מכירת F-16 לטורקיה יכולה לתקן את היחסים עם ארה"ב, אך המתיחות עם רוסיה מפריעה

חברי קונגרס משתי המפלגות מתנגדים למכירה אפשרית של מטוסי הקרב האמריקאים לטורקיה בשל היחסים החמים בין ארדואן לבין פוטין

ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press
ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press

ממשלו של ג'ו ביידן שוקל הצעה טורקית לרכוש טייסת של מטוסי F-16 - הצעה שאמורה לנרמל בחזרה את השותפות הביטחונית שהתנתקה בין ארה"ב וטורקיה, כך אומרים בכירים באנקרה. אולם, בשלב זה המכירה נתקלת בהתנגדות מצד חברי קונגרס המבקרים את קשריה הגוברים והולכים של טורקיה עם רוסיה.

פקידים בכירים בטורקיה אומרים שההסכם עשוי להוות חבל הצלה ליחסי טורקיה וארה"ב, שנפגעו לאחר שנים שבהן טורקיה רכשה נשק רוסי - מהלך שגם מנוגד לאינטרסים האמריקאים במלחמה בסוריה וכן לביקורת האמריקאית לגבי רקורד זכויות האדם של אנקרה. בשתי המדינות, אומרים אנליסטים שביטול המכירה עלול לדחוף את אנקרה אפילו קרוב יותר למוסקבה.

האפשרות למכירת מטוסי ה־F-16 לטורקיה, חברה בברית נאט"ו, עולה כעת בעוד רוסיה בוחנת עד כמה הברית הצפון־אטלנטית נחרצת לגבי גבול אוקראינה, אליו היא שלחה עשרות אלפי חיילים וגרמה לחששות מכך שתפלוש למדינה.

שורשי העסקה נזרעו אי־שם בסוף שנות התשעים, כשטורקיה הצטרפה לקונסורציום בהובלה אמריקאית לבניית מטוס הקרב המתקדם, F-35.

טורקיה רוכשת מערכת טילים רוסית

ב־2017, החליטה אנקרה לרכוש את מערכת הגנת הטילים הרוסית S-400 על אף התנגדותה של ארה"ב, שחששה שרוסיה תפרוץ למערכות ה־F-35. בתגובה, סילקה ארה"ב את טורקיה מהתוכנית לפיתוח המטוס שנתיים לאחר מכן.

כשה־F-35 הפך לבלתי נגיש, מטוסי ה־F-16 החדשים היו התחליף למטוסי ה־F-16 המזדקנים ומטוסי ה־F-4 של חיל האוויר הטורקי.

אך המכירה הנוכחית נתקלה בחומה מצד חלק מהמחוקקים האמריקאים שמסתכלים בעין רעה על רכישת מערכת S-400; וכן על מערכת היחסים הקרובה של הנשיא הטורקי, רג'פ טייפ ארדואן, עם מקבילו הרוסי, ולדימיר פוטין; וגם על המדיניות הטורקית הכללית באזור המזרח התיכון - כך אמרו פקידים בכירים אמריקאים ועוזרי מחוקקים בקונגרס.

מערכת יחסים טובה עם רוסיה

ממשל ביידן לא ציין עדיין אם יתמוך בהסכם למכירת F-16 לטורקיה. חוקי הגבלת מכירת כלי נשק מחייבים את הממשל להודיע לקונגרס על מכירות נשק למדינות זרות. דבר זה נותן למחוקקים הזדמנות לבחון את ההסכמים ולהתנגד או לנסות לחסום אותם.
מכירה כזו "תיתקל במהמורות בדרך", אמר עוזר בקונגרס. "השאלה היא אם המהמורות יפרקו את העסקה, או שהיא תצליח לשרוד אותן", הוא הוסיף.

העסקה העומדת על הפרק מדגימה את סוגיות הביטחון הלאומי המורכבות ביחסים בין ארה"ב לטורקיה, החברה בנאט"ו ונחשבת למעצמה אזורית, שבה גם ממוקמים אלפי חיילים אמריקאים.

מערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין וושינגטון לבין אנקרה נעשתה מתוחה בשנים האחרונות לאחר שארדואן החל להתקרב יותר ויותר לרוסיה. טורקיה גם תקפה מיליציות כורדיות בסוריה שנתמכו על ידי ארה"ב. הוכחה למערכת היחסים החמימה עם רוסיה אפשר לראות בהצעתו של ארדואן מנובמבר לתווך בסכסוך בין אוקראינה לרוסיה.

שיתוף פעולה כלכלי עם רוסיה

ארה"ב דנה עם בכירים באנקרה במכירה, כך על פי גורמים בטורקיה. לדברי מקור שמעורה בשיחות בין המדינות, היועץ ראשי של ארדואן, איברהים קאלין, ניסה לברר מה קורה עם העסקה לפני כשבועיים בשיחה עם היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן ב־10 בינואר. דובר של המועצה לביטחון לאומי סירב להגיב.

