החברה שרוצה להקים מפעל RNA בירושלים ב-200 מיליון דולר

אחרי שהקימה מעבדה לבדיקות קורונה, קבוצת AID של המשקיע ההונג-קונגי קלווין וו והישראלי שניר זנו שואפת להרחיב את פעילותה לפיתוח וייצור של מוצרי RNA

צילום: איל יצהר
צילום: איל יצהר

קבוצת AID של המשקיע קולין וו מהונג קונג ושל הישראלי שניר זנו, שהקימה את מעבדת הבדיקות לקורונה בירושלים והיא הזכיינית הישראלית של חברת בדיקות הקורונה BGI, הודיעה שבכוונתה להקים מתחם לפיתוח וייצור חיסוני RNA ומוצרי RNA נוספים. לדברי הקבוצה, בכוונתה להשקיע עד 200 מיליון דולר במתחם, שיוקם על בסיס מה שהיה מפעל המשאפים של טבע בירושלים.

לדברי אנשי החברה, במעבדת הקורונה של החברה הושקעו עד היום כ-30 מיליון שקל, ומועסקים בו 120 איש. 

"לא מתחרים בחיסון הקיים"

"אנחנו לא מתכוונים להתחרות בחיסון הקיים", מבהיר זנו, "אבל אנחנו רואים שיש מוטציות לווירוס וכנראה בעתיד יהיה צורך בחיסונים נוספים, ואנחנו גם רואים את הפוטנציאל של טכנולוגיית ה-RNA לטיפול במחלות אחרות. שכרנו את האתר שהיה של טבע בירושלים, ויש לנו אפשרות גם לקנות אותו. רכשנו ובכוונתנו להוסיף ולרכוש יכולות בתחום ה-RNA, ולהקים שם מרכז מחקר, פיתוח ומפעל ייצור. כך התגובה הישראלית למגפות חדשות תהיה מהירה יותר".

לדברי זנו, הכוונה היא לא להיות תחילה חברת תרופות, אלא CDMO, כלומר מפעל ייצור עבור חברות אחרות, שמתמחה בתחום מסוים. החברה מקווה לרשום הכנסות בתוך כשנה, ובהמשך לשמש כמרכז מחקר וייצור גם לחברות ש-AID תקים בעצמה או תרכוש. 

"אנחנו במגעים עם כמה חברות מהעולם כדי לייצר עבורן בישראל", אומר זנו. "איננו יכולים עדיין לחשוף את שמות החברות. כרגע ההתמקדות היא בבחירה של פרויקט ראשון לאתר, שעדיין איננו יודעים אם הוא יהיה פרויקט חיצוני או עצמאי".

החלום לעתיד, אומר זנו, הוא לייצר על בסיס טכנולוגיית ה-RNA תרופות לסרטן. זה לא החלום רק של AID, אלא גם של מודרנה וביונטק שפיתחו את חיסוני הקורונה. "מהבחינה הזאת, הפעילות שלנו בתחום אבחון הסרטן ובניית מאגרי ידע בתחום הגנטיקה של הסרטן, תזין את התחום של פיתוח חיסוני RNA נגד סרטן", אומר זנו.

מהשקעות במדיה לרפואה

מפעל המשאפים של טבע נמכר ב-2020 לחברת ויתניה תמורת 107 מיליון שקל, בתנאי שהציוד של טבע, שעלותו מיליוני דולרים, יישמר לטובת אקוסיסטם הביומד הישראלי. בזכות התנאי הזה, הוקמה במהירות מעבדת הקורונה של AID, שהיא היום המעבדה הגדולה בישראל וערוכה לבצע כ-50 אלף בדיקות קורונה ביום. ממוצע הבדיקות בפועל הוא כ-10,000 ביום.

מפעילת המעבדה היא AID Labs, חברה בת של קבוצת AID Genomics שהיא הזרוע הישראלית של קבוצת AID Partners Capital של קלווין וו, הפועלת מהונג קונג וצפויה להשקיע בהקמת המפעל. קרן ההשקעות ידועה בהונג קונג בעיקר בהשקעותיה בתחום המדיה, אך בישראל היא ממוקדת בתחום הרפואי. רגע לפני סגירת נתב"ג, הגיע קלווין וו באופן אישי לביקור במעבדה, לאחר שפיקח על הקמתה מרחוק.

"בהונג קונג יצאנו מהגל השני רק לא מזמן, והרשויות השתלטו עליו בעזרת בדיקות", סיפר בראיון ל"גלובס". "בזמן הסגר השני ביולי היה מת, הכול היה סגור. הממשלה השתלטה על הכול בעזרת הרבה בדיקות, ויצאנו מהסגר רק עכשיו, במסעדות מותר לא יותר מששה אנשים בשולחן גם חדרי הכושר נפתחו". השניים מקווים שבדיקות רבות יעזרו גם לישראל.

נוסף על המעבדה בירושלים, הכריזה AID לפני כמה חודשים על כוונתה להקים מעבדת בדיקות קורונה גם בעזה. במעבדה שלה היא משתמשת בערכות הבדיקה של קבוצת BGI הסינית ושל חברות אחרות, וכן ברביכים שהיא מפתחת בעצמה. כך היא גם עונה לטענות על כך שמידע גנטי עלול לזלוג לסין. טענות דומות מנעו מ-BGI לזכות בכמה מהמכרזים שעליהם התמודדה בארה"ב.

אבל ב-AID אומרים שלא זו הסיבה שפיתחה בדיקות עצמאיות. "בניגוד למקומות כמו סין, שבהם יש מספיק כוח אדם לטיפול בבדיקות, בישראל נאלצנו לפתח מערכות שיבצעו לתהליך אוטומציה מבוססת בינה מלאכותית, בכל מקום שרק ניתן היה", אומר זנו.