חגית אברון תופרת לכם יום: בין עמק יזרעאל להר תבור - פחמימות, יין והיסטוריה

בוקר שמתחיל בלחמניות צ'ופצ'יק שגולדה מאיר אהבה, ממשיך בטעימת יין ספוג בגעגוע ונגמר אחר הצהריים במוזיאון היחיד בארץ לשחזור מלאכות הדפוס

כרם תשע / צילום: דיוויד סילברמן
כרם תשע / צילום: דיוויד סילברמן

"היה היתה גבעה אחת שטופת פרחים, טללים השקוה, היה היתה בקתה אחת, צריף עץ במרחבים" (נתן יונתן)

המילים היפות בביצוע הגבעטרון הן פס קול מתבקש לליווי טיול הנמתח בין עמק יזרעאל לגליל התחתון. קחו לכם פסק זמן לטייל בין קיבוץ וכפר, בין כרמים ובין שקדיות. יש בו אוכל ומשקה, סיפור ומפגש, וכל מה שזקוק לו האדם לבילוי של יום נהדר.

09:45

אם נתקפתם בפרץ נוסטלגיה לישראל הישנה, מהול בטיפות כמיהה לריח רגבי אדמה, לסיפורי גבורה של דור המייסדים ולכוס הקפה והעוגה של ארבע בקיבוץ, הרי ש"גולדה בחצר" בקיבוץ מרחביה הוא המקום בשבילכם.

את השם "גולדה בחצר", השוכן בעיבורה של ה"חצר הגדולה" בקיבוץ, לא העניקו לבית הקפה כהומאז' לגלידה, אלא כתזכורת לתקופה הקצרה שהעבירה גולדה מאיר בקיבוץ מרחביה. לפני שתתמסרו למיני המאפה הטריים הבוקעים מתנורה של "גולדה", מומלץ ורצוי לבקר בין המבנים לשימור המקיפים את "החצר הגדולה".

אם רוצים להעמיק, כדאי לבקש סיור מודרך בליווי רפי איתן, מוותיקי הקיבוץ שזוכר חסד נעורים לחצר, ומספר את סיפורה בתשוקה ובהתלהבות. גם סיור עצמאי בין המבנים האוצרים סיפורים מרתקים יבנה תיאבון לארוחת הבוקר של "גולדה", ובמיוחד הצצה למבנה המתאר את תקופת שהותם הקצרה של הזוג מאירסון בקיבוץ.

עוד בחצר הגדולה - בית המלאכה NACCA לייצור סבונים בעבודת יד מחומרי גלם טבעיים. הסטודיו שייך לסבונאית רותי, אישיות מרתקת בפני עצמה, שעורכת במקום סדנאות נחמדות לייצור סבונים. בתום הסיבוב אפשר לשבת בחצר המוריקה, בצל הסילו או בחלל היפה של בית הקפה, ששימש משכן לילדי מרחביה.

דורית שקלובסקי, בת הקיבוץ, חמושה בגנטיקה הקיבוצית הידועה של כישרון אפייה (אף אחת לא בישלה בגלל חדר האוכל הקיבוצי, אז הן אפו!) תפסה יוזמה והפכה את בית הילדים לבית קפה שהזמן לא יכול לו.

הריהוט מהוה מעט, המפות פרחוניות, הכלים של סבתא ו"כך נבשל", ספר הבישול האלמותי של עקרת הבית הציונית, הם רק חלק מהתפאורה הלא מתאמצת של המקום.
הבנות החרוצות של "גולדה" משכימות באישון לילה ואופות מיני מאפים, עוגות ובצקים שריחם נישא עד לחדרה של גולדה מאיר, עליה מספרים שבעצמה חשה פרצי געגוע לדונאט ממחוזות ילדותה.

ברפרטואר האפייה הנהדר - לחמניות "צ'ופצ'יק" כהות וקלועות, עוגות בחושות של תפוזים בזוקות סוכר, ובראש מצעד פזמוני הפחמימות - ה-חצ'פורי, מאפה גבינות גיאורגי מדופדף, מתפצפץ ובין עליו אורבת גבינה נמתחת ומהבילה. ברוח התקופה, יש גם סלסילות פיקניק של חלוצים - "מאיר וגולדה" עם בייגל אמריקאי, "בן גוריון" עם הוראות איך לעמוד על הראש והרצל - אם תרצו.

