בעקבות חשיפת גלובס: ראשי השלטון המקומי מתנגדים להמלצות ועדת פינס

הבוקר חשף גלובס כי חלק מהמלצות ועדה ממשלתית לרפורמה בתחום המחצבות כוללת צמצום משמעותי ביכולת של רשויות מקומיות להתנגד לפעילות מחצבות בשטחן • מרכז השלטון המקומי: "נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו על-מנת לעצור את היוזמות"

מחצבה / צילום:רויטרס
מחצבה / צילום:רויטרס

במרכז השלטון המקומי מתנגדים להמלצות של ועדת פינס שנחשפו בגלובס, לפיהן חלק מסמכויות ראשי הערים לאשר פעילות מחצבות יועברו לגופים ארציים כמו  הוועדה לתשתיות לאומיות (הוות"ל).

הבוקר (א') פרסם גלובס את עיקרי ההמלצות שכלולות בדוח מפורט שחיבר צוות משרדי בראשות מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יאיר פינס, בנוגע לרפורמות בתחום המחצבות.

בין היתר נוגע הדוח ביחסים המורכבים בין השלטון המקומי לארצי, במה שהפך לחסם בפתיחת מחצבות חדשות, או הפעלתן מחדש של כאלה שתקופת ההפעלה של מפעיליהן הסתיימה, והן חזרו למדינה ויצאו לשיווק מחודש. מחד המדינה זקוקה למשאב העיקרי מתחום המחצבות - החצץ. מצד שני, התופעה של התגברות מאבקים מקומיים נגד פעילות מחצבות על רקע חשש מירידה באיכות החיים של התושבים, הביאה לא אחת ראשי ערים ומועצות להצטרף כתף אל כתף במאבקים נגד הפעלת מחצבות. התוצאה - חוסר יכולת להפעיל מחצבות למשך תקופות ארוכות.

אחת ההמלצות ועדת פינס מגיעה מתחום התכנון והרישוי. "לאור האינטרס הלאומי בהבטחת מלאי עתודות חומרי גלם, יש לקדם תכנון מפורט למחצבות המתאימות לכך במוסד ארצי ייעודי המתמחה בתכנון תשתיות. בהקשר זה יצוין כי לוות"ל ולמועצה הארצית לתכנון ולבנייה יש סמכות קיימת בתכנון מחצבות, ולפיכך אין צורך בשינוי חקיקה", נכתב.

בסעיף "היתרי בנייה" נכללת המלצה "להעניק פטור מלא מהיתר להקמת מתקני גריסה וניפוי בתחומי מחצבות, בדומה לפטור הקיים מעבודות כרייה וחציבה... הקמת המתקנים תאושר על-ידי המפקח על המכרות (ששייך למשרד האנרגיה. ג"ל) בכפוף להמצאת תוכנית הנתמכת, בין היתר בתצהירים של החברה".

המלצה נוספת מבקשת לקיים שינוי חקיקה בחוק התכנון והבנייה, "בנוגע להרחבת סמכות רשות הרישוי של הוועדה לתשתיות לאומיות גם למצבים שבהם אושרה תשתית לאומית בתוכנית שאושרה על-ידי ועדה מחוזית או על-ידי מועצה ארצית".

המלצה אחרת היא לגבי רישיון עסק - תחום שבשליטת רשויות מקומיות, לפחות עד כה. "יש לרכז את הסמכויות למתן רישיונות עסק בתחום החציבה בדרג הארצי ו/או להסמיך דרג ארצי למתן רישיון כאמור במקרה של עיכוב במקרים בהם ניתן רישיון חציבה על-פי פקודת המכרות", נכתב.

מנגד ועדת פינס מציעה להעניק לראשי ערים שיפעלו להפעלת מחצבות בשטחן "סוכריה". "הצוות ממליץ לרמ"י ולמשרד האוצר לגבש מנגנון תמריץ כספי לרשויות מקומיות שבתחומן תופעל מחצבה מכוח מכרז, בשל השפעות פעילות המחצבה הסמוכה על תושביהן ובתמריץ לשיתוף פעולה", נכתב בדוח.

כצפוי, מי שאינם שבעי-רצון מההמלצות הם אנשי מרכז השלטון המקומי, שבראשו עומד ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס. "השלטון המקומי מתנגד נחרצות למסקנות המוצגות בדוח, ואנחנו נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו על-מנת לעצור את היוזמות", נמסר לגלובס ממרכז השלטון המקומי.

שם המשיכו ומסרו כי "מחצבות רבות ממוקמות בסמיכות גבוהה ליישובים, והדוח אינו מביא לידי ביטוי הן את מפגעי הרעש והפגיעה באיכות החיים והן את ההשלכות הבריאותיות של מגורים בסמיכות למחצבות. נמשיך לעמוד לצד התושבים במאבקם למען בריאותם ואיכות חייהם, תוך קידום פתרונות ישימים לפעילות המחצבות מבלי שיהוו מפגע סביבתי".