אני טיפוס מופנם. האם זה יגביל אותי כמנהלת?

חדשות טובות למופנמים: ישנו מחקר שדוחה את ההנחה שאנשים מוחצנים יהיו מנהלים טובים יותר • גם ביל גייטס, סטיבן שפילברג, וורן באפט ואחרים, שנחשבים למופנמים, הצליחו מאוד כמנהלים וכיזמים • טור ייעוץ בנושאי קריירה 

טיפוס מופנם בתפקיד ניהולי / צילום: Shutterstock
טיפוס מופנם בתפקיד ניהולי / צילום: Shutterstock

מילאתי שאלון הערכת אישיות, ויצא שאני מדורגת נמוך על מדד המוחצנות. אני באמת יותר מופנמת ולא מרגישה בנוח במפגשים עם הרבה אנשים, מעדיפה שיחה אחד על אחד. האם זה יגביל את שאיפותיי להיות מנהלת או יזמת בעתיד?

אופיר, סטודנטית לתקשורת ומנהל עסקים

אופיר היקרה,

שאלוני הערכת האישיות נפוצים למדי, ומטרתם לזהות את הנטיות ואת ההעדפות שלנו בחומי התקשורת, קבלת החלטות, התמודדות עם שינויים וכדומה. אחד המדדים בשאלונים מעין אלה הוא רמת המוחצנות שלנו, שמתייחס למידת הנוחות שלנו באינטראקציות בין אישיות.

אנשים בעלי רמת מוחצנות גבוהה, נקראים גם אקסטרוורטים (extraverts), הם אנשים שמרגישים בנוח בניהול יחסים עם אחרים, נוטים להיות חברותיים, אסטרטיביים ומחציני רגשות. קל לזהות אותם שכן הם מדברים הרבה, מגיבים מהר ואינם אוהבים רגעים של שקט בשיחה.

לעומתם אנשים בעלי רמת מוחצנות נמוכה, מזוהים גם כאנשים עם נטייה לאינטרוורטיות (introverts), הם אנשים מופנמים יותר, מקשיבים יותר מאשר מדברים, עצורים יותר, כלפי חוץ נראים רגועים, ומאופקים. בשיחות איתם יש יותר רגעי שתיקה, מאחר והם אוהבים לחשוב כמה רגעים לפני שהם מדברים.

אנשים עם נטיה למוחצנות נטענים באנרגיה מאינטראקציה עם אנשים חדשים ואילו  בעלי הנטייה למופנמות מתרוקנים מאנרגיה באינטראקציה כזו. החלוקה באוכלוסיה בין הטיפוסים היא שווה, אולם מחקר משנת 2009 מצא כי שיעורם בקרב מנהלים גבוה  בהרבה באופן משמעותי - 96%! 

מחקרים גם מצאו קשר בין רמת מוחצנות גבוהה לביצועים גבוהים יותר בסביבה עסקית עם אינטראקציות ביניאשיות רבות ותכופות. כמו כן, נמצא קשר בין רמת מוחצנות להשפעה ולתכונות מנהיגות.

יחד עם זאת, למנהלים מוחצנים יש גם חסרונות, מאחר והם נוטים להיות במרכז העניינים ולעיתים אף להשתלט על השיחה. יתרה מכך, רבים מהמנהיגים הבולטים בעולם העסקי הם אנשים מופנמים. אלון מאסק, ביל גייטס, סטיבן שפילברג, וורן באפט ואחרים הצליחו מאוד בחייהם כמנהלים וכיזמים, כך שתכונת האופי הזאת לא הגבילה אותם ולכן אין סיבה שתגביל אותך.

מחקר שנעשה בשנת 2010 מצא כי במצבים מסויימים מנהלת או יזמת מופנמת יכולה להיות טובה ואפקטיבית אף יותר ממנהלת מוחצנת. בסיטואציות בהן העובדים הם פרו-אקטיביים, יוזמים ומלאי הצעות שיפור וייעול, נמצא כי מנהלים מופנמים נוטים להקשיב טוב יותר וליישם בהצלחה את הרעיונות של עובדיהם, דבר שהופך אותם למנהלים אפקטיביים יותר, במיוחד בסביבה מורכבת ומשתנה. המחקר אף מציע שההנחה כי אנשים מוחצנים יהיו מנהלים טובים יותר היא סטריאוטיפ שראוי לבחון אותו מחדש.

יכול להיות שיש צדדים באישיותך שאת יכולה לשפר כדי להיות מנהלת ויזמת יותר אפקטיבית כמו למשל ליזום יותר מפגשים עם אנשים חדשים, ללמוד לנהל שיחות קלילות (סמול טוק), להרחיב את רשת הקשרים שלך ולהתאמן בהצגה מול קהל. כל אלו הם שרירים שאת יכולה לפתח . בהצלחה!

פרופסור אמיר גרינשטיין הוא מרצה וחוקר בתחומי השיווק הפרו-חברתי והיזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. הוא כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein

יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית, מאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeasternבבוסטון. yanashechterman.com