גולדה בחצר קיבוץ מרחביה. פתוח בשבת. טל' 04-6598933/052-3767150

12:30

מקיצים אישה ואיש בבוקר, וקצים הם בחיי העיר ובשאר הבלי החיים. הם מחליטים לעבור לגליל, ושם בונים את בית חלומותיהם, נוטעים כרם ומצפים לחיות את חייהם בדיצה ורינה, מוקפים בחברים, בבני משפחה וביין לרוב.

מפנה רע בעלילה הותיר את אביטל שחר, האישה והאגדה, לשעבר מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, בודדה ושבורת לב לאחר מותו של בעלה דדי. נאמנה למורשתם לממש את חייהם קרוב לטבע, טיפחה אביטל את הכרם, דישנה, בצרה, ביקבקה ושגרה לחביות עץ, יין ספוג באהבה ובגעגוע.

אביטל שחר בכרם תשע / צילום: דיויד סילברמן
 אביטל שחר בכרם תשע / צילום: דיויד סילברמן

התוצאה, לדברי אנשי יין מקצועיים, לא פחות ממופלאה, והסיפור האישי הנמסך בו מעניק ללגימות עוד רובד של עומק ומחשבה. צריך ושווה להתאמץ כדי להגיע ליקב של אביטל בואכם כפר קיש. לא תמיד היא בבית, הרבה פעמים נגמר היין, ושיווק ושילוט הם ממנה והלאה. אבל אם התמזל מזלכם, תיאמתם איתה מראש והגעתם, אשריכם וטוב לכם, שכן תזכו לטעום יין נהדר, אולי גם חריץ של גבינה צ'רקסית מהכפר הסמוך, ומלוא הטנא אישיות של האישה שתקבל את פניכם.

יקב כרם 9, כפר קיש. טל' 050-4447777, בתיאום מראש בלבד, גם בשבת

15:00

את מיכה מלכה בן ה-85 מביאים במיוחד מקריית שמונה ל"סדרייה" שבכפר קיש. חיים אליאסף, הבעלים של המוזיאון היחיד בארץ לשחזור מלאכות הדפוס, עוקב בחרדת קודש אחר הקשיש ששימש כמומחה דפוס בעיתון "דבר". מיכה אוחז בידע שלא יסולא בפז - הוא מפעיל של מכונות דפוס עתיקות.

הסדריה / צילום: תמי סגן כהן
 הסדריה / צילום: תמי סגן כהן

הוא מתיישב לצד המכונה בת מאה השנים, מלטף אותה בעיניו ובאחת, תחת ידיו שלא שכחו מעולם, מפעיל את הידית באבחה. כבמטה קסם מסתדרים הגופנים, הבוכנות והרצועות, והמכונה פולטת, לצהלת הנוכחים אותיות, מילים ומשפטים. ככה זה כשהמכונה גרמנית והמפעיל אמן.

אליאסף מתמוגג, הוא הפיח חיים במכונת דפוס נוספת שמצטרפת לאוסף הנדיר של מכונות, גלופות וסגסוגות - מילים שאף מעליהן מרחפת סכנת היעלמות. שתי מהפכות דפוס עבר חיים בחייו. כמי שגדל בביתו של דפס, היה בעל בית דפוס משגשג, החליט אליאסף, עם פרוץ המהפכה הדיגיטלית, להעניק פרספקטיבה היסטורית למונח "בהינף מקלדת". הוא ליקט, שימר, ליטש, השמיש ויצר אוסף יוצא מן הכלל של עולם דפוס בטעם של פעם. מומלץ לבקר במקום עם קבוצה תלת-דורית כדי להבין את עומק ההשקעה והמהפכה - 12 שעות מפרכות של עבודת סדר בעבר הניבו 3 עמודים מודפסים בלבד.

הסדריה רחוב הגפן 5, כפר קיש. לתיאום ביקור, סיור וסדנאות דפוס וכריכה: טל' 054-9373793

ועוד משהו, בקטנה: "כנאפולוגים" מדופלמים נשבעים בכנאפה של "חסוס" מכפר כמא (חמש דקות מכפר קיש). המילוי עתיר גבינה צ'רקסית מקומית, שעות הפתיחה קפריזיות והטעם הוא של כנאפה מתוקה. 052-6432001