"אין מחקר בעולם שכלכלן בעל שם יכול לשים עליו את היד לגבי היקף ההון השחור. מי שקרא את המחקרים רואה שיש קושי לומר מה ההיקף. בעולם, הבנק העולמי וה-OECD מדברים על עולם של סביב 20% מהתל"ג. אבל האם זה 20% או 6% בלי הימורים ובלי ההון השחור בזנות (עוד פעילות עבריינית שמייצרת הון שחור) - זו השאלה. אנחנו יודעים, וזה בוודאות, שרמת ההון השחור, כלכלת הצל במשק הישראלי, מאוד מאוד גבוהה. זה לא בהכרח נמצא בעסקים המאוד גדולים. זה נמצא ופוגע מאוד בחברה הישראלית. מי לא חווה, ולא פעם, מצב שבעל מקצוע שבא אליו, ולא תמיד חשב שצריך להוציא חשבונית. אנחנו ברשות המסים נאבקים בהון השחור באופן תמידי".
כך אמר הבוקר (ב') מנהל רשות המסים, ערן יעקב, בכנס לשכת יועצי המס באילת. לשאלת גלובס, איך בדיוק רשות המסים מתכננת להיאבק בהון השחור לאחר שרוב התוכניות שלה ירדו והוצאו מחוק ההסדרים המתגבש, השיב מנהל רשות המסים כי בכוונתו להמשיך לקדם את הרפורמה למאבק בחשבוניות הפיקטיביות שהוצאה מחוק ההסדרים הנוכחי.
התוכנית, שאמורה הייתה להכניס מיליארדים לקופת המדינה, מוכרת בשם "המודל הצ’יליאני". במסגרת התוכנית שנחשפה בגלובס, כל בעל עסק שמוציא חשבונית בסכום של מעל 5,000 שקל, אמור לקבל אישור מיידי אונליין בזמן ביצוע העסקה מרשות המסים. חשבונית שלא תאושר - לא ניתן יהיה לקזז את המע"מ בגינה. המטרה של רשות המסים הייתה להיות נוכחת בהעברות כספים בין עסקים ולמנוע חשבוניות פיקטיביות, אך כאמור התוכנית נבלמה.
"החשבוניות הפיקטיביות - תופעה סרטנית"
יעקב התייחס לכך ואמר כי "אני מאמין בלב אמיתי שככל שיאפשרו לרשות המסים כלים להתמודד, יותר נצליח. וחלק מהמאבק בהון השחור הוא היכולת לעבור לעולם של מניעה. הטכנולוגיה היא הדרך. מודל 'חשבוניות ישראל', שאנחנו עומלים עליו במקביל, מסיבות כאלה ואחרות לא אפשרו לנו להביא את זה. אנחנו נמשיך להיאבק כדי להביא את זה, ולא תהיה דרך אחרת להתמודד עם התופעה הסרטנית הזו.
"אני, כמנהל רשות המסים, יודע את מקומי היטב, ואני די משוכנע שנצליח לשכנע את מקבלי ההחלטות בתועלת המכשיר הזה. וכן, אנו נהיה הראשונים בעולם כמו שהיינו עד עכשיו ראשונים בעולם, וזה לא רע לפעמים. אנחנו מאמינים שמודל ייחודי, ראשוני, משמעותי לא חף מסיכון, אבל כשהמטוטלת נמצאת במקום שפוגע בכל אזרחי מדינת ישראל ובכלכלה ובתחרות הישראלית, צריך להיעזר בכלים, ואני מאמין שנצליח להביא את זה. אני חושב שהייתה צריכה להיות מלחמה עיקשת בתופעה הזו שאוכלת היום בכל המגזרים. יש היום שיח מאוד גדול מה קורה ומי מנצל את התהליך הזה".
