נעצר תהליך החקיקה לאסור על עובדים לא מחוסנים להגיע למקומות העבודה

מלשכתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין נמסר כי השר יזם את הצעת החוק "במטרה לשמור על בריאות הקהל הרחב, ובפרט על תלמידי ישראל שאינם יכולים להתחסן. לצערנו, מספר משרדי ממשלה הביעו התנגדות נחרצת להצעת החוק ולא ניתן היה לקדמה"

יציאה מהבית בימי קורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס
יציאה מהבית בימי קורונה / צילום: כדיה לוי, גלובס

משרד הבריאות עצר את תהליך החקיקה שהחל לפני מספר חודשים, שנועד לאסור על עובדים בענפים מסוימים שלא התחסנו להגיע למקום העבודה. לפי ההצעה שנזנחה, רק מחוסנים, מחלימים ומי שיציג בדיקת קורונה שלילית יוכל להגיע למקומות עבודה הכוללים מפגש עם ריבוי אנשים.

המצב שנוצר הוא שכל מעסיק פועל כראות עיניו, אין אחידות, אין שיוויון, אין פיקוח על הנעשה, לא במגזר הפרטי ולא בציבורי. מלשכתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין נמסר כי השר יזם את הצעת החוק "במטרה לשמור על בריאות הקהל הרחב, ובפרט על תלמידי ישראל שאינם יכולים להתחסן. לצערנו, מספר משרדי ממשלה הביעו התנגדות נחרצת להצעת החוק ולא ניתן היה לקדמה".

המתנגדים העיקריים להצעת החוק הם משרד החינוך והאוצר, זאת למרות קיומה של חוות דעת של ד"ר שרון אלרועי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, מיום 14.3.21 שממליצה להגביל כניסת עובדים שאינם מחוסנים למוסדות חינוך, לבתי אבות ולמקומות שנקבעו במסגרת התו הירוק. "כניסת וריאנטים של הנגיף לישראל והחשש מווריאנטים נוספים שעלולים להיות אלימים יותר, מחדדת ביתר שאת את הצורך לייצר תנאים בטוחים במקומות שבהם קיימים מפגשים עם אנשים רבים, עם אוכלוסיות בסיכון או עם אוכלוסיות שלא יכולות להתחסן," כתבה אלרעי פרייס. לדבריה, "החשיבות של דרישה מאנשים העובדים עם ילדים בחינוך פורמלי ובלתי פורמלי לעבוד בתו ירוק חשובה כדי לשמור על אוכלוסייה זו שאינה יכולה להגן על עצמה כאשר אין עדיין חיסונים מאושרים לילדים".

היועץ המשפטי לממשלה הגיש את חוות הדעת האפידמיולוגית של אלרועי פרייס במספר הליכים שנדונו בבתי הדין לעבודה, שבמסגרתן ניסו עובדות רשויות מקומיות למנוע את הוצאתן הכפויה לחופשה לאחר שלא התחסנו וסירבו להציג בדיקות קורונה שליליות.

בית הדין לעבודה פסק באופן חד משמעי כי למעסיק מותר למנוע מעובדים להגיע למקום העובדה אם הם לא התחסנו ומסרבים להתחסן. כך היה במקרה של סייעת שהורחקה מעבודתה במועצה האזורית כוכב יאיר, וכך היה במקרה של עובדת סוציאלית המטפלת במשפחות ובילדים בעיריית נתניה. בהחלטה שניתנה בשבוע שעבר בעניין העובדת הסוציאלית, קבעה השופטת אסנת רובוביץ כי זכותו של המעסיק להגן על בריאות עובדיו והציבור גוברת על חופש העיסוק, על הזכות לפרטיות ועל הפגיעה באוטונומיה של העובד הסרבן.

בחודש מרץ אף הוגש בג"ץ על ידי עשרות הורים לתלמידים מרחבי הארץ בדרישה כי עובד חינוך שאינו מחוסן יידרש להציג כתנאי לכניסתו למוסד החינוכי בדיקת קורונה שלילית כל 72 שעות. טרם נמסרו תגובות משרדי הממשלה לעתירה.

