ההסתמכות הגרמנית על גז רוסי מגבילה את האפשרויות של אירופה במשבר באוקראינה

ברלין תהיה פגיעה אם המערב יטיל סנקציות על רוסיה לגבי אוקראינה ומוסקבה תגיב בהפסקת ייצוא הגז

מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy
מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy

התלות של גרמניה בגז רוסי הותירה את אירופה ללא אופציות להטיל סנקציות על מוסקבה אם תפלוש לאוקראינה - ואת גרמניה עצמה פגיעה אם רוסיה תחליט להפסיק לייצא גז למערב.

החלטה מלפני עשרים שנה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית וצעדים מהעת האחרונה לצמצם את התלות בפחם במאמץ להוריד את פליטות הפחמן הדו חמצני הביאו את גרמניה למצב בו היא תלויה בגז הרוסי יותר מהמדינות השכנות לה, לא רק לחימום אלא גם לייצור חשמל.

השנה, שלושה כורי החשמל הגרעיניים האחרונים במדינה ייסגרו, בדיוק בזמן שגרמניה מתמודדת עם כמה ממחירי האנרגיה הגבוהים ביותר בעולם המפותח. כל מפעלי הפחם הגרמניים אמורים להיסגר עד 2038.

כשגז זול זרם מרוסיה באופן אמין במשך עשורים, ממשלות עוקבות בגרמניה מעולם לא בנו תשתית לייבוא של גז מעובה, שיקר יותר להביאו מהיצואנים הגדולים כמו ארה"ב או קטאר. כיום אין במדינה טרמינל גפ"מ משלה.

גרמניה הפכה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם

הגורמים האלה השתלבו להפיכתה של גרמניה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם. היא מביאה יותר מחצי מיבוא הגז שלה מרוסיה לעומת כ־40% בממוצע מהאיחוד האירופי, על פי סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד Eurostat.

הקטנת השימוש באנרגיה גרעינית ועזיבת הפחם משמעותם שהיחס הזה צפוי לגדול. נורד סטרים 2, צינור שהושלם בשנה שעברה וכעת מחכה לאישור רשמי מהרגולטור הגרמני, יכפיל את התפוקה שלו לייצוא גז רוסי למדינה, שכעת עובר בצינור המקביל נורד סטרים 1.

"ההחלטה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית ופחם באותו זמן הפכה את גרמניה לתלויה לגמרי בגז הרוסי ופגיעה לאפשרות שרוסיה תשתמש באנרגיה כנשק", אמר גוסטב גרסל, עמית מדיניות בכיר במועצה האירופית ליחסי חוץ, מכון מחקר.

בכירים בממשלתו של הקנצלר אולף שולץ - שמפלגתו - הסוציאל־דמוקרטים, באופן מסורתי תמכה ביחסים קרובים עם רוסיה - אמרו בשיחות סגורות שיכניסו את התוכנית להפעיל את נורד סטרים 2 למגירה אם הרוסים יפעלו בתוקפנות.

באופן פומבי, לא עשה שולץ שום מחויבות כזו על אף בקשות חוזרות מצד וושינגטון ובנות ברית אחרות. הקנצלר התבטא באופן דומה לקודמתו אנגלה מרקל, שפיקחה על בניית נורד סטרים 2, ואמר שהצינור הוא פרויקט של הסקטור הפרטי שצריך להתייחס אליו בנפרד מהדיונים הפוליטיים.

בעוד שהקרמלין לאחרונה הפך את הגז לכלי נשק בדיונים עם מזרח אירופה, וצמצם אספקה על מנת להפעיל לחץ פוליטי, רוסיה מעולם לא פעלה כך נגד גרמניה, כך אמר אריך ואד, גנרל גרמני בדימוס ויועץ ביטחון לממשלה. זה מה שעיצב את הגישה החיובית לרוסיה כספקית אנרגיה אמינה.

הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק פוליטי

אבל זה משתנה: סוכנות האנרגיה הבינלאומית אמרה מוקדם יותר החודש שרוסיה אחראית במידה רבה למחסור בגז באירופה ושגזפרום, יצואנית הגז הרוסית בבעלות המדינה, הקטינה את הייצוא לאירופה ברבעון הרביעי בזמן שהמחירים היו גבוהים. הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק גיאופוליטי ואמר שהוא מקיים את כל המחויבויות החוזיות שלו.

