מפלה לאקה נדל"ן בבית המשפט העליון: קדמת עדן תפתח את הקרקע שבמחלוקת

חברת אקה פיתוח ובנייה בבעלות היזם החרדי אלי קליין מחקה את ערעורה לבית המשפט העליון בעקבות המלצת השופטים • הערעור הוגש על החלטת המחוזי שקבע כי חברת קדמת עדן תזכה לפתח קרקע באזור בית שמש תמורת מאות מיליוני שקלים

מנזר בית ג'מאל והאדמות סביבו / צילום: יוסי זמיר
מנזר בית ג'מאל והאדמות סביבו / צילום: יוסי זמיר

חברת אקה פיתוח ובנייה בבעלות היזם החרדי אלי קליין מחקה היום (ה') את ערעורה לבית המשפט העליון בעקבות המלצת השופטים - נעם סולברג, דפנה ברק-ארז וענת ברון. זאת לאחר שהשופטים שמעו את טיעוני הצדדים.

הערעור הוגש על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים שקבע כי חברת קדמת עדן וחברות נוספות שבבעלות היזמית זיוה כהן תזכה לפתח את הקרקע שבאזור בית שמש תמורת מאות מיליוני שקלים.

הקרקע שייכת ל-"המסדר הסלסיאני של דון בוסקו" בבעלות הכנסייה הקתולית, ועו"ד דוד שמרון, בן דודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, מייצג את המסדר וערך את ההסכמים מול שתי החברות. על השטח המשתרע על כ-1,000 דונם בשווי המוערך בכחצי מיליארד שקל אמורות להיבנות כ-4,300 יחידות דיור לאוכלוסייה החרדית של רמת בית שמש שצפוי להניב רווחי עתק.

הדיון בבית המשפט העליון היום היה אמור לסיים את המלחמה ארוכת השנים שמנהלות אקה וקדמת עדן על הזכות לחכור ולפתח את השטח אך אקה, שהשקיעה מיליונים בהשבחת הקרקע כבר הודיעה שתמשיך במאבק המשפטי ותפנה שוב לבית המשפט המחוזי בנוגע לטענות שנולדו לאחר מתן פסק הדין בנובמבר 2020.

הסכסוך המשפטי בין אקה לקדמת עדן ולחברות נוספות בבעלות כהן החל בשנת 2015 אז נחתם הסכם חכירה לדורות בין המסדר לבין אקה, לאחר שבשנת 2006 נחתם הסכם פיתוח עם קדמת עדן שלא התקדם, ובשנת 2004 נחתם הסכם חכירה בין המסדר לבין חברות בבעלות זיוה כהן.

בשנת 2018 הפסידה אקה במאבק בבית המשפט העליון והמשיכה להילחם על מנת לממש את ההסכם שערכה עם הכנסייה בדרך של תקיפת מימוש ההחלטה על ידי קדמת עדן.

הערעור של אקה התמקד בטענתה כי קדמת עדן לא פעלה בהתאם להחלטה של בית המשפט העליון משנת 2018 למימוש זכותה בקרקע ולכן היא לא זכאית לקיים את ההסכם עמה.

אקה טענה כי קדמת עדן לא מימשה כנדרש את "זכות הסירוב" שלה כנדרש, מאחר והוסיפה במועד מאוחר למועד המימוש משקיעים נוספים. לעמדתה, קדמת עדן לא יכלה להכניס נהנים להסכם לאחר מועד המימוש שנקבע וכי האפשרות להוסיף נאמנים בעתיד יצרה חוסר וודאות ויתרון לקדמת עדן. הטענה של אקה נדחתה על ידי המחוזי.

"מסרבים להשלים עם פסק הדין"

בדיון שהתקיים הבוקר בבית המשפט העליון, דחו השופטים את טענותיה של אקה. השופטת ברון אמרה: "זה ממש מחזור הטענות שכבר עלו בבית המשפט המחוזי אחת לאחת. אתם מסרבים להשלים איתן ועם פסק הדין. הטענות שאדוני טוען מנסות לשנות בצורה מלאכותית את המצב בשטח".

השופט סולברג פנה למייצגיה של אקה, "אנו חושבים שפסק הדין (במחוזי- נ.ש.) נכון ואין כל עילה להתערבות. התוצאה מאכזבת מבחינתכם" והמליץ לאקה למחוק את הערעור. באי-כוחה של אקה התייעצו והסכימו למחיקת הערעור.

בית המשפט הטיל על אקה 15 אלף שקל הוצאות משפט. עו"ד ישראל עזיאל המייצג את קדמת עדן אמר בדיון כי ברגיל היה מסכים שלא יוטלו הוצאות אך מדובר במקרה "חריג" - "אנחנו באמת עוברים מסכת ייסורים. זה הליך משפטי רביעי".

עו"ד שומרון מטעם המסדר, הצטרף לבקשה להטיל הוצאות. שמרון התייחס לעיכוב בקבלת תמורה למסדר, לעיכוב הרב שנגרם ולהיקפים הגדולים.

המלחמה על הקרקע הובילה את אקה להגשת תלונות נגד עו"ד שמרון המנהל את ההליכים מטעם המסדר, הן למשטרה והן ללשכת עורכי הדין. שמרון מסר כי מדובר באמצעים שנועדו להפעיל לחץ לקראת הדיון בבית המשפט העליון ואין בהם ממש. בנוסף אקה הגישה תלונה שנדחתה לנציב השופטים נגד השופטת שניהלה את התיק במחוזי.

את אקה ייצג משרד הרצוג פוקס נאמן ועורכי הדין זאב שרף ודורון לנגה. את קדמת עדן ייצג משרד גרוס קלינהנדלר, חודק, גרינברג, שנהב. את המסדר ייצג עו"ד דוד שמרון.

חברת אקה מסרה בתגובה כי "אקה פיתוח ובנייה החליטה מרצונה החופשי למשוך את הערעור שהוגש על ידה בבית המשפט העליון ונערכת להליך מחודש בבית המשפט המחוזי שבו תדרוש גם את קיום ההסכם עמה, בין היתר לאור הגילויים הבעייתיים שנחשפו בקשר לצדדים לאחר ההכרעה האחרונה. החברה נחושה שלא לוותר על זכותה בקרקע אותה רכשה בתום לב ובאישור הכס הקדוש להסכם זה ללא כל הסתייגות או החרגה והיא תפעל בכל הדרכים המשפטיות העומדות לרשותה".