לפני שלושה שבועות פרסם נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ הנחיה שעל פיה כל מנהל משרד ממשלתי רשאי לדרוש הצגת תו ירוק או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מכל עובד המועסק בעבודה עם "סיכון מוגבר", המוגדרת בין היתר כ"עבודה בחללים סגורים המאפיינית בריבוי מגעים בין אנשים או בשהייה ממושכת משותפת של אנשים בחלל עבודה משותף או בקרבה גופנית גבוהה לאנשים במהלך העבודה".

מדובר בהנחיה המשאירה למשרדי הממשלה שיקול דעת כיצד לפעול. אין גורם המפקח כיצד מופעל שיקול הדעת. משרד החינוך בחר שלא לדרוש ממורים להציג את התו הירוק, ומורים שלא התחסנו מגיעים לבתי הספר בלי שנדרש מהם להציג בדיקת קורונה שלילית.

גם במשרד המשפטים עדיין לא נדרשים העובדים העוסקים בקבלת קהל להציג תו ירוק, אך יש כוונה לחייבם בעקבות הנחיית נציב שירות המדינה. לצד זאת, אלפי עובדי מדינה שאינם עוסקים בקבלת קהל אך כן מקיימים פגישות עם גורמי פנים וחוץ אינם נדרשים ולא יידרשו להציג תו ירוק.

התוצאה היא שההחלטה איך לשמור על בריאות הציבור נתונה בידי כל מעסיק לפי שיקול דעתו, האם לקבוע איסור על עובדים להגיע למקום העבודה ואיך לאכוף את האיסור. המצב שנוצר אבסורד - מורים הפוגשים עשרות תלמידים מידי יום אינם מחויבים להציג תו ירוק או בדיקות קורונה שלילית, בעוד שעובדי רשויות מקומיות, מאותם השיקולים בדיוק של שמירה על בריאות הציבור, עשויים להידרש להציג תו ירוק, כל עיר בהתאם להחלטת ראש העיר.

נכון להיום חוסנו 54% מאוכלוסיית ישראל, מספר המאומתים ירד ל-27 ביום, 87 חולים מוגדרים במצב קשה ו55 מונשמים, זאת לאחר ש-6,371 בני אדם נפטרו. הגבלות רבות עדיין חלות, התו הירוק בתוקף, במקומות סגורים נדרשת עטיית מסיכה והגבלות על נמל התעופה בן גוריון מוארכות פעם אחר פעם. ירידת התחלואה לא מצדיקה את השאננות, את חוסר האחידות ואת הסיכון שהממשלה מעמידה את אזרחיה, שבהם מיליוני ילדים אינם מחוסנים.

תגובת משרד החינוך: "רוב מכריע של 85% מעובדי ההוראה במערכת החינוך הינם מחוסנים או מחלימים. לצד זה, התחלואה במערכת החינוך מצויה במגמת ירידה חדה: אחוז המאומתים לנגיף עומד על 0.01% בלבד, וב-99.9% ממוסדות החינוך הקדם יסודיים אין כלל תחלואה. בנוסף, רק במהלך החודש האחרון חלה ירידה דרמטית בשיעור של 75% במספר המאומתים.

"זאת ועוד, מערכת החינוך היא מערכת מפוקחת, נשלטת ומנוטרת. משרד החינוך מפעיל מרכז שליטה ארצי המנטר מדי יום את התחלואה ביותר מ-5,000 בתי ספר ו-21,000 גני ילדים ברחבי הארץ. תוך שעות בודדות מרגע קבלת ידיעה על מאומת - מרכז השליטה הארצי מבודד את כל הקבוצות שבאו עימו במגע. מסיבה זו משרד החינוך קוטע את שרשרת ההדבקה, ובולם את התפשטות הנגיף במערכת החינוך.

"אשר לנהלים החדשים של הנציבות: המשרד לומד את הנהלים, מברר את המשמעויות שלהם לגבי מערכת החינוך ובוחן את ההתאמות הנדרשות לגבי ציבור עובדי ההוראה".