כ-3 שנים לאחר הגשת כתב האישום: החל דיון ההוכחות בתיק נתב"ג של אפי נוה

ראש לשכת עוה"ד לשעבר ובת זוגו בר כץ מואשמים ביציאה מישראל שלא כחוק בצוותא, כניסה לישראל שלא כחוק בצוותא וקבלת דבר במרמה בצוותא • כמעט כל העובדות מוסכמות על הצדדים, והמחלוקת נוגעת בעיקר לשאלת האכיפה הבררנית ולהאשמת נוה וכץ בקבלת דבר במרמה

אפי נוה. דיון ההוכחות החל / צילום: שלומי יוסף
אפי נוה. דיון ההוכחות החל / צילום: שלומי יוסף

בבית המשפט השלום בראשון לציון התקיים היום (א') דיון ההוכחות בעניינו של אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, ובת זוגו בר כץ, בפרשת נתב"ג. הדיון היום עסק בפרשת התביעה, ובעוד כחודש יתקיים דיון נוסף במסגרתו תובא פרשת ההגנה, ולאחריה יגיעו שלבי הסיכומים והכרעת הדין.

יש לציין כי כמעט כל העובדות מוסכמות על הצדדים, והמחלוקת היא בעיקר מחלוקת משפטית בנוגע לשאלת האכיפה הבררנית ובנוגע להאשמת נוה ובת זוגו בר כץ בקבלת דבר במרמה.

בדצמבר 2018 הוגש כתב האישום נגד אפי נוה ובת זוגו בר כץ בגין יציאה מישראל שלא כחוק בצוותא, כניסה לישראל שלא כחוק בצוותא וקבלת דבר במרמה בצוותא. כתב האישום הוגש תוך פחות משלושה חודשים מהתרחשות האירועים. אולם חרף הזמן הרב שחלף שלב ההוכחות החל רק היום, זאת למרות שמדובר בתיק פלילי זניח יחסית.

לאחרונה שלחה נשיאת בית המשפט השלום עינת רון את הצדדים לגישור בפני השופט מנחם מזרחי. אולם הפרקליטות, על דעתו של פרקליט המדינה עמית איסמן, הודיעה לשופט מזרחי כי היא מבקשת לבטל את ישיבת הגישור שהתקיימה אצלו, במסגרתה דחק השופט מזרחי בפרקליטות לחתום על הסדר טיעון מקל עם נוה וכץ.

במסגרת הגישור הציע השופט מזרחי כי נוה וכץ יודו בעבירה על-פי חוק הכניסה לישראל, אך סעיף קבלת דבר במרמה יומר בסעיף "קבלת דבר בתחבולה או "ניצול מכוון של טעות הזולת". השופט מזרחי דחק בפרקליטות להסכים להצעה, וציין כי הפרקליטות תצטרך להתמודד עם טענות לאכיפה בררנית מול נוה דווקא וכן עם קשיים משפטיים נוספים.

לאחרונה הייתה אמורה להתקיים ישיבת הגישור השנייה, אולם הפרקליטות הודיעה כי היא לא מעוניינת להמשיך בגישור ומעדיפה לנהל הליך הוכחות בפני השופטת שדנה בתיק, עינת רון.

בהודעה לשופט המגשר נכתב כי "הצעת הגישור אותה הציע בית המשפט הנכבד נבחנה ונשקלה בכובד-ראש על-ידי כלל הגורמים הרלוונטיים, ומצאנו כי אין מקום לקבלה. זאת בפרט נוכח דחיית הטענות לאכיפה בררנית על-ידי המותב השומע את התיק העיקרי; קיומה של תשתית ראייתית מבוססת היטב להוכחת העבירות המיוחסות בכתב האישום; היעדר הצדקה משפטית או ראייתית לשינוי עבירה בה נעשה שימוש רוחבי קבוע במסגרת האכיפה המתבצעת בתיקים מסוג זה (קבלת דבר במרמה); השלכות רוחב הכרוכות בשינוי כזה; הזמן השיפוטי הקצר שלהבנתנו נדרש לשמיעת הראיות בתיק זה; ועוד".

הפרקליטות בהודעתה גם התנערה מדברי השופט מזרחי אודות שיקוליה להעמיד לדין את נוה. "בשים לב לדברים שהשמיע בית המשפט הנכבד במהלך הדיון, שלא לפרוטוקול, ביחס לשיקוליה של התביעה בהגשת כתב האישום במקרה דנן (שאף אינם מתיישבים עם החלטות שיפוטיות חוזרות שניתנו בהליך עד כה), מצאנו כאמור כי אין מקום לקבלת המלצת בית המשפט הנכבד, וכי אין מקום או טעם בהמשך הליך הגישור". 

*** חזקת החפות: גם אחרי הגשת כתב האישום נגד אפי נוה ובר כץ בפרשת נתב"ג, עומדת להם חזקת החפות.