מי יעמוד בראש הסוכנות היהודית? הפלונטר שאף אחד לא יודע לפתור

סאגת האיתור והמינוי מאז עזב יצחק הרצוג את תפקיד יו"ר הסוכנות היהודית נמשכת מאז חודש יולי האחרון • לדברי גורמים המעורים בנושא, זו כנראה הפעם הראשונה שבה אין מועמד מובהק שמרשים את חברי הוועדה הצפוי להתמנות באופן ודאי לעמוד בראש הסוכנות. היחיד שעונה על סך גדול של קריטריונים, לדבריהם, הוא דני דנון, שאם ייבחר לתפקיד לא תהיה זו הפעם הראשונה שלא נבחר מועמד הממשלה

יאיר לפיד ובני גנץ / צילום: יוסי זמיר
יאיר לפיד ובני גנץ / צילום: יוסי זמיר

חברי ועדת האיתור לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית הופתעו לקבל שלושה מכתבים משלושה שרים בכירים בממשלה בשבועיים האחרונים, ובכל אחד מהם המלצה אחרת למועמד מטעמם לתפקיד. במכתב אחד המליץ בשבוע שעבר שר החוץ יאיר לפיד על ד"ר רות קלדרון שהייתה חברת כנסת מטעם יש עתיד. במכתב אחר, שלושה עמודים וחצי אורכו, שנחת בתיבת המייל של חברי הוועדה, המליץ שר הביטחון בני גנץ על עומר ינקלביץ' שהייתה שרה במפלגתו. המכתב, טוענים מי שעיינו בו, היה עתיר שבחים לינקלביץ' שנמצאת במירוץ מאז תחילתו.

אך המכתב המפתיע ביותר שנח בתיבות הדואר של חברי הוועדה ב-29 בדצמבר היה חתום על ידי לא אחר משר האוצר אביגדור ליברמן. מאז שנפתח המירוץ לא הביע ליברמן את עמדתו בנושא, אולם בסוף החודש האחרון מצא לנכון להמליץ על חברו רובי שפיגל, מי שהיה יו"ר הליכוד בבלגיה, לתפקיד הנחשק ומראשי הקהילה היהודית במדינה. "אני מכיר את מר שפיגל שנים רבות מאז נפגשנו בשנת 1996 בבלגיה מקום מושבו", כתב ליברמן בפתח מכתבו.

"התרשמתי מאוד ממסע חייו של מר שפיגל. בנו של ניצול שואה אשר מקדיש פרק משמעותי בחייו למען הקהילה והעם היהודי. בעקבות האמור אשמח אם תזמנו את מר שפיגל לראיון בכדי לאפשר לו להגיש מועמדות לתפקיד".

אלא התברר ששפיגל עצמו כבר כתב לוועדה בבקשה להתראיין לתפקיד, אך חברי ועדת האיתור בחרו שלא לזמנו. מכתבו של ליברמן לא הצליח לשנות את החלטתם, אך מצב כזה שבו בכירי ממשלה אחת מציגים שלושה מועמדים לתפקיד יו"ר הסוכנות, לא זכור גם לוותיקי השולטים בנעשה במוסדות הלאומיים.

בהסכמים בין לפיד לראש הממשלה בנט אמור האחרון לתמוך במועמד של לפיד לתפקיד ובכך להביע את "עמדת הממשלה הרשמית". אלא שמאז הציג לפיד את קלדרון כמועמדת מטעמו, אצל בנט - שתיקה רועמת. בעוד שעבור המועמד הקודם של לפיד, השר אלעזר שטרן, כתב בנט מכתב תמיכה מיד לאחר שלפיד שלח את שלו, הפעם החליט ראש הממשלה להישאר בצד.

בינתיים בנט נמנע מלהגיד את דברו, כנראה מאחר שמועמדותה של קלדרון איננה מקובלת עליו, אך גם כדי להישאר מחוץ לסכסוך המתהווה בצמרת ממשלתו. נוכח המשברים התכופים שבהם נמצאת הממשלה והטיפול בגל האומיקרון נראה כי הוא החליט למשוך את ידיו מהמלחמה הזו. נתניהו לא הצליח למנות את מועמדו לתפקיד בפעם הקודמת (יובל שטייניץ), התקדים כבר הונח. וכך מצב הכלאיים שנוצר הוא כזה שבו לממשלה יש שלושה מועמדים מטעם שריה אך אף לא מועמד אחד "ממשלתי" מוביל למבוכה בוועדת האיתור.

