מקסיקו תובעת יצרני נשק גדולים בבית דין בארה"ב

המדינה טוענת כי אוזלת-ידם של היצרנים מקלה על הברחת נשק לידי כנופיות הסמים

תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר
תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר

ממשלת מקסיקו תובעת קבוצה של יצרני נשק אמריקאים בבית דין פדרלי בארה"ב, בטענה כי אוזלת-היד של החברות הללו מאפשרת מסחר בנשק המגיע בסופו של דבר לקרטלי סמים מקסיקניים.

בתביעה האזרחית שהוגשה ביום רביעי בבית הדין המחוזי בבוסטון, טוענת הממשלה המקסיקנית שהעלמת העין של יצרני הנשק הופכת אותם לשותפים בהנעת האלימות של קרטלי סמים וארגוני פשע אחרים במקסיקו בשנים האחרונות.

אלימות כנופיות יצאה משליטה במקסיקו, מדינה שהיא ביתם של כמה מהקרטלים האכזריים ביותר בעולם, וגרמה לרציחתם של יותר מ־150 אלף איש ועשרות אלפי נעדרים מאז 2006.

מדובר בפעם הראשונה בה מדינה זרה תובעת יצרני נשק בארה"ב, כך אומר אדם סקאגס, יועץ בכיר ומנהל מדיניות במרכז המשפטי גיפורדס נגד אלימות כלי נשק, קבוצה לא ממשלתית הפעילה בנושא. בין הנתבעות חברות גדולות כמו סמית' וווסון, בארט, קולט וגלוק.

במקסיקו אמרו שהיצרנים והמוכרים שנתבעו מכרו יותר מ־68% מכלי הנשק המוברחים למקסיקו בכל שנה, מניין של כ־340 אלף רובים ואקדחים. הרובים מיוצרים במפעלים במסצ'וסטס ומדינות אחרות בארה"ב, כך אומרת ממשלת מקסיקו.

"המטרה המרכזית שלנו היא שהחברות האלה יפסיקו לעשות מה שהן עושות, שהחוצפה הזו בנושא הסחר הלא חוקי ברובים המגיעים למדינתנו ייפסק", אמר במסיבת עיתונאים שר החוץ המקסיקני מרסלו אברארד.

מקסיקו מבקשת גם שבית המשפט יפסוק שמגיעים לה פיצויים, על פי בכירים בממשלה. אלחנדרו סלוריו, יועץ משפטי למשרד החוץ, אמר שממשלת מקסיקו תדרוש פיצוי של לפחות 10 מיליארד דולר.

איגוד תעשיית כלי הנשק בארה"ב, NSSF, דחה את הטענה שהחברות מעלימות עין ואמר שההאשמות לגבי סחר בנשק אל מעבר לגבול "ניתנות להפרכה".

"כל הרובים והאקדחים הנמכרים בחנויות בתוך ארה"ב נמכרים בהתאם לחוקי מדינות וחוקים פדרליים, לאחר שמושלמת בדיקת רקע של ה־FBI והקונים ממלאים טפסים", נמסר מהאיגוד.

התביעה תתמודד עם מכשולים לא פשוטים בבית הדין, אמר סקאגס. חוק פדרלי מ־2005, המכונה חוק ההגנה על מסחר הוגן בכלי נשק, מגן על יצרני רובים וסוחרי נשק מאחריות לפשעים המבוצעים עם כלי הנשק שהם מייצרים ומוכרים.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קרא שוב ושוב לדמוקרטים בקונגרס להגיש מחדש הצעות חוק מהעבר שביקשו לבטל את החוק הזה. היו כמה אתגרים חוקתיים נגדו, אבל כולם כשלו, כך אומרים במרכז המשפטי גיפורדס.

"באופן חלקי זה כך בגלל ההגנות הייחודיות של תעשיית הנשק, שאינן זמינות לאף תעשייה אחרת", אמר סקאגס. "אבל אם נשים בצד את האתגרים החוקיים ונתייחס לעניין האתיקה והמוסר, אי אפשר להגן על ההתנהגות של תעשיית הנשק".

