יום בחבל מודיעין: טבע מתעורר, 40 מיני גבינות כבשים, סבונים ממרווה ופיצות משוגעות

חבל ארץ קרוב למרכז, שאוצרותיו רק ממתינים לגילוי: משקים, חצרות ובתים האוצרים חיים שלמים של אנשים מעוררי השראה ועסקים קטנים ומעוררי תיאבון: דבש, גבינות ופיצה

סבונים ונרות אורגניים אצל חווה תפוחי / צילום: אלדד מאסטרו
סבונים ונרות אורגניים אצל חווה תפוחי / צילום: אלדד מאסטרו

"יום החולין הזה הוא יום שיש בו חסד, ובחסדו שורות אליך נכתבות" (רחל שפירא)

טיול ביום חולין. דווקא עכשיו, כשמוטב להתרחק מצפיפות וכשהכבישים נינוחים יותר והטבע בחוץ מתפרץ ברוב חסדו, ראוי לו לאדם לשוטט בחבל ארץ קרוב למרכז, שאוצרותיו רק ממתינים לגילוי. זוהי הזמנה ליום ביישובי חבל מודיעין. סטייה משאון הכביש תנווט אתכם למשקים, לחצרות ולבתים האוצרים חיים שלמים של אנשים מעוררי השראה.

11:00 | על גבינות, כבשים וחסדים

תהפוכות וגלגולים רבים עבר אהרון מרקוביץ', גבן ואיש צדיק, עד שהגיע אל ההשלמה המקצועית שייחל לה. המחלבה הוותיקה שבמושב הדתי נחלים, שהקים עם רעייתו תמי לפני שנים רבות, מייצרת גבינות על טהרת חלב הכבשים. עד לפני כמה שנים שימשה החצר המטופחת בית קפה מצליח ששמו יצא למרחוק הודות לארוחות הבראנץ' הנדיבות של ימי שישי, אולם בשל ענייני מינהל כאלה ואחרים המקום נסגר.

אהרון מרקוביץ' / צילום: אורנה בן חיים
 אהרון מרקוביץ' / צילום: אורנה בן חיים

 
אך לא אדם מלא אמונה וחדור מטרה כאהרון מרקוביץ' יוותר על שליחותו. מדי יום הוא ניגש בעיניים בורקות ובחפץ כפיים למלאכת חביצת הגבינות, מתרוצץ הנה והנה בין המכלים האוגרים גבן טרי שיהפכו עוד מעט קט לריקוטה חמימה (רק ביום שלישי, כמו קוסקוס) לבין חדר הקירור. שם הוא מצפין כיכרות וחריצים מצופים פרחי מאכל, אחרים זרועים בזרעי חרדל, נוספים המנוקדים בדבלים ויש כאלה העטופים בעלי גפן.

40 מיני גבינות כבשים מייצר מרקוביץ', והוא מלטף את הכיכרות בעיניים אוהבות כמו היו נכדיו. הוא מפליג בשבחי חלב הכבשים ומספר בצניעות אודות מפעל התרומה של יוגורט הכבשים שלו, שאותו הרים לטובת חולים שסגולותיו עשויות לעזור להם. ביום חול ניתן לרכוש פלטת גבינות מתוצרת החנות, להצטייד בבקבוק יין ובעוד מעדנים הולמים לרביצה עצלה, ולתפוס שלווה באחת מפינות החצר היפה.

מחלבת מרקוביץ' - רחוב שניר 29, מושב נחלים. 03-9332797. כשר.

13:00 | תפוחי גן העדן

מגבינות צאן לרועת צאן, לפחות על פי חזותה. חווה תפוחי היא אומנית סבונים ונרות אורגניים, המתפיחה מחמצות שאור. כדי ליהנות מקשת כישוריה של תפוחי, יש להתחמש בסבלנות ובסקרנות. השער הנפתח אל חצר גן העדן הנסתר שלה במושב בית נחמיה, אף הוא מיישובי חבל מודיעין, מוביל לגינה פרועה אם כי מלבבת, המרמזת על סגידתה של תפוחי לעונות השנה ולכל מה שהקרקע מנביטה.

הביקור אצל תפוחי אינו מובנה, וזהו חינו. יש לה שכבות של ידע ותזזיתיות חיננית ומהפנטת העוזרים לה לדלג בקלות בין הסברים על יפעת הגינה או הצעה לייצר קומפוסט בצוותא, בין אפיית לחם שאור מופלא או הצעה להתכבד בריבה או במיץ גת ירקרק תוצרת הגינה.

אפשר גם רק לקפוץ לשיעור מזורז בפרמקולוגיה בסטודיו שבו היא מייצרת סבונים טבעיים ממרווה, לבנדר ושמנים בניחוחות משכרים, ונרות דונג צהובים, שפרחים וצמחים שזורים בשעוותם.

חווה תפוחי, בית נחמיה. סדנאות אקולוגיה, אפיית לחמים ועוד. בתיאום: 054-4711855.

15:00 | טיול תצפית מתל חדיד

חורף יפה מזמין התרעננות בחיק הטבע, תצפית נינוחה ושאיפת אוויר צח. זהו מוצר צריכה בסיסי, ויקר שבעתיים בימים שכאלה. חבל מודיעין טובל במרחב הכפרי של יער בן שמן, שבחלקים נאים ממנו מבצבצים כבר פרחים.