הרבה ממשלוחי הגז של רוסיה לאירופה מתועלים דרך צינורות העוברים באוקראינה, שחלקם נבנו עוד בעידן הסובייטי. האפשרות להחליף אותם במשלוחי גז ישירים לגרמניה יכולה לאפשר לרוסיה להילחם באוקראינה בלי לדאוג לכך שהאספקה תיקטע, אמר גרסל.

"הזהרנו מפני תסריט כזה במשך שנים, וכעת הוא מתגשם", אמר. "הביטחון של כל הסדר האירופי מוטל על הכף, וגרמניה צריכה להיות מוכנה לשלם מחיר כדי להגן עליו".

גזפרום שולטת במספר מתקני אצירת גז הפזורים ברחבי גרמניה, וביניהם כמה מהמתקנים הגדולים ביותר באירופה. זה נותן למוסקבה גישה למערכת גיבוי חשובה במקרים של ביקוש שיא וצווארי בקבוק באספקה.

"אם תהיה תוקפנות צבאית רוסית, זה יראה את הרמה בה אנו תלויים בגז הרוסי וכמה אנו פגיעים לכך שהוא ישמש ככלי נשק פוליטי", אמרה קונסטנצה שטלצנמילר, עמיתה בכירה במכון המחקר ברוקינגס.

מחירי האנרגיה בגרמניה כבר עלו כתוצאה מהמחסור בגז באירופה, ומשרד הסטטיסטיקה הפדרלי דיווח ביום חמישי שהם עלו בדצמבר ב־69% בהשוואה לאותו חודש בשנת 2020. המשבר דחף את חברות האנרגיה הגרמניות לבקש אשראי במיליארדי דולרים על מנת להתמודד עם עליית המחירים.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר"

גרמניה עשתה השקעות גדולות באנרגיה מתחדשת, אבל המעבר מדלקי מאובנים היה איטי ולא שוויוני. גז טבעי מהווה כ־25% מכלל צריכת האנרגיה בגרמניה וזה יגדל ככל שהמדינה תסגור יותר כורים גרעיניים ומפעלי פחם. השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ב־2021 כבר היה גבוה יותר מאשר ב־1990, על פי סוכנות הסביבה הפדרלית.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר", אמר מרקוס קרבר, מנכ"ל אחת מחברות האנרגיה הגדולות ביותר בגרמניה, RWE, בפסגת האנרגיה בהנדלסבלאט החודש.

אפילו תשתית האנרגיה של גרמניה מוכוונת ברובה לייצוא רוסי. ב־2018, ממשלתה של מרקל הסכימו לתמוך בבנייה של לפחות טרמינל גפ"מ אחד בחוף הגרמני של הים הצפוני, לאחר לחצים מצד נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, שאיים על ברלין בסנקציות חריפות נגד נורד סטרים 2.

ממשלתה של מרקל הבטיחה לסבסד את הפרויקט ולהעביר חוק שיכריח את חברות תשתית הגז לבנות חיבורים לטרמינל העתידי. אבל כל הפרויקט ננטש כשטראמפ הפסיד בבחירות בשנה שעברה.

יבוא גז מהולנד, בינתיים, המשיך לקטון בגלל שהתפוקה שם קטנה עקב חששות שהקידוח לחיפוש גז עלול לגרום לרעידות אדמה.

במחקר מ־2015 שהוזמן על ידי משרד הכלכלה שעשה סימולציה של הפסקה פתאומית במשלוחי הגז הרוסי, כתבו המחברים שמתקני אצירת גז גרמניים יצטרכו להיות מלאים בלפחות 60% על מנת להמשיך לספק את הביקוש. ביום רביעי, כשמזג האוויר החמים יותר עדיין רחוק בכמה חודשים, היו המיכלים מלאים ב־44%, על פי נתוני Gas Infrastructure Europe, איגוד המייצג חברות המפעילות תשתיות גז ברחבי היבשת.

כתוצאה מזה, גרמניה מתמודדת כעת עם משוואה בת שלושה חלקים, כך אמרה שטלצנמילר, בגלל שהיא צריכה לאזן בין גורמים של סביבה, השפעה חברתית וביטחון.

"הערכנו בהערכת חסר פרועה את הצד הביטחוני של המשוואה", אמרה. "הרבה מקובעי המדיניות הגרמנים רוצים להאמין שהרוסים הם ספקים אמינים, כפי שהיו במשך כמה עשורים. אבל כעת, למרבה הצער, ישנן עדויות רבות שהמצב הפוך מכך".