בריטניה מוכיחה: סגר הדוק יעיל אפילו נגד המוטציה האנגלית

הסגרים ההדוקים שהוטלו באירלנד ובבריטניה בשבועות האחרונים מראים כי גם אם המאבק בקורונה במדינות רחוק מניצחון, הצעד יעיל בהפחתת מקרי ההדבקה כתוצאה מהמוטציה • מבצע החיסון ההמוני בבריטניה מוביל את העולם במספר המתחסנים הכולל

ראש הממשלה בוריס ג'ונסון צופה במתחסנים בבית חולים בלונדון, בחודש שעבר / צילום: Reuters
ראש הממשלה בוריס ג'ונסון צופה במתחסנים בבית חולים בלונדון, בחודש שעבר / צילום: Reuters

בעוד ברחבי העולם מדינות סוגרות את הגבולות מחשש להתפשטות של "המוטציה הבריטית", הניסיון של השבועות האחרונים מהממלכה המאוחדת מראה כי סגר הדוק עשוי להיות כלי יעיל נגד ההתפשטות שלה.

על רקע החשש מהמוטציה החדשה ובעקבות מספר המקרים המזנק, בריטניה נכנסה לסגר הדוק "מדרגה 5" לפני כשלושה שבועות, הכולל את השעיית הלימודים, איסור התקהלות גורף ואיסור על יציאה מהבית לצרכים לא-חיוניים. מאז, הולך ויורד מספר המקרים בממלכה המאוחדת, למרות הדומיננטיות בקרב הבדיקות לזן החדש, שככל הנראה התפתח בהדרגה בדרום-אנגליה מספטמבר, והתפשט במדינה וברחבי העולם.

בשבוע האחרון נרשמו בבריטניה 35 אלף מקרים חדשים של קורונה בממוצע מדי יום, לעומת כ-60 אלף מקרים חדשים בממוצע מדי יום בשבוע הראשון של ינואר. מספר מקרי הקורונה אתמול (א') עמד על 30 אלף, ירידה של 22% לעומת המספר ביום ראשון בשבוע שעבר (38,500 מקרים). מספר המתים, עם זאת, ממשיך לטפס, ככל הנראה בעקבות משך הזמן שלוקח למחלה להתפתח והטיפול הרפואי בחולים הקשים, ועומד על כ-1,200 בני אדם ביממה.

"המוטציה הבריטית" עוררה בהלה בינלאומית כבר בדצמבר, אז הודיעו ראש הממשלה הבריטי ושר הבריאות כי היא "ככל הנראה" עומדת בבסיס ההתפשטות המהירה של הנגיף בדרום-אנגליה, כולל לונדון, בחודשים שקדמו לכך. מדענים בריטיים העריכו כי היא עלולה להיות מדבקת יותר בשיעור של 1.8 לעומת "זן ווהאן" שהתפשט בעולם עד אז. מדינות אירופה סגרו מיידית את הכניסה מבריטניה באמצעות טיסות וגם את הגבולות הקרקעיים, ותור של אלפי משאיות נוצר בצד הבריטי של התעלה בעקבות הסירוב הצרפתי להכניס נהגים שלא עברו בדיקות קורונה.

מאז, אימצה בריטניה אופי פעולה מחמיר נגד התפשטות הנגיף, ביחד עם מבצע חיסון המוני שעד כה מוביל את העולם במספר המתחסנים הכולל. התוצאה, כאמור: משיא של כ-60 אלף מקרי ביום בשמונה בינואר ירדה התחלואה בממלכה המאוחדת לכ-33 אלף מקרי קורונה ביום שבת. זהו עדיין שיעור גבוה ביחס לרוב מדינות אירופה, אולם נמוך ביחס לעבר הקרוב.

בריטניה רחוקה מלנצח את נגיף הקורונה במאבק, והיא המדינה באירופה שבה נרשם המספר הרב ביותר של קורבנות (קרוב ל-100 אלף בני אדם). ואולם, הנתונים מראים אפקטיביות של צעדי סגר גם נגד הווריאנט שאמור להיות מדבק יותר.

גם באירלנד הסמוכה, שגם בה החשש היה מהתפשטות מהירה של הווריאנט הבריטי, ושהובילה את העולם בקצב הצמיחה של המגפה בתחילת ינואר, הסגר ההדוק שהוטל בתחילת החודש הוכיח את עצמו כאמצעי יעיל. משיא של 6,500 מקרים ביום בממוצע ב-10 בינואר ירד השיעור ל-2,100 מקרים ביום בממוצע נכון לאתמול.

במקביל, בריטניה מתקדמת עם מבצע החיסונים שלה, לאחר שהודיעה כי לא תשמור מנות חיסון נוספות לטובת החיסון השני, וכי תאפשר מרווח של 12 שבועות בין החיסונים, לעומת 3 שבועות כמומלץ. אתמול ניתנו בבריטניה ביום אחר קרוב לחצי מיליון חיסונים - שילוב בין החיסונים של שותפות פייזר-מודרנה והחיסונים שפיתחה חברת אסטרה-זנקה בשיתוף אוניברסיטת אוקסופרד. כ-75% מבני ה-80 ומעלה, אמר אתמול שר הבריאות מאט הנקוק, חוסנו עד כה במנה הראשונה. עד כה ניתנו בבריטניה כולה 6.4 מיליון מנות חיסון, באוכלוסייה המונה כ-66 מיליון בני אדם. באירלנד, לעומת זאת, טרם התחיל מבצע החיסונים.

כעת, כמו מדינות אחרות, בריטניה מתגוננת בפני מוטציות אחרות, והממשלה דנה בימים אלה בצעדים, כולל שליחת מי ששבים ממדינות מסוימות לבידוד במלונות, הרחבת מספר הבדיקות הנדרש ואופיין ועוד. רוב המומחים מסכימים כי "אין להרפות" במאבק, וכי אסור להקל משמעותית בסגר, למרות המספרים היורדים. לפיכך, ראש הממשלה ג'ונסון צפוי להודיע בקרוב על הארכת הסגר, וכלי התקשורת ציינו כי רוב הסיכויים הם שהלימודים בבתי הספר לא יתחדשו עד קצת לפני חג הפסחא, בתחילת אפריל.