לשאלה מדוע רשות המסים לא מצליחה לקדם את המהלך ומהלכים נוספים למאבק בהון השחור - בהם הפיקוח על המטבעות הווירוטאליים וקבלת מידע ממוסדות פיננסיים - השיב מנהל רשות המסים: "היא תצליח. גם בתוך הממשל, השיח הוא כזה שלא תמיד מבינים את גודל השעה, וחלק מתפקידנו לנסות להנגיש ולהסביר. אני חושב שיש הבנה קולקטיבית למאבק, ואני מאמין ובטוח שאחת הדרכים לנצח את זה זה באמצעות הכלים הטכנולוגיים. זה יהיה לא פשוט, אבל אני מאמין שיקרה".
בהמשך לדבריו של מנהל רשות המסים - נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, חשף כי ח"כ אלכס קושניר, יו"ר ועדת הכספים, הבטיח למנהל רשות המסים בשיחה סגורה כי הוא יעלה את מודל המאבק בחשבוניות הפיקטיביות במושב החורף של הכנסת.
לדברי גינדי, "היינו בחדר אחד ודיברנו על זה. הבעתי את דעתי בעד, וח"כ קושניר אמר לערן יעקב - 'אני אביא את זה אחרי חוק ההסדרים'". גינדי הוסיף כי לשכת יועצי המס הייתה בעד מודל שלפיו ידווחו לרשות המסים על כל החשבוניות במשק, מהשקל הראשון - ולא מרף של 5,000 שקל.
מנהל רשות המסים אמר כי "בעולם עובדתי אין לנו צורך לקבל את כל החשבוניות. יש מדינות שעושות את זה, איטליה ומדינות אחרות מקבלות 100% מהחשבוניות, אבל הו מפחדות מסייבר. אנחנו לא רוצים לפחד. אז מה אנחנו כן רוצים? להתעסק ב-B2B, שם יש לנו את הבעיה. אנחנו מצמצמים ממיליארדי חשבוניות למשהו מאוד קטן. ולאחר שאנחנו עושים את זה, אנחנו נעמיד תפיסה טכנולוגית שתאפשר להיות בקרות העסקה. כדי להתמודד עם תופעה של חשבוניות פיקטיביות ולייצר מהלך מאוזן, מקסימום תועלת להתמודדות עם התופעה הבלתי נסבלת הזו - אין דרך אחרת אלא טכנולוגיה".
באשר לתוכנית של רשות המסים להחיל חובת דיווח קשיחה על השחקנים בשוק הקריפטו (חובת דיווח על החזקת מטבע וירטואלי בשווי של 200 אלף שקל ומעלה או שעלות רכישתו הייתה 200 אלף שקל ומעלה), שאף היא ירדה מחוק ההסדרים, אמר מנהל רשות המסים כי "אנחנו בחוק הנוכחי ניסינו לשים את הדברים באור השמש ולעשות אותם שקופים. אנחנו לא יושבים על השמרים. כמו שהגענו לבעלי החשבונות בשווייץ וקיבלנו את כל המידע מכאלה ששינו דקה לפני את החשבוניות שלהם, וכמו שעכשיו בעולם הצ'יינג'ינג אנחנו רואים הכול ונדע להגיע לכולם - אז גם במטבעות הווירטואליים אנחנו שם גם בלי החקיקה. ככל שזה ישוקף אלינו יותר, נדע יותר".
"גם בלי חוק, אנחנו נתפוס את מי שמעלים מס בקריפטו"
יעקב הדגיש כי גם ללא חובת דיווח על החזקת מטבעות וירטואליים, רשות המסים תתפוס את כל מי שמעלים מס בזירת הקריפטו. "אם תהיה חקיקה או לא, אני מודיע לכם ואומר גם לציבור - אנחנו נמצאים שם בטכנולוגיה הכי מתקדמת בהתמודדות אל מול הבלוקצ'יין. עשינו לא מעט תיקים פורצי דרך בהתמודדות שלנו עם המטבעות הדיגיטליים. היכולת שלנו להגיע לאותם כאלה שבוחרים להתחכם עם החוק היא ברמה בינלאומית. אל תנסו את רשות המסים.