"בין ארה"ב לטורקיה קיימים קשרי ביטחון הדדיים עמוקים וארוכי שנים. היכולת של טורקיה לפעול במסגרת נאט"ו נותרת בעדיפות גבוהה", אמר דובר של מחלקת המדינה האמריקאית. יצוין, כי כמה מדינות החברות בנאט"ו מטיסות מטוסי קרב מדגם F-16, כולל טורקיה.

הציר הרוסי־טורקי אינו כולל רק את עסקת המכירה של ה־S-400. ארדואן אמר בסתיו האחרון שהוא דן עם רוסיה בהגדלת שיתוף הפעולה הכלכלי, כולל על מטוסי קרב ומנועים של מטוסי קרב.

בכירים טורקיים כיום ובעבר אמרו שעסקת ה־F-16, אם תאושר, יכולה לעצור את גלישת טורקיה לכיוון רוסיה. "טורקיה היא שחקנית חשובה במשחק וצריך לשמור אותה לצד המערב", אמר אילנור צ'ביק, יועץ מדיניות חוץ בכיר לארדואן.

רכישת מערכת הטילים S-400 גרמה לקרע בין שתי המדינות שעדיין לא תוקן. צ'ביק אמר שטורקיה עדיין לא פרסה את סוללות הטילים, אם כי ארדואן אמר שהוא רוצה לרכוש מערכות נוספות.

"מכירת ה־F-16 היא דרך טובה לצאת מזה", אמר ג'יימס ג'פרי, בעברו שגריר ארה"ב בטורקיה וכיום חבר ב"מרכז ווילסון", מכון מחקר בוושינגטון. "הבעיה היא שיש גישה כל כך שלילית לגבי טורקיה, בייחוד בקונגרס האמריקאי, שאני חושש שאנשים הולכים לסרב לכך".

העסקה נתקלת בספקנות משמעותית אצל סנאטורים מרכזיים המתנגדים לרכישה הטורקית של מערכת הגנת הטילים הרוסית, כך אמרו עוזרי מחוקקים בקונגרס. מנהיגי ועדת יחסי החוץ של הסנאט רוברט מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) וג'יימס ריש (רפובליקאי מאיידהו) עדיין לא הודיעו באופן ציבורי על עמדתם לגבי העסקה.

קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות, כולל חברים ב"שדולה ההלנית" הפרו־יוונית, הביעה התנגדות לעסקה בכמה מכתבים שנשלחו בשנה שעברה למזכיר מחלקת המדינה, אנטוני בלינקן. אלה ציינו את הרכישה הטורקית של כלי נשק רוסיים ואת הסכסוך הטורקי עם יוון לגבי גבולות ימיים בים התיכון.

"אנחנו חוששים ממכירת ציוד צבאי אם טורקיה תמשיך לנהוג באופן תוקפני כלפי קפריסין והאיים היווניים", אמרה חברת בית הנבחרים ניקול מליוטאקיס (רפובליקאית מניו יורק). "אנו חוששים לכך שהקניין הרוחני שלנו ישותף עם רוסיה". כמו כן, הוסיפה מליוטאקיס, כי מבחינות רבות "טורקיה פועלת כמו מדינה יריבה".

עונש למוסד הביטחוני לא הפוליטי

בכירים טורקים כיום ובעבר אומרים, שביטול עסקת ה־F-16 יהיה עונש לממסד הביטחוני הטורקי, שנותר ברובו מתואם עם ארה"ב ומתנגד לרוסיה על אף יחסיו של ארדואן עם פוטין.

"הם צריכים את כלי הטיס האלה", אמר צ'רלס פורסטר, אנליסט מוביל בג'יינס, מגזין ביטחון מוביל. "האתגר מבחינתם, עם זאת, הוא שהסיפור של ה־S-400 לא באמת נפתר מבחינה ציבורית".

אם טורקיה לא תוכל לרכוש מטוסי קרב אמריקאיים היא תוכל ללכת לעשות קניות במוסקבה, שמציעה לה את מטוסי הקרב Su-35 ו־Su-57 החמקן, וכן את מטוס הקרב החמקן מדור חמישי של רוסיה, כך אמרו אנליסטים.

"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה?

סנקציות בריטיות על פלישה טורקית לסוריה יפגעו ברכישה הטורקית של מטוס הקרב האירופאי "טייפון", וצרפת לא צפויה לאשר מכירה של מטוסי "רפאל" שלה מתוצרת "דאסו", בין היתר בגלל שמכרה מטוסי קרב ליריבתה של טורקיה, יוון, רק בשנה שעברה, מסביר פורסטר.

פקידים טורקיים בכירים אמרו שאנקרה לא תצטרף למחנה הרוסי, אבל אנליסטים אומרים שקריסה של עסקת ה־F-16 עלולה לדחוף את ארדואן קרוב יותר למוסקבה.
"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה", אמר השגריר לשעבר ג'פרי. "ואז תהיה לך הסתחררות כלפי מטה של האשמות ורגשות רעים, וזה רק יחזק הליכה בכיוון הלא־נכון, זו הסיבה שה־F-16 כל כך חשוב".