מנכ"ל מידאס מסר עדות בפרשת שי ליפמן: "אין חשדות נגד החברה"

החברה מעדכנת כי המנכ"ל רן שטיינמן זומן בימים האחרונים למסור עדות בפרשת שי ליפמן במשרדי רשות ני"ע • במידאס מדגישים כי "אין חשדות כלשהם נגד החברה או נושאי משרה בה" • בד-בבד החברה החליטה להשהות הקצאת מניות לאיתן אירני תמורת כ-3 מיליון שקל

שי ליפמן / צילום: רוני שיצר
שי ליפמן / צילום: רוני שיצר

גלי ההדף ממעצרו של האנליסט שי ליפמן מגיעים לחברת הנדל"ן הבורסאית הקטנה מידאס . בעקבות פרסום הפרשה, שבמסגרתה נעצר בשבוע שעבר אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות ווליו בייס, מעדכנת מידאס כי מנכ"ל החברה, רן שטיינמן, זומן בימים האחרונים למסור עדות "בפרשת ווליו בייס (שי ליפמן) במשרדי רשות ניירות ערך".

במידאס מדגישים כי "אין חשדות כלשהם נגד החברה או נושאי משרה בה", וכן כי "אין בינה ובין שי ליפמן או חברת ווליו בייס כל קשר, והחברה מעולם לא השתמשה בשירותיו של שי ליפמן ולא שכרה את שירותיה של ווליו בייס בדרך כלשהי".

בד-בבד מעדכנת מידאס על ביטול הקצאת מניות למשפחת אירני, בעלת רשת חנויות האופנה "פקטורי 54", הפועלת גם בתחום הנדל"ן, ובמקום זאת נדרשת לקבל הלוואה מבעלי השליטה בה, שתסייע לה במימון רכישה שעליה סיכמה באחרונה.

מידאס עדכנה בסוף השבוע על החלטתה להשהות הקצאה של כ-3.5% מהונה שתכננה לבצע לאיתן אירני תמורת כ-3 מיליון שקל, ואשר בעקבותיה צפוי היה אירני להפוך לבעל עניין עם החזקה של כ-7.5% מהונה של החברה הבורסאית, שאיתה הוא כבר שותף בחברת הניהול של מתחם המסחר והבילויים "גני שרונה" שבמרכז תל אביב. את ההקצאה תכננה מידאס לבצע לאירני בהנחה של אחוזים בודדים על שווי המניה בשוק, המשקף לה שווי חברה של כ-80 מיליון שקל.

החקירה נוגעת גם לעסקה עם רני צים מרכזי קניות

 החקירה נוגעת גם לעסקה עם רני צים מרכזי קניות על פי החשד ביצע אנליסט ווליו בייס בין השנים 2019 ו-2021 עשרות עסקאות בניירות ערך שונים של חברות ציבוריות שונות, תוך שימוש סדרתי במידעי פנים אשר אליהם נחשף במסגרת עבודתו. זאת תוך גריפת רווחים אסורים (ממומשים ותיאורטיים) בהיקף כולל של יותר מחצי מיליון שקל. 

במידאס מדגישים כי "אין חשדות כלשהם נגד החברה או נושאי משרה בה", וכן כי "אין בינה לבין שי ליפמן או חברת ווליו בייס כל קשר והחברה מעולם לא השתמשה בשירותיו של שי ליפמן ולא שכרה את שירותיה של ווליו בייס בדרך כלשהי".

מאז שנחשף דבר חקירתו של ליפמן ברשות ניירות ערך בשבוע שעבר, נודע כי חלק מהחקירה נוגעת גם לחברת רני צים מרכזי קניות אשר הייתה בקשרים עסקיים עם מידאס בשנים האחרונות, שבמרכזם עמדה פעילות ייזום ופיתוח מרכזים מסחריים במגזר הערבי, תחת המותג SEVEN. רני צים, יו"ר חברת הנדל"ן הנושאת את שמו, שגם הוא אינו חשוד בפרשת ווליו בייס, מסר גם הוא עדות ברשות ניירות ערך בימים האחרונים.

ווליו בייס היה בית ההשקעות שהוביל, באמצעות חברת החיתום שלו, את הנפקת המניות הראשונית של רני צים מרכזי קניות בבורסה בשנת 2018, ומאז המשיך ללוות את פעילות גיוסי ההון והחוב שרני צים מרכזי קניות מבצעת בבורסה.

בפברואר 2020 חתמה רני צים על מזכר הבנות לרכישת השליטה במידאס, אולם העסקה בוטלה כשלושה חודשים לאחר מכן בעקבות פרוץ משבר הקורונה. בהמשך השנה שעברה רכשה רני צים את חלקה של מידאס בפעילות המשותפת של שתי החברות במרכזים המסחריים במגזר הערבי, תמורת כ-70 מיליון שקל.