הסאגה שנמשכת מאז חודש יולי

הסוכנות היהודית הוקמה ב-1929 והייתה למעשה מוסד שלטון של היישוב היהודי עד להקמת המדינה. מאז פועלת הסוכנות בשותפות עם הממשלה בעידוד עלייה, חינוך יהודי בתפוצות וחיזוק הקהילה היהודית בארץ. תקציב הסוכנות בשנים האחרונות עמד על סך של מיליארד שקלים בשנה בדומה לתקציב משרד ממשלתי בינוני. 15 אישים עמדו בראש הסוכנות מאז היווסדה בהם זלמן שזר, משה שרת, פנחס ספיר ונתן שרנסקי.

סאגת האיתור והמינוי מאז עזב יצחק הרצוג, היום נשיא המדינה, את התפקיד, נמשכת מאז חודש יולי האחרון והולכת וגדלה יחד עם מספר המשתתפים בה. ב-12 באוקטובר, ימים ספורים לפני ההכרעה בוועדה על גורל המועמד הנבחר, פלט השר שטרן את סיפור המגרסה בצה"ל ותלונות אנונימיות על הטרדות מיניות שהיו ואינן והשערורייה בעקבותיהם הובילה אותו להסיר את מועמדותו. לפיד התנהל מאז בעצלתיים ולא מיהר להציג מועמד אחר מטעמו לוועדה, שבינתיים ראיינה את המועמדים החוץ-ממשלתיים לתפקיד.

בסוף דצמבר התקיים סבב ראיונות שני אליו הוזמנו: דנון, ינקלביץ', ח"כ לשעבר מיכל קוטלר וונש, שגריר ישראל לשעבר מייקל אורן והמשנה לראש העיר ירושלים פלר חסן נחום. אליהם הצטרפה בשבוע שעבר קלדרון והיא צפויה להתראיין בפני חברי הוועדה לראשונה השבוע. בראיונות לתפקיד נדרשים המועמדים להציג יכולת ניהול (של מיליארד שקלים) וגיוס כספים מרשימה, שכן זה כמעט עיקר עיסוקם של ראשי הסוכנות בשנים האחרונות. אך מעטים מאלו שהגיעו לראיון ענו על הקריטריון הזה.

לדברי גורמים המעורים בנושא, זו כנראה הפעם הראשונה שבה אין מועמד מובהק שמרשים את חברי הוועדה הצפוי להתמנות באופן ודאי לעמוד בראש הסוכנות. גם הממשלה שיכולה הייתה להציג מועמד עם כובד משקל ויתרה לטובת התכתשות פנימית. כך יצא שהיחיד שעונה על סך גדול של קריטריונים, כך לדבריהם, הוא דני דנון, יו"ר הליכוד העולמי ולשעבר שגריר ישראל באו"ם. כדי להיבחר לתפקיד יידרשו המועמדים לרוב של 9 מתוך עשרה חברי הוועדה מה שהופך את האלקטביליות של המועמדים לקשה ביותר.

שלושה מועמדים שכבר נפסלו לתפקיד בשל גילם המתקדם (מעל 70), כך נודע לגלובס, הם ח"כ לשעבר עוזי דיין, יו"ר הות"ת יפה זילברשץ וראש עיריית חיפה לשעבר יונה יהב. במקביל מאחורי הקלעים נערך כל העת קמפיין שקט לטובת שר אחר בממשלה נחמן שי ממפלגת העבודה. שי ניסה את מזלו בפעם הקודמת שבה התפנה התפקיד אך ללא הצלחה וגם הפעם נראה שיו"ר מפלגתו מרב מיכאלי נחושה שלא לוותר על מקומו סביב שולחן הממשלה.

תאריך היעד למינוי החדש בהיעדר סנסציות חדשות: 27 בפברואר. חברי ועדת האיתור נערכים לישיבות אל תוך הלילה בניסיון לתאם זמן שנוח לחברים בוועדה ברחבי הגלובוס. אם יבחרו בדנון לתפקיד לא תהיה זו הפעם הראשונה שלא נבחר מועמד הממשלה, הרצוג כבר חתום על התקדים הזה. מנגד המועמדות לתפקיד שרצות על הטיקט של "אישה בפעם הראשונה לתפקיד", עוד לא הצליחו לשכנע את הוועדה שמעמד מגדרי אינו מקנה למי מהמועמדים עדיפות על פני האחר.