הוא אמר שתביעות נגד יצרני נשק יכולות להימשך שנים, והזכיר את המקרה של העיר גארי באינדיאנה, שתביעה של עיריית שיקגו נגד חנות הנמצאת בה ואחראית לכאורה על מכירת נשק ששימש בסופו של דבר לפשיעה אלימה בשיקאגו (הנמצאת במדינת אילינוי הסמוכה) נמשכת כבר יותר מ־20 שנה.

סלוריו, עורך הדין המקסיקני, טען שהתיקון השני לחוקה, המגן על הזכות להחזיק ולשאת נשק, והחוק מ־2005 לא תקף במקרה זה בו הנזק קרה במקסיקו ולא בארה"ב.

את החברות קולט ובארט לא ניתן היה להשיג מיד לתגובה, בעוד שסמית' וווסון לא הגיבו מיד לבקשות תגובה.

התביעה הוגשה יום אחד אחרי יום השנה השני לטבח באל פאסו משנת 2019, מקרה בו גזען של עליונות לבנה ירה והרג 23 אנשים, ששמונה מהם היו מקסיקנים, ופצע 24 אחרים.

נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופז אוברדור, לאומן שנכנס לתפקיד ב־2018, ביקש גישה אחרת להתמודדות עם אלימות כנופיות הסמים לעומת קודמיו בתפקיד והתמקד בהריגת ראשי הקרטלים וכליאתם. הוא אומר שהעדיפויות שלו הן התמודדות עם סיבות העומק הכלכליות לאלימות דרך תוכניות תעסוקה ושיקום חברתי, ומאבק נגד הסחר בנשק אמריקאי.

ממשלת מקסיקו מעריכה שיותר מ־500 אלף רובים נסחרים באופן לא חוקי בין ארה"ב למקסיקו כל שנה, ומשמשים לתדלוק עלייה באלימות ככל שהקרטלים נלחמים על שטחים ועל שליטה על נתיבי הברחה ושווקים לא חוקיים במקסיקו. שיעור מקרי הרצח במקסיקו עלה משמונה הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2009 ל־29 הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2020, ו־70% ממקרי ההריגה בשנה שעברה נעשו על ידי שימוש ברובים ואקדחים.

למרות שבמקסיקו עצמה חוקים נוקשים האוסרים על בעלות על כלי נשק, קרטלי הסמים וכנופיות אחרות חמושים עד הצוואר, ולעתים יש להם יותר כח אש מהמשטרות המקומיות. הממשלה מעריכה שבין 70% ל־90% מכלי הנשק נרכשים בארה"ב ואחר כך מוברחים למקסיקו.

כנופיות סמים כמו קרטל סינלואה וקרטל ג'ליסקו הדור החדש הן בין האכזריות והחמושות ביותר בעולם. בקרטל ג'ליסקו משתמשים באופן שגרתי ברובים קליבר 50 של בארט, המסוגלים לחדור שריון קל, ובכלי נשק אחרים בדירוג צבאי. ב־2015, הפיל הקרטל מסוק של הצבא בעזרת מטול RPG.

בתביעה טוענת מקסיקו שחברות הנשק "מעצבות, משווקות, מפיצות ומוכרות רובים בדרכים שהן מודעות לכך שהכלי לבסוף מחמשים את קרטלי הסמים במקסיקו". הממשלה אומרת גם שהחברות עובדות עם סוחרי נשק מושחתים ומפעילה "נהלי מכירה לא חוקיים ומסוכנים" שהקרטלים יכולים לנצל בקלות כדי להשיג כלי נשק.

ממשלת מקסיקו אומרת גם שהחברות מעצבות את כלי הנשק כך "שניתן לשנות אותם בקלות לירות ירי אוטומטי וניתן להעבירם בקלות לשוק הפלילי במקסיקו".