מלבד עסקאות שביצעו החברות רני צים ומידאס, במסגרת החקירה נבדק ככל הידוע השימוש שעשה ליפמן גם במידע שהגיע אליו במסגרת עבודתו בנוגע לעסקאות שערכה חברת הנדל"ן המניב גב ים מקבוצת דסק"ש.

הלוואות של 9 מיליון שקל מבעלי השליטה

בתחילת השנה הנוכחית רכשה קבוצת משקיעים נתח של 25% ממניות חברת מידאס תמורת כ-17 מיליון שקל, והפכו לחלק מדבוקת השליטה בחברה, הכוללת גם את משפחת שטיינמן ואת קורין אוונס.

את עיקר הרכישה ביצעה החברה הפרטית "כוכב המערב" שמובילים המשקיעים דובי ואברהם פרננס, לצד רפאל כהן, מרים זבלדוביץ ומשפחת גץ. בעלי מניות נוספים שהצטרפו למידאס באותה עסקה הם מאיר ואורית יעקובסון. הרכישות בוצעו לפי מחיר ששיקף למידאס שווי חברה של כ-65 מיליון שקל, ומאז השלמתן התחזקה המניה בכ-15%. מתחילת 2020 טיפסה המניה 180%.

כאמור, במקביל לביטול הקצאת מניות מידאס לאירני, אישר דירקטוריון מידאס קבלת הלוואות של כ-9 מיליון שקל מבעלי השליטה בה - חלק מהסכום מכוכב המערב של פרנסס ושותפיו, וחלקו מחברה של המנכ"ל רן שטיינמן ואביו יוסין.

ההלוואה, בריבית שנתית של כ-2.5%, שהיא לפי הדירקטוריון נמוכה "באופן משמעותי מהריבית שניתן היה לקבל בתנאי השוק", נחוצה למידאס "לצורך ביצוע תשלומים שלהם התחייבה החברה במסגרת עסקת נתניה".

מדובר ברכישת 22% מפרויקט תעסוקה ומסחר "קרית השרון" בנתניה, הנמצא בשלבי גמר, תמורת כ-75 מיליון שקל. על הסכם הרכישה חתמה מידאס בחודש שעבר, והיא צפויה להתבצע במשותף עם חברה פרטית שבה שותפים חלק מבעלי השליטה במידאס.

גני שרונה: הפסדים ושחיקה בשווי

פרויקט גני שרונה, המיזם שבו שותפים מידאס ואירני, הסב בשנים קודמות הפסדים משמעותיים לחברה הבורסאית, ושוויו, שנשחק בשנים האחרונות, הוערך בדוחותיה הכספיים האחרונים של מידאס בכ-212 מיליון שקל.

הפרויקט הוא מתחם בשטח בנוי של כ-6,000 מ"ר של בניינים טמפלריים במתחם הקריה בתל אביב, סמוך לרחובות ארניה וקפלן, והוא ממוקם באזור שהתפתח משמעותית בשנים האחרונות עם הקמת בנייני משרדים ומגורים גדולים סביבו. מדוחות מידאס עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של השנה הסתכמו הכנסות המתחם ב-4.5 מיליון שקל, ולצד זאת הוא הציג רווח נקי של כ-1 מיליון שקל, אחרי שאת 2020 כולה - שנת משבר הקורונה - סיכם בהפסד של כ-1.5 מיליון שקל.

לפני כשלוש שנים מכרה מידאס נתח של 18% ממניות חברת הפרויקט לקרן ההשקעות בנדל"ן ריט 1, אחת מהשותפות בו, תמורת קרוב ל-20 מיליון שקל, וזאת נוכח הצורך שלה במזומנים כדי להתמודד עם תשלומי אג"ח באותה עת.

הבעלות בפרויקט מתחלקת לשניים - אגף מערבי, שבו שותפה מידאס, ומזרחי, שבו שותף אירני, שבעבר גם כיהן כמנכ"ל המתחם.

משפחת אירני, בראשות האב אברהם אירני, נחשבת לאחת מקבוצות האופנה הפרטיות הגדולות בישראל, המציעה מגוון רחב של מותגים ומפעילה את הרשת הרב-מותגית פקטורי 54, וכן חנויות של מותגי היוקרה טומי הילפיגר, מייקל קורס, ארמני, קלווין קליין, דיזל ועוד.

מלבד זאת, כאמור, למשפחה גם פעילות נדל"ן ענפה, ובחודשים האחרונים הייתה אחת מהמתעניינות ברכישת החזקות חברת בסר אירופה בקניון בקפריסין.

חברת אברהם אירני להשקעות ומסחר, שנוסדה בשנת 1965, מנוהלת על-ידי היו"ר איתן אירני, ולפי תיאוריה, במהלך השנים רכשה "מבנים למגורים ונכסים מסחריים מניבים במיקומים מרכזיים, והיא שמה לה למטרה להשקיע בפרויקטים בעלי ערך מוסף גבוה וייחודי בתחומים מגוונים, המשקפים את רוח היזמות שלה, וביניהם פרויקט שרונה".