הפנסיות במערכת הביטחון נוסקות בקצב מסחרר, וזאת כנראה רק ההתחלה

מבוטחי הפנסיות התקציביות יעלו למדינה 840 מיליארד שקל עד סוף המאה, ולפי דוח החשב הכללי באוצר יותר מ-30% מתוכם ילך לגימלאי מערכת הביטחון • בעוד 15 שנה ההוצאות על הפנסיה התקציבית אמנם תחל להתכווץ, אבל בינתיים תתפתח בעיה חדשה: פנסיית הגישור

אביב כוכבי ובני גנץ / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
אביב כוכבי ובני גנץ / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

הפנסיה התקציבית - זה שמה של המפלצת הכי גדולה בתקציב המדינה. 840 מיליארד שקל תשלם המדינה לגמלאיה לפי האומדן העדכני ל-2020 שפרסם החשב הכללי באוצר, 41.5 מיליארד שקל יותר מב-2019. הסכומים האלה גדלים מדי שנה, בקצב של עשרות מיליארדים ואחוזים.

הפנסיה התקציבית היא הטבה ניכרת שמקבלים עובדי מדינה ולא מקבלים עובדי מגזרים אחרים. בזמן ששכירים "מן השורה" מפרישים בכל חודש 7% משכרם, המבוטחים בפנסיה תקציבית מפרישים רק 2%. נכון להיום האוצר לא מתכוון לשנות את זה.

בתוך שלל הרפורמות והצעדים שפורסמו במסגרת חוק ההסדרים של התקציב הקרוב, לא נכללת שום הצעה לשנות משהו בזכויות העובדים המבוטחים בפנסיה תקציבית. מדובר אחרי הכל בקבוצת לחץ מהגדולות והחזקות במשק.

עלייה של עשרות מיליארדים בשנה

החבות האקטוארית על הפנסיה למערכת הביטחון, ללא פנסיית גישור שנתעכב עליה בהמשך, הגיעה ל-260 מיליארד שקל ב-2020. מדובר בכ-30.1% מהחוב הממשלתי הכולל למבוטחי הפנסיות התקציביות. לשם השוואה, החבות האקטוארית לעובדי הוראה עומדת על 111 מיליארד שקל בשנת 2020, וזו של גמלאי המשטרה על 80.86 מיליארד שקל.

ובינתיים, שר הביטחון בני גנץ נאבק בכוונת האוצר למנות חשב שיהיה אחראי על יחידת התשלומים והפנסיה של צה"ל. החבות האקטוארית לגמלאי המדינה עלתה מ-66.5 מיליארד שקל בשנת 2019 ל-69.6 מיליארד שקל בשנה העוקבת - 2020, כשמספר הזכאים עלה מ-44,014 גמלאים ל-44,289 גמלאים.

ממוצע קצבאות הזקנה לגמלאי מערכת הביטחון (ללא צה"ל) עלתה מ-19,246 אלף שקל בממוצע ב-2019 ל-19,538 אלף שקל ב-2020. ממוצע קצבאות הזקנה לגמלאי צה"ל עלה מ-14.09 אלף שקל ב-2019 ל-17.5 אלף שקל ב-2020.

עיקר ההתחייבויות של המדינה לפנסיה כולל ארבע קבוצות עיקריות שהשינוי העתידי בהן הינו פועל יוצא של כמה כיוונים מנוגדים. האחד: תשלומי הפנסיה התקציבית. השני: תמיכה בקרנות הפנסיה הוותיקות, השלישי: פנסיית הגישור, והרביעי: סבסוד הריבית באג"ח המיועדות.

בהקשר זה, אגף התקציבים באוצר הפיץ הבוקר טיוטה מעודכנת של הפרק הפיסקאלי בחוק ההסדרים, ולפיה יש לעצור את הנפקת אגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה ולהחליף אותן במנגנון שיבטיח תשואה מינימלית לחוסכים.