חמש דקות נסיעה מבית נחמיה ותגיעו לאחת מהתצפיות היפות שהחבל מזמן. ממרומו של תל חדיד נראים גושי הנדל"ן של גוש דן, ואילו בשיפוליו כרמי זיתים ומרבדי פריחה המתעוררים לאטם. מי שחפץ בהשלמת אתגר 10,000 הצעדים, מוזמן למסלול בצורת הספרה 8 החופף למקטע 20 משביל ישראל.

תל חדיד / צילום: וקיפדיה
 תל חדיד / צילום: וקיפדיה

תל חדיד - פתוח בכל ימות השנה ופרחוני בחודשי החורף והאביב.

17:00 | להטוטי פיצה לעת ערב

צינת סוף היום מבשרת על חשקים לפחמימה חמימה לצד כוס יין אדום. ביקור בעוד חצר נסתרת, הפעם במושב גינתון, תניב הפתעה קולינרית מרנינה. פיצות משוגעות, עשויות בידיה של הפיצהיולה חנית אסא, שלמדה את אומנות ההתפחה והצביטה בבצק בבית ספר לבישול בקלבריה שבאיטליה. בגלגולה הקודם עסקה אסא בהייטק. את התכנות החליפה ברידוד בקונדיטוריות ידועות בישראל, עד שהמריאה לקלבריה כדי ללמוד את אמנות הקונדיטוריה ותורת הבצקים.

חנית אסא אשת הפיצות / צילום: ניר ואן דר פילד
 חנית אסא אשת הפיצות / צילום: ניר ואן דר פילד

את תנור הפיצות כמו גם את חייה היא קבעה בבית ילדותה בגינתון, שם היא מסובבת ומלהטטת בצקים העשויים בקפדנות לפי המסורת האיטלקית, שבניגוד לישראל אינה מחבבת יצירתיות.

את הדרור ליצירתה מביעה חנית בתוספות ובשילובים שעל הבצק, שם היא יוצרת פיצות משוגעות במיוחד, כמו זו המשוחה בקרם חצילים, מעוטרת בעיגולי קרם פלפל, טחינה וצ'ימיצ'ורי. פיצת שוק ישראלית שהייתה עשויה לגרום למוריה האיטלקים לשלול ממנה את הדיפלומה. לצד המיוחדות, יש גם מרגריטה קלאסית מעולה, בירות מקומיות, גלידה תוצרת בית ויופי של אווירה.

CALABRESE - מושב גינתון. פתוח בימי ג', ד', ה', בין השעות 17-21. 054-4711855.

מקומות שפועלים רק בשישי-שבת 

העסקים בחבל מודיעין הם לרוב מיזמים קטנים, מרביתם משפחתיים. הביקור במרביתם דורשים תיאום מראש, ולא כל המקומות פתוחים בכל יום. על-מנת לאפשר לקהל רב ככל שניתן להגיע גם בימות חול וגם בסופי שבוע, נציע גם ביקור בעוד שני מקומות, הפועלים אך ורק בסופי שבוע.

שישי בבוקר במכוורת ספקטור - שי ספקטור הוא דבוראי ותיק, המייצר למעלה מ-40 סוגי דבש זני מכוורות נודדות שאותן הוא מפזר בכל הארץ, החל מדבש מעץ אשל עז טעם, דרך דבש מפרחי עצי המנגו והליצ'י שעל שפת הכנרת ועד לדבש פרחי הבצל שצפון רמת הגולן. את מיני הדבש, כמו גם את חלות הדבש מפרחי זעתר ואפילו מפרחי כותנה, ניתן לרכוש אך ורק בחנות היפה שבכפר רות.

מכוורת ספקטור - ימי שישי, כפר רות.

שבת בבוקר ביקב נטוף - מאיר עקל וזאב צינמון נפגשו כששרו בחבורת זמר אי שם בשנות ה-90. בין החזרות, נהגו הזמרים העליזים לשבת בצוותא על כוסית משקה קטנה שצחצחה את מיתרי קולם. כוסית גררה שיר, ושיר גרר כוסית, וכך בסוף שנות ה-90 הפכו השניים אורווה ישנה ליקב. כרם ענבי מאכל הפך לכרם ענבי יין וחברותא אמיצה הפכה לשותפות עליזה. ואיך אפשר שלא, שוחקים השניים, כשכל היום שלנו מוקדש ללגימות.

מאז ועד היום מייצרים השניים סדרה קטנה של יינות זניים אדומים וכמה בלנדים, שאותם אפשר ללגום בשבתות במתחם אירוח נדיב וחביב לצד גבינות ופת לחם טעימה. בשבתות יפות יושבים בחוץ וצופים אל כרם הזיתים או יושבים בחצר האחורית המוצלת, ואילו בימי סגריר מתכנסים בחלל המזמין והחמים עם חברים טובים שהם משפחה, ולא צריך עוד מאום.

יקב נטוף - כפר טרומן. פתוח רק בשבת. יש להזמין מקום מראש. 054-6701061.