"אנחנו כן חושבים שיש מקום לקבל דיווח שנוכל באמצעותו להשקיף את זה בצורה טובה יותר, אבל אנחנו שם גם ללא החוק. כרגע אנחנו מתמודדים עם כלים מאוד מתקדמים טכנולוגית. אל תנסו אותנו, וככל שהדבר יתאפשר לנו, אנחנו מאמינים שכן צריך להציף לנו מידע שיאפשר לנו להתמודד בצורה טובה יותר".
לשאלת גלובס מדוע ברשות לא מבקשים להחיל חובת דיווח כללית שתצמצם את האפשרות להעלים, ותייתר חלק מהרפורמות ואת חובות הדיווח שרשות המסים מבקשת להחיל, השיב מנהל רשות המסים כי "יש לא מעט שיח בעולם על חובת דיווח כללית, והדבר הזה נמצא בדיון גם ברשות המסים, אבל השאלה המרכזית היא מה המשמעות או הנחיצות. במדינות שיש בהן ניכוי מס במקור סופי, אין הרבה מדינות כאלה, אבל שם אין חובת דיווח כללית, כי הרבה פעמים הניכוי מס במקור הסופי נותן מענה בדרך כזו או אחרת לחלק מהדבר הזה. השאלה אם צריך דיווח כללי. אני לא אומר שלא צריך לחשוב על השאלה הזו".
בעבר הביע מנהל רשות המסים התנגדות נחרצת להחלת חובת דיווח כללית, אך כעת נראה כי הגישה השתנתה מעט. "אני רואה את היתרונות אל מול החסרונות. בסוף זה יוצר חיכוך שאנחנו לא רוצים, בירוקרטיה, עלויות לא מבוטלות שאנחנו לא רוצים להחיל על הציבור".
"נגיע לכל מי שלקח מענקים שלא כדין"
לדברי יעקב, "כמו שאנחנו פועלים בהרבה מקומות אחרים, הדרך להילחם במאבק בהון השחור הוא דאטה, שקיפות והמהפכה התעשייתית הרביעית, וחייבים לאפשר לנו את זה דרך חקיקה להגיע לנתונים האלה".
יעקב התייחס גם להודעות ששיגרה רשות המסים לבעלי עסקים בדרישה להחזר המענקים שקיבלו ביתר או ללא זכאות. לשאלה מה תעשה הרשות לבעלי עסקים שיתעלמו מההודעה, השיב יעקב: "לגבי המענקים - גם פה נמשיך ונתמודד מתוך הסתכלות של עלות-תועלת. רשות המסים בתפיסתה עובדת בעלות-תועלת - יש לה משאבים מוגבלים ויכולות מוגבלות. סדר העדיפויות שלנו הוא כזה, שנתמודד ונמשיך להתמודד עם מי שלא משלמים מסים כדין בקריפטו, בצ'יינג'ים, אלה שבמטבעות הווירטואליים ושמחביאים את החשבונות בשווייץ שחושבים שאנחנו לא יודעים כי הם סגרו את החשבונות - אני יודע מי הם וכמה כסף היה להם ולאיפה הוא הלך.
"ולאותם אלה שהמידע שאנחנו מקבלים בצ'יינג'ים לפי חוק - יש מיליארדים רבים שלא משולמים ולא מדווחים לרשות המסים, וגם אלה שבחרו לקחת את המענקים לא על-פי דין - גם אליהם נגיע, וגם הם ישיבו את הכספים לאזרחי מדינת ישראל, כי זה הכסף של אזרחי ישראל. יש רבים אחרים שלא ביקשו מענקים למרות שירדו בהיקפים וכן יכלו, וצריך להבין שאותם אנשים נורמטיביים מצפים שאנחנו נאפשר החזרה של כל אלה שביקשו את המענקים לא לפי החוק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.