הדור הבא של הפנסיה התקציבית

נקודת האור בסיפור הזה היא שימיה של הפנסיה התקציבית קצובים (גם אם ממש לא ספורים): כל מי שהצטרף לשירות המדינה אחרי 2004 אינו זכאי לפנסיה תקציבית. השער ננעל בתקופתו של בנימין נתניהו כשר האוצר. לכן, תשלומי הפנסיה השוטפים ימשיכו לגדול בכל שנה עד שיגיעו לשיא של 35 מיליארד שקל ב-2038 ואז יתחילו בהדרגה לרדת. הם אמורים להתפוגג סופית מחיינו רק לקראת שנת 2080, כך שילדינו ובעיקר נכדינו כבר יחיו בעולם ללא פנסיה תקציבית.

אבל כאן נמצא מוקש - הפנסיה התקציבית אולי תיעלם מתישהו אבל הצאצא שלה, הוריאנט הבא אם תרצו, כבר כאן, והוא כאן כדי להישאר. תכירו את פנסיית הגישור, הדור הבא של הפנסייה התקציבית - חמקמק יותר, ממזרי יותר, ובעיקר לא-שוויוני ולא צודק יותר.

כחלון־יעלון וחבילות הפרישה במיליונים

איך היצור הזה הגיע לחיינו? פנסיית הגישור הפכה לעובדה מוגמרת בעקבות הסכם כחלון יעלון שנחתם במאי 2016. בהסכם נקבע שכל משרת קבע שיפרוש מצה"ל בגיל הפרישה (42 לקצינים ו-53 לנגדים) יקבל פנסיה מהמדינה מיום פרישתו ועד לגיל שבו יתחיל לקבל את הפנסיה הצוברת (זו שמקבלים כל יתר השכירים בישראל כיום בגילאי 62 לנשים ו-67 לגברים).

לפני כן נעשו מספר ניסיונות להגביל את קבוצת הזכאים לפנסיה. וועדת לוקר למשל חשבה שרק קצינים שהשתחררו בתום שירות קרבי רצוף צריכים לקבל פנסיה כזו, אבל צה"ל התעקש שכולם יקבלו, עד אחרון הנגדים בקריה. באותו הסכם צה"ל גם התחייב שגובה הגמלה הממוצעת של פנסיית הגישור לא יעלה על 12 אלף שקל לחודש.

נסיית הגישור משולמת כחלק מתקציב הביטחון מה שאומר שבמקום להצטייד בנשק, במקום אימונים ובמקום לשלם שכר ראוי יותר לקצינים צעירים - מה שיסייע לצבא להשאיר בשירותו את האיכותיים הצבא מחלק חבילות פרישה במיליונים לאנשי הקבע הוותיקים, אלה שכבר אין להם אופציה אחרת. מדובר כמובן במשכורת שנייה עבור מי שמתחיל קריירה חדשה בתום שחרורו משירות הקבע.

פנסיית הגישור מתפשטת ומאבדת מעצורים

הדוחות הכספיים של המדינה שפורסמו היום מגלים לנו כיצד פנסיית הגישור הולכת ומתבססת, ומנתצת בדרכה את כל המגבלות והכבלים שנועדו לבלום אותה. ראשית, פנסיית הגישור מתפשטת מעבר לגבולות הצבא. לפי דוחות החשב הכללי, גם מספר לא ידוע של עובדים בגופי ביטחון אחרים זכאים לה. שנית, התקנות שנועדו לקבוע כיצד תחושב הפנסיה לא חוקקו (צה"ל גורר רגליים) - ולאוצר אין מושג איך בצבא מחשבים אותה. שלישית, הגמלה הממוצעת שמקבלים הזכאים לפנסיה רק הולכת וגדלה ומתקרבת ל-20 אלף שקל.

ההמשך נראה ברור וצפוי מראש. פנסיית הגישור תהפוך מחריג לנורמה. היא תהיה הפנסיה התקציבית החדשה של כל עובדי מערכת הביטחון - ובניגוד לפנסיה התקציבית לא יהיה לה תאריך תפוגה.

אולי אם גנץ וכוכבי באמת רוצים לדאוג לחוסן הכלכלי של המדינה ולהשאיר בשירות כוח אדם איכותי, עדיף שיוותרו על הסידור הלא כלכלי הזה וישתמשו בכסף לשיפור יכולות הצבא ולהעלאת שכר הקצינים הצעירים.