020 (כשמסלול אחד של אנליסט מצטרף אליהם בקבוצת גילאי 50 עד 60).

בהסתכלות על הרבעון השלישי בלבד עולה כי מי שבולטות בראש הן הקופות והקרנות של בית ההשקעות אקסלנס, שנמצא בבעלותה המלאה של קבוצת הביטוח הפניקס, בראשותו של אייל בן סימון, שגם מנהלת את ההשקעות בגמל של אקסלנס. לצדן בולטות לחיוב ברבעון השלישי גם קופות וקרנות של מיטב דש, המנוהל על ידי אילן רביב, של מגדל שבניהול רן עוז, ושל אנליסט שבניהול איציק שנידובסקי.

וכמו בפנסיה החדשה המקיפה ובביטוחי המנהלים, גם בגמל ובהשתלמות בולטת לרעה מנורה מבטחים, בתחתית מרבית הדירוגים הנוכחיים. 

תשואות קופות גמל  לתגמולים - מסלולים עד גיל 60
 תשואות קופות גמל לתגמולים - מסלולים עד גיל 60